ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Να διατηρήσει ανοιχτή την Αναφορά αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ

Να διατηρήσει ανοιχτή την Αναφορά που κατέθεσαν φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στο Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, σχετικά με το σχέδιο εγκατάστασης άνω των 650 ανεμογεννητριών στα Αγραφα, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων, μέσα σε δασικές εκτάσεις ή και προστατευόμενες περιοχές, περιοχές φυσικού κάλλους αλλά και τόπους ιστορικής μνήμης όπως η Νιάλα, αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης. Την Αναφορά παρουσίασε ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές των ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απείχαν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν τοποθετήθηκε. Για λογαριασμό της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε την απόλυτη στήριξη και ταύτιση των επιχειρημάτων των αναφερομένων, καθώς και το αίτημα να παραμείνει ανοιχτή η εισήγηση.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «παρότι η Αναφορά μας παραμένει ανοιχτή προς διερεύνηση από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ξέρουμε πολύ καλά πως η πολιτική της ΕΕ, που σε αυτή ταυτίζονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), έχει ως στρατηγική επιλογή τη λεγόμενη "πράσινη" ανάπτυξη και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της χώρας, με τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και κίνδυνους νέων πλημμυρικών φαινομένων. Χωρίς ως Συντονιστικό να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές του "πράσινου new deal", ασκούμε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Επίσης ξέρουμε πολύ καλά πως μόνο ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας των μαζικών φορέων της περιοχής, με πανελλαδικό συντονισμό και κοινή δράση, μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η «πράσινη ανάπτυξη» φέρνει περιβαλλοντική καταστροφή

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Β. Ελευθερίου, στην αναλυτική εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με επίκεντρο σε αυτήν τη φάση την περιοχή του Τυμπάνου, προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες συνολικά αφορούν δύο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και τις γραμμές μεταφοράς μέχρι τον υφιστάμενο Η/Υ Σταθμό του νομού Καρδίτσας. Στον νομό Καρδίτσας μόνο, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ''φέρουσα ικανότητά'' τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ. Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα αιολικά πάρκα, που αρχικά είχαν εγκαταστήσει εργολάβοι αλλά κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων φορέων και κατοίκων υπαναχώρησαν, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών στα Αγραφα προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία οι πληγές από το πέρασμα του "Ιανού" στις 18 Σεπτέμβρη 2020, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και καλλιέργειες, όχι απλά δεν έχουν κλείσει αλλά καμία απολύτως πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει...».

Σε σχέση με τις διεκδικήσεις του Συντονιστικού τόνισε: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα, που γίνεται και μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες στον τομέα Ενέργειας, την ίδια στιγμή κατά την οποία το 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό, το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών Ενέργειας και τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 150% την τελευταία δεκαετία, και κυρίως σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές οι οποίες είναι υπό την προστασία της ίδιας της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, περιοχές Natura, όπως είναι τα Αγραφα».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι ανεμογεννήτριες στη μαρτυρική Γυάρο

Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου

Με μια συμβολική κίνηση και πανό που έγραφε «Οχι ανεμογεννήτριες στη Γυάρο», αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικών Κυκλάδων του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες τη Γυάρο και εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο μαρτυρικό νησί.

Η αντιπροσωπεία απόθεσε ανθοδέσμη στο μνημείο που στήθηκε από το ΚΚΕ στον χώρο των φυλακών, καθώς και στο νεκροταφείο του νησιού, προς τιμήν των εξορισμένων αγωνιστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο θανατονήσι και «έμειναν» για πάντα εκεί.

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Βορειοδυτικών Κυκλάδων επισημαίνει:

«Σαράντα εφτά χρόνια από το κλείσιμο του "Νταχάου της Μεσογείου", το νησί παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας του ηρωισμού των χιλιάδων αγωνιστών που εξορίστηκαν - φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στον τόπο αυτό. Η Γυάρος όμως παραμένει αδιάψευστος μάρτυρας και της εγκληματικής αδιαφορίας όλων των κυβερνήσεων από το 1974 μέχρι σήμερα, της συνειδητής ασέβειας απέναντι στους αγώνες του λαού μας και της προσπάθειας σβησίματος της ιστορικής μνήμης. Τη χρόνια εγκατάλειψη του νησιού από το κεντρικό κράτος (το κτίριο των φυλακών βρίσκεται μισό βήμα πριν από την κατάρρευση, τα υπόλοιπα κτίρια έχουν μετατραπεί σε γιδοστάσια γεμάτα ακαθαρσίες και ψοφίμια) έρχονται να συμπληρώσουν τα σχέδια επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του νησιού, με την προωθούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ολοκληρώνοντας το "έγκλημα"».

Προσθέτει πως «πάγιο αίτημα του ΚΚΕ είναι να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου, την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, ώστε να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορούν ο λαός και η νεολαία μας να το επισκέπτονται και να μαθαίνουν την αληθινή Ιστορία του τόπου μας, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του, και στη βάση αυτή να μην υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Γυάρο».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσκέψεις - συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων

-- Εκδήλωση μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς διοργανώνει η ΤΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Ελαιόρεμα Πυλαίας (είσοδος Βελισσαρίου με Κύπρου). Θέμα της εκδήλωσης είναι: «Νέα σχολική χρονιά: Οι επιπτώσεις του νέου νόμου για την Παιδεία και της πανδημίας στους μαθητές. Η πρόταση του ΚΚΕ. Σχολείο σύγχρονο για όλα τα παιδιά ή για λίγους και εκλεκτούς;». Θα μιλήσουν ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός και η Χαρά Λαμπαδά, παιδίατρος - λοιμωξιολόγος.

-- Η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ διοργανώνει συσκέψεις - συζητήσεις σε γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων με θέμα «Το πρώτο κουδούνι χτυπάει τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη. Με τι όρους θα ανοίξουν τα σχολεία; Η ενιαία στάση γονέων - εκπαιδευτικών - μαθητών να επιβάλει τους όρους της». Το πρόγραμμα σήμερα κι αύριο έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ. στο Αλσος Βηλαρά, με ομιλητή το μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, Τάσο Τόκα, εκπαιδευτικό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ειδική Αγωγή.
  • Αύριο Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αμπελοκήπων, με ομιλήτρια την Γραμματέα της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Μαρία Ανδρεάδου.

-- Την έκδοση με τίτλο «Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», που επιμελήθηκε το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα παρουσιάσει η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Φθιώτιδας, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καράβι στη Λαμία. Θα μιλήσει η Γεωργία Πύθουλα, μέλος του Γρ. Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

-- Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Παιδεία οργανώνει η ΚΟ Μοσχάτου, το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων. Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη, μέλος της ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον νεολαίο αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη που δολοφονήθηκε το 1967 διοργανώνουν η ΕΔΥΕΘ, η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Ευόσμου και ο Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων, αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων (επί της οδού Βενιζέλου, πλησίον της πλατείας Επταλόφου). Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης «ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ», που πραγματοποιούνται στο δήμο Αμπελοκήπων.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Γι' αυτές τις μέρες προγραμματίζονται:

-- Σήμερα, Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, στις 12 μ., οργανώνονται περιοδεία και συζήτηση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο κατασκευής γραφείων της «TEΡNA» στο Μαρούσι (οδός Φραγκοκλησιάς) με τον Γιάννη Αναγνώστου, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αύριο, Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, στον αντίποδα της "πράσινης" καπιταλιστικής ανάπτυξης». Θα μιλήσει ο Αντ. Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας και Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ