Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αυξάνονται τα κρούσματα και ο ανταγωνισμός για εμβόλιο

Την ώρα που η πανδημία αναζωπυρώνεται σε μια σειρά από χώρες, εντείνεται ο ανταγωνισμός κρατών και επιχειρηματικών ομίλων για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να ζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» που εγκρίθηκε από τη Ρωσία την προηγούμενη βδομάδα.

Ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, σημείωσε ότι ο Οργανισμός «χαιρετίζει την πρόοδο», αλλά κάθε εμβόλιο πρέπει να υποβάλλεται στις ίδιες κλινικές μελέτες. Χτες, ο διευθυντής του ρωσικού Ερευνητικού Κέντρου «Γκαμαλέι» δήλωσε πως «το εμβόλιο θα προστατεύει από τον Covid-19 τουλάχιστον για διάστημα 2 ετών». Οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του ρωσικού εμβολίου θα αρχίσουν την επόμενη βδομάδα και θα συμμετάσχουν 40.000 άνθρωποι. Παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των Ρώσων υγειονομικών. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε άλλες χώρες (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Φιλιππίνες, Ινδία, Βραζιλία) θα αρχίσουν τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη, ενώ η Ρωσία διαπραγματεύεται με εταιρείες στην Ινδία για τη μαζική παραγωγή του εμβολίου.

H «Johnson & Johnson» σκοπεύει να κάνει δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της σε έως και 60.000 εθελοντές, στο τελικό στάδιο της μελέτης, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη σε ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες πως εξασφάλισε 225 εκατ. δόσεις του υποψήφιου εμβολίου της γερμανικής εταιρείας «CureVac». Η Κομισιόν έχει ήδη προπαραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται από τη γαλλική «Sanofi», 400 εκατ. δόσεις της αμερικανικής «Johnson & Johnson» και 300 εκατ. δόσεις από τον σουηδο-βρετανικό όμιλο «AstraZeneca», ανεξάρτητα αν ορισμένα από αυτά δεν κυκλοφορήσουν ποτέ στην αγορά.

Παγκόσμια η επιδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 790.000 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 22,7 εκατ. Εκτός από τις ΗΠΑ, που παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (πάνω από 176.000), στην Ευρώπη παρουσιάζεται έξαρση των κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ