Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΪΑΤ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Παρέμβαση των ΗΠΑ σε όλα τα «μήκη και πλάτη»

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάση, συναντήθηκε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Ο υπουργός χαρακτήρισε κατόπιν, σε ανάρτησή του, τη συνάντηση «εξαιρετικά εποικοδομητική», τονίζοντας ότι «οι διμερείς σχέσεις μας είναι στο ανώτατο σημείο και συζητήσαμε θέματα επενδυτικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος».

Αντίστοιχα, ο πρέσβης έγραφε ότι συζήτησαν «τρόπους να δουλέψουμε μαζί ώστε να χτίσουμε πάνω στο υψηλό όλων των εποχών ("all-time high") στην εμπορική και επενδυτική μας σχέση μέσω επενδύσεων - κλειδιά όπως το Ελληνικό και η Ελευσίνα» (κατασκευαστική ζώνη και ναυπηγεία αντίστοιχα), όπου τοποθετούνται αμερικανικά κεφάλαια.

Ο Πάιατ συνάντησε και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έγραψε κατόπιν ότι δεν συζήτησαν «μόνο για έργα, όπως ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και η στρατηγική συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ). Διαπιστώσαμε πως τον τελευταίο χρόνο έχει διευρυνθεί σημαντικά η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», αναφέροντας εταιρείες όπως οι ONEX, «Black Summit», «Quantum Energy Partners», «National Energy», «General Electric», «Fortress», «Blink» και «Tesla», που «έχουν επενδύσει στην Ελλάδα είτε για πρώτη φορά είτε ενισχύοντας την παρουσία τους».

Ο Πάιατ συναντήθηκε και με την υπουργό Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, με θέματα την πολιτιστική προστασία, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τις «τεχνολογικές συνεργασίες», την παραγωγή ταινιών και άλλες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του φετινού γύρου του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, όπου το κομμάτι του Πολιτισμού αποτελεί επιμέρους ενότητα.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι στο πλαίσιο της διεύρυνσης, πολυεπίπεδα, του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα, φέτος για πρώτη φορά η πρεσβεία των ΗΠΑ και η πρεσβεία του Ισραήλ πήραν «υπό την αιγίδα» τους το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», το οποίο διοργανώνεται στο ακριτικό Καστελόριζο.

  • Στο μεταξύ, άλλο ένα πλοίο του θανάτου έδεσε την Τετάρτη στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα των Αμερικανών στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολεμικά μέσα από μια σειρά ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πρόκειται για το υψηλής ταχύτητας, τύπου καταμαράν, «USNS Trenton», το οποίο βρίσκεται σε «αποστολή» στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη έδεσε στη Σούδα το θηριώδες «USS Hershel "Woody " Williams», το οποίο λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα - προωθημένη βάση και υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ