Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στα τέλη Αυγούστου οι αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» ... του Ιούνη!

«Απαιτούμε να πληρώνονται μέσα στην πρώτη βδομάδα κάθε μήνα όλες οι ειδικές αποζημιώσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ

Την καταβολή της πενιχρής αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» για τον μήνα Ιούνη περιμένουν ακόμα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους. Κυνική ομολογία για το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως στον Τουρισμό και σε συναφείς κλάδους, περιμένουν για μήνες τα ψίχουλα των 534 ευρώ, αποτελεί η προχτεσινή Υπουργική Απόφαση με την οποία το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως σήμερα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του Ιούνη!

«Να ποια είναι τα "νέα μέτρα" της κυβέρνησης: Πληρώνει τώρα στους εργαζόμενους τις ειδικές αποζημιώσεις του Ιουνίου!», σχολιάζει το ΠΑΜΕ και απαιτεί να καταβάλλεται το επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, κατά την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Με νέα Υπουργική Απόφαση ο γνωστός υπουργός που σιχαίνεται την εργατική τάξη ανακοίνωσε ότι από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πληρωθούν τα ψίχουλα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή ή εργάζονται με το άθλιο καθεστώς της "Συν-Εργασίας" από τον Ιούνη!

  • Δεν μας είπε πώς ζουν εδώ και μήνες όσοι θα πληρωθούν αύριο.
  • Δεν μας είπε πότε θα πληρωθούν τα επόμενα.
  • Δεν μας είπε τι θα γίνει με τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, που συνεχίζονται όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι είναι χωρίς κανένα εισόδημα.
  • Δεν λέει ούτε και τώρα τι θα κάνει με τα επιδόματα ανεργίας μετά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
  • Δεν μας είπε βέβαια ποτέ τι θα γίνει με όσους είναι έξω από κάθε μέτρο στήριξης και είναι χιλιάδες.

Φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί με το να ανακοινώνει παροχές προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να ξέρει όμως ότι τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους δεν πρόκειται να τους εξαντλήσει, ό,τι κι αν σκαρφιστεί.

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, τη στήριξη που απλόχερα παρέχει σε ξενοδόχους, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής τους κυβέρνηση και εργοδοσία.

Απαιτούμε να πληρώνονται μέσα στην πρώτη βδομάδα κάθε μήνα όλες οι ειδικές αποζημιώσεις».

Δίνουν ψίχουλα μετά από μήνες αναμονής στους εργαζόμενους

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, σήμερα Παρασκευή θα καταβληθούν αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» σε 55.092 δικαιούχους. Από αυτούς, οι 46.629 είναι εποχικοί εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις τους καθώς οι επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία) παρέμεναν κλειστές και θα λάβουν αποζημιώσεις «ειδικού σκοπού» για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη. Σε 8.463 δικαιούχους, που είχαν τεθεί από τους εργοδότες τους σε αναστολή, θα καταβληθεί η αποζημίωση που αντιστοιχεί στον Ιούνη.

Τέλος, το υπουργείο θα καταβάλει σήμερα την αποζημίωση μέρους της μισθοδοσίας σε 1.366 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για το χρονικό διάστημα 15/6/2020 - 30/6/2020.

Οι πιστώσεις που αναλογούν στις παραπάνω αποζημιώσεις ανέρχονται σε 23.806.372 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει επιδοτήσεις και «ρευστότητα» πολλών δισ. ευρώ στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με τα μέτρα που τους λύνουν τα χέρια να ισοπεδώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μόλις που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δελτίο του υπουργείου, μαζί με την αναμενόμενη σημερινή πληρωμή, «το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί για τη στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέρχεται σε 1.569.589.168 ευρώ, το οποίο αφορά αποζημιώσεις ειδικού σκοπού αλλά και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ