Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναζήτηση «αυτονομίας» με στόχο την αύξηση «επιρροής» για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο περιθώριο των εργασιών

INTIME NEWS

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο περιθώριο των εργασιών
«Η επιρροή της Ευρώπης θα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για μας τα χρόνια που έρχονται. Το Αφγανιστάν πρόσφερε μια ισχυρή απόδειξη. Ως παγκόσμια οικονομική και δημοκρατική δύναμη, μπορεί η Ευρώπη να είναι ευχαριστημένη με μια κατάσταση στην οποία είμαστε ανίκανοι να διασφαλίσουμε, χωρίς βοήθεια, την απομάκρυνση των πολιτών και εκείνων που απειλούνται επειδή μας βοήθησαν; Κατά τη γνώμη μου, δε χρειαζόμαστε άλλο τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός για να αντιληφθούμε ότι η ΕΕ πρέπει να πασχίσει για μεγαλύτερη αυτονομία λήψης αποφάσεων και για μεγαλύτερη ικανότητα δράσης στον κόσμο».

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας χτες στις εργασίες του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ», που ολοκληρώνονται σήμερα με φετινό θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης». Η συνάντηση διεξάγεται με φόντο την όξυνση των διεργασιών γύρω από την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ που αναζωπύρωσαν και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενώ σήμερα, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ συγκαλεί εκτάκτως άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας με θέμα τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, που αφορά επεξεργασίες για την ανάπτυξη των στρατιωτικών «ικανοτήτων» της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

«Η αλληλεξάρτηση είναι καλή, όχι η εξάρτηση»

«Η ΕΕ έχει πολίτες να προστατεύσει, συμφέροντα να υπερασπιστεί ... Και φυσικά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις στρατηγικές εξελίξεις στον κόσμο», συνέχισε ο Μισέλ, για να επισημάνει: «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περισσότερη στρατηγική αυτονομία, γιατί θέλουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή, θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο και να δυναμώσουμε τις συμμαχίες μας». Παρατήρησε ακόμα ότι «στον κόσμο έχει αναπτυχθεί μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση. Αλλά ενώ η αλληλεξάρτηση είναι κάτι καλό, η εξάρτηση δεν είναι» και ξεχώρισε τρεις τομείς για την περαιτέρω ανάπτυξη της «ευρωπαϊκής στρατηγικής μας αυτονομίας», που θα «επεκτείνει την επιρροή» της ΕΕ:

-- Προώθηση της «οικονομικής μας δύναμης», μεταξύ άλλων με ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς και όλων των θεμάτων που θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο του Ευρώ, τον Δεκέμβρη, ώστε τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να προτάσσονται ως προς τη λειτουργία και «αναμόρφωση» της ευρωπαϊκής αγοράς, με φόντο και νέες συνεργασίες (βλέπε π.χ. το σύνθετο παζάρι για την Εμπορική Συμφωνία με την Κίνα που έχει «κολλήσει», υπό το βάρος και των αμερικανικών «ανησυχιών»).

-- Ενίσχυση «της γειτονιάς μας», που σημαίνει - ανέφερε - «προτεραιότητα» στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Εταιρική Σχέση και μια «μεγάλη συμμαχία με την Αφρική», με κρίσιμο πυλώνα τη «συνδεσιμότητα», ώστε να προχωρήσουν κρίσιμες επενδύσεις σε Υποδομές, Ενέργεια κ.τ.λ., που δεν θα δώσουν απλά διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά θα αναβαθμίσουν και τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ σε περιοχές στρατηγικής σημασίας.

-- Τέλος, «ένα νέο στάδιο για τις συλλογικές μας ικανότητες στην ασφάλεια και την άμυνα, ειδικά στον απόηχο της αφγανικής κρίσης», δηλαδή την επιτάχυνση σχεδιασμών για δυνάμεις ταχείας επέμβασης κ.τ.λ.

Διαφωνίες για τους όρους διαχείρισης του Προσφυγικού

Στο ίδιο πνεύμα, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι, τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της, να ακουστεί η φωνή της, να καθορίσει επίσης τα στρατηγικά της συμφέροντα στη διατλαντική συμμαχία», ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να κάνουμε ένα φιλόδοξο βήμα μπροστά και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο ψήφου με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, όποτε είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της κοινής εξωτερικής μας δράσης».

Ο Σασόλι αναφέρθηκε και στην απόφαση της έκτακτης συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χτεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών. Εχουμε δει χώρες εκτός ΕΕ να βγαίνουν μπροστά να βοηθήσουν τους Αφγανούς που αιτούνται άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει έστω ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. (...) Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, γιατί συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραζόμασταν τους στόχους και τις επιδιώξεις της».

Στη διατύπωση αυτή αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο πάνελ ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπερασπίστηκε την απόφαση της συνάντησης, λέγοντας πως «δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της μέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε - ως Ευρώπη και ως ευρωπαϊκοί θεσμοί - ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, περιγράφοντας τη συνέχιση της πολιτικής απέναντι στους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχουν και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ