ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναζήτηση «αυτονομίας» με στόχο την αύξηση «επιρροής» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο περιθώριο των εργασιών

INTIME NEWS

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο περιθώριο των εργασιών
«Η επιρροή της Ευρώπης θα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για μας τα χρόνια που έρχονται. Το Αφγανιστάν πρόσφερε μια ισχυρή απόδειξη. Ως παγκόσμια οικονομική και δημοκρατική δύναμη, μπορεί η Ευρώπη να είναι ευχαριστημένη με μια κατάσταση στην οποία είμαστε ανίκανοι να διασφαλίσουμε, χωρίς βοήθεια, την απομάκρυνση των πολιτών και εκείνων που απειλούνται επειδή μας βοήθησαν; Κατά τη γνώμη μου, δε χρειαζόμαστε άλλο τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός για να αντιληφθούμε ότι η ΕΕ πρέπει να πασχίσει για μεγαλύτερη αυτονομία λήψης αποφάσεων και για μεγαλύτερη ικανότητα δράσης στον κόσμο».

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας χτες στις εργασίες του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ», που ολοκληρώνονται σήμερα με φετινό θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης». Η συνάντηση διεξάγεται με φόντο την όξυνση των διεργασιών γύρω από την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ που αναζωπύρωσαν και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενώ σήμερα, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ συγκαλεί εκτάκτως άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας με θέμα τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, που αφορά επεξεργασίες για την ανάπτυξη των στρατιωτικών «ικανοτήτων» της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

«Η αλληλεξάρτηση είναι καλή, όχι η εξάρτηση»

«Η ΕΕ έχει πολίτες να προστατεύσει, συμφέροντα να υπερασπιστεί ... Και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις στρατηγικές εξελίξεις στον κόσμο», συνέχισε ο Μισέλ, για να επισημάνει: «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περισσότερη στρατηγική αυτονομία, γιατί θέλουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή, θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο και να δυναμώσουμε τις συμμαχίες μας». Παρατήρησε ακόμα ότι «στον κόσμο έχει αναπτυχθεί μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση. Αλλά ενώ η αλληλεξάρτηση είναι κάτι καλό, η εξάρτηση δεν είναι» και ξεχώρισε τρεις τομείς για την περαιτέρω ανάπτυξη της «ευρωπαϊκής στρατηγικής μας αυτονομίας», που θα «επεκτείνει την επιρροή» της ΕΕ:

-- Προώθηση της «οικονομικής μας δύναμης», μεταξύ άλλων με ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και όλων των θεμάτων που θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο του Ευρώ, τον Δεκέμβρη, ώστε τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να προτάσσονται ως προς τη λειτουργία και «αναμόρφωση» της ευρωπαϊκής αγοράς, με φόντο και νέες συνεργασίες (βλέπε π.χ. το σύνθετο παζάρι για την Εμπορική Συμφωνία με την Κίνα που έχει «κολλήσει», υπό το βάρος και των αμερικανικών «ανησυχιών»).

-- Ενίσχυση «της γειτονιάς μας», που σημαίνει - ανέφερε - «προτεραιότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Εταιρική Σχέση και μια «μεγάλη συμμαχία με την Αφρική», με κρίσιμο πυλώνα τη «συνδεσιμότητα», ώστε να προχωρήσουν κρίσιμες επενδύσεις σε Υποδομές, Ενέργεια κ.τ.λ., που δεν θα δώσουν απλά διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά θα αναβαθμίσουν και τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ σε περιοχές στρατηγικής σημασίας.

-- Τέλος, «ένα νέο στάδιο για τις συλλογικές μας ικανότητες στην ασφάλεια και την άμυνα, ειδικά στον απόηχο της αφγανικής κρίσης», δηλαδή την επιτάχυνση σχεδιασμών για δυνάμεις ταχείας επέμβασης κ.τ.λ.

Διαφωνίες για τους όρους διαχείρισης του Προσφυγικού

Στο ίδιο πνεύμα, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι, τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της, να ακουστεί η φωνή της, να καθορίσει επίσης τα στρατηγικά της συμφέροντα στη διατλαντική συμμαχία», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να κάνουμε ένα φιλόδοξο βήμα μπροστά και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο ψήφου με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, όποτε είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της κοινής εξωτερικής μας δράσης».

Ο Σασόλι αναφέρθηκε και στην απόφαση της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χτεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών. Εχουμε δει χώρες εκτός ΕΕ να βγαίνουν μπροστά να βοηθήσουν τους Αφγανούς που αιτούνται άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει έστω ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. (...) Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, γιατί συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραζόμασταν τους στόχους και τις επιδιώξεις της».

Στη διατύπωση αυτή αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο πάνελ ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε την απόφαση της συνάντησης, λέγοντας πως «δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της μέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε - ως Ευρώπη και ως ευρωπαϊκοί θεσμοί - ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, περιγράφοντας τη συνέχιση της πολιτικής απέναντι στους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ
Χωρίς τέλος οι αξιώσεις του κεφαλαίου

Ικανοποιημένος από την κατάσταση στα νοσοκομεία - την ώρα που αυτά βρίσκονται προ πολλού στα όριά τους εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει μέτρα - αλλά και στην οικονομία, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χτες ενόψει της ΔΕΘ για τις καθιερωμένες συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και του κόμματός του.

Στη διάρκεια των συναντήσεων ενημερώθηκε για την πορεία των έργων υποδομής όπως το Μετρό, τα έργα στο λιμάνι, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και για τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων και εξαγωγέων για επιτάχυνση της αύξησης της κερδοφορίας και θωράκισης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεών τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή την έκδοση του πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου ανέφερε ότι «έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά», ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που, όπως είπε, μόνο για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνάει το 1 δισ.

Λίγο νωρίτερα βέβαια, οι εκπρόσωποι των φορέων του εμπορίου ζήτησαν συνέχιση των μέτρων στήριξης σε εμπόριο και εστίαση μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει ντόμινο λουκέτων, ενώ ανέδειξαν ότι οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός χρηματοδοτήσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Σταθμός Βενιζέλου του Μετρό θα λειτουργήσει με τις σημαντικότερες αρχαιότητες να έχουν επιστρέψει στη θέση τους, ότι τα έργα ανάπλασης της ΔΕΘ θα αρχίσουν το 2023, ενώ εντός του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα της πρώτης φάσης της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά.

Αποκαλυπτικός στο μεταξύ για το πώς θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι την «ανάπτυξη» που οραματίζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Α. Σαββάκης, ο οποίος παρουσίασε τέσσερις δέσμες προτάσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «επιστροφή στην ανάπτυξη με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας» και παρουσίασε και τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων για:

-- Παραπέρα μείωση του λειτουργικού κόστους με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, των επιτοκίων δανεισμού, του κόστους Ενέργειας, αλλά και τη θεσμοθέτηση ενισχύσεων λειτουργικού χαρακτήρα στις παραμεθόριες περιοχές (Θράκη κ.α.).

-- Επιπλέον ενισχύσεις στις επιχορηγήσεις και με πρόβλεψη για παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων, αξιώνουν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της περιφερειακής βιομηχανίας, για την παραγωγή καινοτόμων - υψηλής προστιθέμενης αξίας διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τέλος δημιουργία συνδυασμού φορολογικών κινήτρων και άμεσων επιχορηγήσεων για την «πράσινη» μετάβαση της βιομηχανίας, για την εισαγωγή αρχών και τεχνολογιών «κυκλικής οικονομίας», για την εφαρμογή συστημάτων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

-- Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, στον ΣΒΕ δεν αρκούν ούτε όλες οι αντεργατικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων ούτε οι προσαρμογές που προωθούνται με τις αντιδραστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ετσι με στόχευση «την κάλυψη του ελλείμματος σε μεσαία στελέχη για τη βιομηχανία», προτείνεται: Αναθεώρηση προγραμμάτων σπουδών σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, υποχρεωτική πρακτική άσκηση τουλάχιστον έξι μηνών αποφοίτων σχολών του ΟΑΕΔ στη βιομηχανία και αναθεώρηση και συμπλήρωση των υφιστάμενων επαγγελματικών περιγραμμάτων στελεχών της βιομηχανίας.

Επίσης, ζητείται αναβάθμιση των «ψηφιακών δεξιοτήτων» του ανθρώπινου δυναμικού, με αναθεώρηση προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θεσμοθέτηση προγραμμάτων διά βίου μάθησης στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού

Την απαράδεκτη στάση της ΕΕ, που εργαλειοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν με στόχο να εξυπηρετήσει τη διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων σε όμορες χώρες του Αφγανιστάν, εντείνοντας παράλληλα την καταστολή σε βάρος των προσφύγων, στηλίτευσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, καταδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των συμμάχων τους για τον κατατρεγμό του αφγανικού λαού. Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής:

«Με την απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων η ΕΕ προκλητικά καλλιεργεί προσδοκίες για το αποκρουστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, που μαζί με τους συμμάχους της, HΠΑ και ΝΑΤΟ, εξέθρεψαν κι εξόπλισαν. Η ΕΕ εργαλειοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα με στόχο να διεισδύσει με τους ομίλους της σε τρίτες χώρες, μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που βρίσκονται πέριξ του Αφγανιστάν για να διαμείνουν εκεί πρόσφυγες. Δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες των δικών της ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αποστολών, την ώρα μάλιστα που εξαγγέλλει τον νέο ευρωστρατό της αλλά και υβριδικούς πολέμους, με τους λαούς να πληρώνουν και πάλι με αίμα, βάσανα και προσφυγιά.

Οσο για τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ για τις γυναίκες και τους "ευάλωτους του Αφγανιστάν", αυτά έχουν στόχευση: Να περιορίσουν μόνο σε αυτούς την έννοια του πρόσφυγα και όσων χρήζουν ασύλου και διεθνούς προστασίας και μάλιστα με πολλά "αν" και "εφόσον". Για την πλειοψηφία των κατατρεγμένων προβλέπεται άγρια καταστολή, απελάσεις, υπερδομές - φυλακές, με χωροφύλακα τη Frontex, που θέτουν το λεγόμενο "νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο" της ΕΕ σε πλήρη εφαρμογή.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, σε σύγκρουση με τις αποφάσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού των προσφύγων και όχι εγκλωβισμού στις χώρες υποδοχής, χωρίς απελάσεις, υπερδομές - φυλακές, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ