Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ
Χωρίς τέλος οι αξιώσεις του κεφαλαίου

Ικανοποιημένος από την κατάσταση στα νοσοκομεία - την ώρα που αυτά βρίσκονται προ πολλού στα όριά τους εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει μέτρα - αλλά και στην οικονομία, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χτες ενόψει της ΔΕΘ για τις καθιερωμένες συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης και του κόμματός του.

Στη διάρκεια των συναντήσεων ενημερώθηκε για την πορεία των έργων υποδομής όπως το Μετρό, τα έργα στο λιμάνι, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και για τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων και εξαγωγέων για επιτάχυνση της αύξησης της κερδοφορίας και θωράκισης της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεών τους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή την έκδοση του πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου ανέφερε ότι «έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα, συνολικά, είναι ενθαρρυντικά», ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που, όπως είπε, μόνο για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνάει το 1 δισ.

Λίγο νωρίτερα βέβαια, οι εκπρόσωποι των φορέων του εμπορίου ζήτησαν συνέχιση των μέτρων στήριξης σε εμπόριο και εστίαση μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει ντόμινο λουκέτων, ενώ ανέδειξαν ότι οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός χρηματοδοτήσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Σταθμός Βενιζέλου του Μετρό θα λειτουργήσει με τις σημαντικότερες αρχαιότητες να έχουν επιστρέψει στη θέση τους, ότι τα έργα ανάπλασης της ΔΕΘ θα αρχίσουν το 2023, ενώ εντός του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν και τα έργα της πρώτης φάσης της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά.

Αποκαλυπτικός στο μεταξύ για το πώς θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι την «ανάπτυξη» που οραματίζονται κυβέρνηση και βιομήχανοι ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας Α. Σαββάκης, ο οποίος παρουσίασε τέσσερις δέσμες προτάσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «επιστροφή στην ανάπτυξη με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και υγιείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας» και παρουσίασε και τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων για:

-- Παραπέρα μείωση του λειτουργικού κόστους με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, των επιτοκίων δανεισμού, του κόστους Ενέργειας, αλλά και τη θεσμοθέτηση ενισχύσεων λειτουργικού χαρακτήρα στις παραμεθόριες περιοχές (Θράκη κ.α.).

-- Επιπλέον ενισχύσεις στις επιχορηγήσεις και με πρόβλεψη για παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Ηπείρου.

Μεταξύ άλλων, αξιώνουν ειδικά φορολογικά κίνητρα για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της περιφερειακής βιομηχανίας, για την παραγωγή καινοτόμων - υψηλής προστιθέμενης αξίας διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τέλος δημιουργία συνδυασμού φορολογικών κινήτρων και άμεσων επιχορηγήσεων για την «πράσινη» μετάβαση της βιομηχανίας, για την εισαγωγή αρχών και τεχνολογιών «κυκλικής οικονομίας», για την εφαρμογή συστημάτων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

-- Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, στον ΣΒΕ δεν αρκούν ούτε όλες οι αντεργατικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων ούτε οι προσαρμογές που προωθούνται με τις αντιδραστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ετσι με στόχευση «την κάλυψη του ελλείμματος σε μεσαία στελέχη για τη βιομηχανία», προτείνεται: Αναθεώρηση προγραμμάτων σπουδών σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, υποχρεωτική πρακτική άσκηση τουλάχιστον έξι μηνών αποφοίτων σχολών του ΟΑΕΔ στη βιομηχανία και αναθεώρηση και συμπλήρωση των υφιστάμενων επαγγελματικών περιγραμμάτων στελεχών της βιομηχανίας.

Επίσης, ζητείται αναβάθμιση των «ψηφιακών δεξιοτήτων» του ανθρώπινου δυναμικού, με αναθεώρηση προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θεσμοθέτηση προγραμμάτων διά βίου μάθησης στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώνουν σήμερα και διεκδικούν μέτρα στήριξης (2021-10-06 00:00:00.0)
Εμπαιγμός και κοροϊδία σε βάρος των πυρόπληκτων (2021-09-01 00:00:00.0)
Με κοινή αντιλαϊκή ατζέντα «σπρώχνουν» την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2020-08-21 00:00:00.0)
Προχωρούν την ανάπλαση προς όφελος του κεφαλαίου (2013-04-24 00:00:00.0)
Δράση ενάντια στη μόλυνση του νερού (2008-01-30 00:00:00.0)
Οι σχεδιασμοί παραμένουν στα χαρτιά (1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ