Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τζογάρετε τον ιδρώτα των εργαζομένων με κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη

Eurokinissi

«

Η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, έβαλε στο απόσπασμα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα της απεργίας. Σήμερα φέρνει στη Βουλή το τερατούργημα της ιδιωτικοποίησης και διάλυσης της Επικουρικής Ασφάλισης, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Σημείωσε ταυτόχρονα τις ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων που υλοποίησαν τη στρατηγική της ΕΕ για ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, με όρια συνταξιοδότησης στα 70 και 72 έτη, την «ενεργό γήρανση», τη δουλειά μέχρι το θάνατο. Οπως επεσήμανε, όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, λήστεψαν τα αποθεματικά απ' τα Ταμεία και άνοιξαν το δρόμο για τα επαγγελματικά Ταμεία, που λειτουργούν στη λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, τον τζόγο. «Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι συνένοχο μαζί με τη ΝΔ... Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε.

Με το νομοσχέδιο - τερατούργημα, όπως το χαρακτήρισε, οι εισφορές θα συγκεντρώνονται σε επενδυτικό ταμείο και θα επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα, δηλαδή ο κόπος των εργαζομένων θα παίζεται στον τζόγο, με μεγάλους κινδύνους να μείνουν χωρίς επικουρική σύνταξη. «Επιδιώκετε να εκμεταλλευτείτε τις εισφορές των εργαζομένων για να δώσετε 86 δισ. ευρώ κεφάλαια στους επενδυτές, για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν ξέρει αν και τι σύνταξη θα πάρει, οι ασφαλισμένοι θα ζουν σε διαρκή κίνδυνο από τις διακυμάνσεις της καπιταλιστικής αγοράς, τις καπιταλιστικές κρίσεις, τη χρεοκοπία εταιρειών, φέρνοντας το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ», της «ΕΝRΟΝ» κ.ά.

Ακόμα, έφερε ως παράδειγμα τη Δανία, όπου οι τρεις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες που χειρίζονται τα αποθεματικά των συντάξεων είχαν το 2020 μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια, με τους ασφαλισμένους να χάνουν πάνω από 40 δισ. ευρώ και η συμβουλή των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους ασφαλισμένους ήταν να παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας μέχρι να αλλάξει η κατάσταση. «Στην πράξη καταργείτε την επικουρική σύνταξη», υπογράμμισε.

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι η επίθεση είναι συνολική και η πάλη ενιαία για όλους τους εργαζόμενους, γιατί ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και πλήττει το σύνολο των εργαζομένων.

«Τα μέτρα σας απορρίπτονται απ' την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Η σύγκρουση θα συνεχιστεί με αιτήματα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση μισθών και συντάξεων, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση ορίων συνταξιοδότησης. Για δημόσια, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες με το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης, αυτό το κρίσιμο ζήτημα έχουν θέσει οι εξελίξεις», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «κουκούλι» της νέας επίθεσης στις συντάξεις (2019-10-23 00:00:00.0)
Αρχισαν τα «μαγειρέματα» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής (2019-08-29 00:00:00.0)
Σε διαρκή πρέσα η Ασφάλιση (2013-03-09 00:00:00.0)
Ο «διάλογος» εκκόλαψε τις προσχεδιασμένες ανατροπές (2010-03-17 00:00:00.0)
Εχουν εντολή να αποφασίσουν αγωνιστικά (2002-04-24 00:00:00.0)
Τι δε λένε αυτοί που πάνε στο διάλογο - απάτη (2002-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ