Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προκαλεί για να κερδίζει θέσεις στο «τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης

Στον απόηχο των προχτεσινών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για τα πολύ «καλά νέα» που θα αποκαλύψει σήμερα και διαρρέεται ότι αφορούν ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων στον Εύξεινο Πόντο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σύσσωμος σχεδόν ο τουρκικός Τύπος συνέχισε και χτες να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στο μεταξύ, και στην άλλη πλευρά του «ταμπλό», στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά ερευνητικά «αλωνίζουν» με τις πλάτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που προετοιμάζουν το έδαφος για τον «διάλογο» με την Ελλάδα και την Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει σε όλους τους τόνους να επαναλαμβάνει πως δεν θα επιτρέψει τον αποκλεισμό της από τους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε χτες ότι «όποιος προσπαθεί να εμποδίσει τις προσπάθειες εξερεύνησης της Τουρκίας στα παράκτια ύδατά της θα το μετανιώσει. Οποιος τολμήσει να αντιμετωπίσει το Ναυτικό μας και τα ερευνητικά μας πλοία στην (Ανατολική) Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα. Εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με βία».

Στο μεταξύ, στο φόντο και των «υψηλών τόνων» Τουρκίας - Γαλλίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει «ως σταθερή σύμμαχο», αξίζει να σημειωθούν όσα αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, σε συνέντευξη στο περιοδικό «Paris Match», όπου παρά τα περί «επεκτατισμού του Ερντογάν» και «ασυμβατότητας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», σημειώνει με νόημα πως ο ίδιος είναι «ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι... Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους έχω συζητήσει περισσότερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ