Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό τοπίο για τους νέους

Οτι πρόκειται για το τρίτο στη σειρά νομοσχέδιο που στρέφεται όχι μόνο, αλλά κυρίως κατά των νέων ανθρώπων, μετράει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Είχαν προηγηθεί το αντεργατικό τερατούργημα και το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως. Και τα τρία διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο, όπου «ο νέος που από την πιο μικρή ηλικία θα έρχεται αντιμέτωπος με τη μορφωτική υποβάθμιση και ταξική κατηγοριοποίηση, θα προσανατολίζεται στις πρόσκαιρες δεξιότητες, είναι ο ίδιος που ως εργαζόμενος θα πρέπει να μάθει να ζει και να εργάζεται με ξεχειλωμένα ωράρια, με ατομικές συμβάσεις σε μία διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και μακροχρόνια ανεργία, είναι και ο ίδιος που ως ασφαλισμένος και μελλοντικός συνταξιούχος θα πορεύεται χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά με έναν ατομικό κουμπαρά που δεν ξέρει αν, πότε και τι σύνταξη θα πάρει».

Οπως επισήμανε, «το νήμα που συνδέει αυτούς τους νόμους είναι ότι δεν υπάρχουν συλλογικά συγκροτημένα καθολικά δικαιώματα, μορφωτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, όλα είναι ατομική υπόθεση του καθενός και καθεμιάς και το μόνο που υπάρχει είναι η ζούγκλα του ανταγωνισμού και η πλήρης αβεβαιότητα για το αν θα μορφωθεί και πώς ένας νέος, τι και αν θα σπουδάσει, αν θα βρει δουλειά στο αντικείμενό του, με τι όρους θα δουλεύει, αν και πότε θα καταφέρει να πάρει σύνταξη. Αυτή είναι η κοινωνία σας και το μέλλον που ετοιμάζεται».

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι τα νομοσχέδια αυτά, πέρα από τις τραγικές συνέπειες, έχουν και μία διακριτή ιδεολογική στόχευση. Την εμπέδωση της λογικής της ατομικής ευθύνης, του ατομικού ρίσκου και της λογικής ότι «το συμφέρον των επενδυτών, των επιχειρηματιών είναι και συμφέρον των εργαζομένων. Γιατί αυτό κάνετε και με το νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι δεν θα θεωρούνται ασφαλισμένοι, αλλά επενδυτές που θα εξαναγκάζονται να τζογάρουν τους κόπους μιας ζωής στις διάφορες χρηματιστηριακές λοταρίες και θα βλέπουν τον ιδρώτα τους να γίνεται χρηματοδοτικό εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι το πρόβλημα με το Ασφαλιστικό δεν είναι δημογραφικό κ.λπ., αλλά «είναι βαθιά ταξικό και πολιτικό. Είναι ότι το κεφάλαιο θέλει να μειώσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος, να βάλει χέρι ακόμα και στα χρήματα που προορίζονται για την Υγεία, την Πρόνοια, τη σύνταξη και αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος της κλεμμένης υπεραξίας από τους εργαζόμενους» και πως όσο παραμένουν οι σιδερένιοι νόμοι του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, μισθός, ωράριο, σύνταξη, δικαίωμα δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να είναι εγγυημένα από καμία κυβέρνηση.

Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί αξιοπρεπείς συντάξεις, υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας - Πρόνοιας που να αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες της επιστήμης, είναι οι αγώνες των εργαζομένων, η οργάνωση της πάλης τους για αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική καθολική Ασφάλιση και κυρίως για να σταματήσει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ