Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα «παραλλαγή ενδιαφέροντος» παρακολουθεί ο ΠΟΥ

...ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις και τη μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς

Καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 218,7 εκατομμύρια και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 4,5 εκατ., μια νέα παραλλαγή του ιού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Γενάρη, παρακολουθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η παραλλαγή με την ονομασία «Mu» χαρακτηρίζεται από τον ΠΟΥ «παραλλαγή ενδιαφέροντος», καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις που ενδέχεται να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, ενώ απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Υπενθυμίζεται ότι και ο ΠΟΥ έχει σημειώσει πως αν δεν εμβολιαστεί τάχιστα η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα προκύπτουν μεταλλάξεις, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού SARS-CoV-2 και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων. Ωστόσο η παραγωγή των εμβολίων με σκοπό το κέρδος και η κατανομή τους με βάση οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα έχουν οδηγήσει σε μια μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς, με πάρα πολλές χώρες - ειδικά οι «φτωχότερες» - να μην έχουν εμβολιάσει ακόμα ούτε το σύνολο των υγειονομικών και των ηλικιωμένων.

Επί του παρόντος ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της «Mu».

«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής "Mu" μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός - κατώτερος του 0,1% - ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έξαρση της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ισραήλ, παρά τα συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού.

Σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ σημειώνεται τις τελευταίες βδομάδες μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και γεμίζουν οι ΜΕΘ των νοσοκομείων, με τον αμερικανικό λαό να έρχεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τις συνέπειες του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.

Χαρακτηριστικά, προχτές στο Αϊντάχο απέμεναν μόλις τέσσερις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ από τις σχεδόν 400 συνολικά. Ακόμη και «σε νοσοκομεία που μετέτρεψαν χώρους σε ΜΕΘ, οι κλίνες έχουν επίσης γεμίσει», ανέφερε ο κυβερνήτης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι περίπου 150 εθνοφρουροί θα αναπτυχθούν για να υποστηρίξουν νοσοκομεία και κλινικές με έλλειψη προσωπικού, αναλαμβάνοντας καθήκοντα όπως η διαλογή ασθενών, η εκτέλεση εργασιών σε μικροβιολογικά εργαστήρια κ.ά.

«Εχουμε πλησιάσει επικίνδυνα στην κήρυξη κατάστασης κρίσης στον τομέα της περίθαλψης», κάτι που θα σήμαινε ότι όσοι χρειάζονται νοσηλεία «θα λάμβαναν χαμηλότερου επιπέδου περίθαλψη» ή θα διέτρεχαν κίνδυνο «να τους διώξουν», προειδοποίησε ο κυβερνήτης...

Στο Ισραήλ καταγράφηκε την Τρίτη νέο ρεκόρ κρουσμάτων με σχεδόν 11.000 νέα σε ένα 24ωρο, παραμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Τις τελευταίες βδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων - ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων - δεν έχει πάψει να αυξάνεται, ενώ έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιούλη εκστρατεία χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης, ακόμη και για τους άνω των 12 ετών.

Περισσότερες ΜΕΘ ζητούν τα νοσοκομεία στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία οι επικεφαλής των νοσοκομείων δηλώνουν ότι η πανδημία θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα και ζητούν επιπλέον κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Εξι από τα επτά νοσοκομεία που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα «Trouw», σημείωσαν ότι η έκτακτη και προσωρινή μετατροπή κρεβατιών σε ΜΕΘ δεν είναι αρκετή και ότι είναι απαραίτητη η μόνιμη αύξηση των δυνατοτήτων των νοσοκομείων σε ΜΕΘ.

Εξάλλου, ειδικοί στην Ολλανδία προβλέπουν ήδη για φέτος τον χειμώνα πιθανά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένων υγειονομικών που στελεχώνουν ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, στις Φιλιππίνες, οι υγειονομικοί διαδήλωσαν χτες ζητώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς, καθώς εντείνεται η πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων ενώ τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στο 85% σε πληρότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 103 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί έχουν αρρωστήσει, έχουν παραιτηθεί ή βγήκαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει επιδόματα για τους υγειονομικούς αλλά μέχρι χτες δεν είχε γίνει τίποτα, ενώ σύμφωνα με κρατικό έγγραφο που βγήκε τον περασμένο μήνα οι «ελλείψεις» στη χρηματοδότηση της Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια.

Πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε στην Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και στις ΗΠΑ η πανδημία, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη σε 22 χώρες «υψηλού εισοδήματος», που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Ενδεικτικά, η μείωση της γεννητικότητας έφθασε το 9,1% στην Ιταλία, το 8,5% στην Ουγγαρία, το 8,4% στην Ισπανία, το 7% στις ΗΠΑ και το 6,6% στην Πορτογαλία. Πτώση εμφάνισαν και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη. Υπήρξαν πάντως και μερικές χώρες (Νότια Κορέα, Ολλανδία, σκανδιναβικές χώρες) που εμφάνισαν μικρή αύξηση γεννήσεων εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγαλύτερη πανδημία του προηγούμενου αιώνα, εκείνη της «ισπανικής» γρίπης, είχε επίσης ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι γεννήσεις στη συνέχεια σε πολλές χώρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι και στην τρέχουσα πανδημία πολλά ζευγάρια αναβάλλουν τη γέννηση παιδιού για οικονομικούς, ψυχολογικούς και άλλους λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ