Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Καταψηφίστηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ενσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Οπως σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, η διαδικασία περί αντισυνταγματικότητας «έχει καταντήσει μία ειρωνεία. Οποιος έχει 150 βουλευτές κρίνει τη συνταγματικότητα και τα σκυλιά δεμένα. Επομένως, πολλές φορές έχει νόημα μόνο πολιτικό».

Οσον αφορά ωστόσο την ουσία του σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι στο Σύνταγμα το άρθρο 22 αναφέρει μεν ότι «το κράτος μεριμνά για την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων», όμως προσθέτει και τη φράση «όπως νόμος ορίζει», που σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το θέμα της Ασφάλισης.

Υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης το ΚΚΕ πρότεινε τη ρητή διασφάλιση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ την απέρριψαν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση που προέβλεπε «κοινωνική ασφάλιση ως κοινωνικό δικαίωμα, ενιαίο σύστημα καθολικής κάλυψης στα πλαίσια δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος, βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας». Δηλαδή εισήγαγε τον όρο της ανταποδοτικότητας. «Επομένως, τόνισε ο Θ. Παφίλης, μην κοροϊδευόμαστε ότι υποστηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης από τη στιγμή που τον έχετε πριονίσει όλα αυτά τα χρόνια».

Την ένσταση ψήφισαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ο Θ. Παφίλης έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας μόνο από την άποψη ότι «πρόκειται για άλλη μία ληστεία του εργατικού μόχθου, η οποία παραδίνεται στο μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ