Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Με κοινή αντιλαϊκή ατζέντα «σπρώχνουν» την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας προχώρησε η κυβέρνηση με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος του ΣΕΒ και άλλων βιομηχανικών συνδέσμων αναφορικά με το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, στο οποίο μετέχουν 6 υπουργοί (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης), καθώς επίσης μεταξύ άλλων οι πρόεδροι του ΣΕΒ, του ΣΒΕ, της «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», του ΙΟΒΕ.

Οπως αναφέρεται στην Πράξη, έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας είναι η «διαμόρφωση συνεκτικής εθνικής στρατηγικής της βιομηχανίας, καθώς και η υλοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση αυτής, με σαφείς στόχους, άξονες ανάπτυξης και επιμέρους δράσεις εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις εθνικές και διεθνείς τάσεις και την ελληνική πραγματικότητα».

Η Επιτροπή αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό γύρω από τη διαμόρφωση και τη μοιρασιά των κεφαλαίων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και το νέο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι προδιαγραφές ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζουν στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στην ενεργειακή εξοικονόμηση, στην προσαρμογή στη λεγόμενη «κυκλική» οικονομία, στην εμβάθυνση της καινοτομίας, που με τη σειρά τους «αποτελούν προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της μεταποίησης, την παραγωγή ακόμα περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων, αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας», τη θωράκιση δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας και «ανταγωνιστικότητας» στην πλάτη του λαού.

Παράλληλα, ο στόχος που έχει θέσει ο ΣΕΒ είναι η αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% στο ΑΕΠ σε τρία χρόνια (από 9,5% σήμερα) και στο 15% μεσοπρόθεσμα, ενώ βέβαια βάση για την επίτευξη του στόχου αποτελούν και οι νέες αντεργατικές παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται.

Eξάλλου, σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων», ενώ σε ό,τι αφορά την τρέχουσα συγκυρία έκανε λόγο για «παρένθεση», με την οικονομική πολιτική να εστιάζει σε αύξηση των δαπανών, που «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών», όπως παρουσιάζονται οι νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μεγαλοεργοδοσίας.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατόν, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», δηλαδή το συνολικό ύψος τους, παραπέμποντας και στο συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

12 - 13 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτέμβρη, αντί της καθιερωμένης παρουσίας στη ΔΕΘ, η οποία φέτος ματαιώθηκε λόγω κορονοϊού. Οπως έλεγε χτες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης εντάσσονται «διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορονοϊό κλάδων», οι νέες δηλαδή παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, πλάι στα αντεργατικά μέτρα που έσπευσε να νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να φορτώσει την κρίση στο λαό. Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα περιγράψει και συγκεκριμένα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», που αφορούν βέβαια μεγάλο κεφάλαιο και εργοδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ