Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Να διατηρήσει ανοιχτή την Αναφορά αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ

Να διατηρήσει ανοιχτή την Αναφορά που κατέθεσαν φορείς οι οποίοι συμμετέχουν στο Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, σχετικά με το σχέδιο εγκατάστασης άνω των 650 ανεμογεννητριών στα Αγραφα, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων, μέσα σε δασικές εκτάσεις ή και προστατευόμενες περιοχές, περιοχές φυσικού κάλλους αλλά και τόπους ιστορικής μνήμης όπως η Νιάλα, αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης. Την Αναφορά παρουσίασε ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του παραρτήματος Καρδίτσας του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές των ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απείχαν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν τοποθετήθηκε. Για λογαριασμό της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε την απόλυτη στήριξη και ταύτιση των επιχειρημάτων των αναφερομένων, καθώς και το αίτημα να παραμείνει ανοιχτή η εισήγηση.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «παρότι η Αναφορά μας παραμένει ανοιχτή προς διερεύνηση από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ξέρουμε πολύ καλά πως η πολιτική της ΕΕ, που σε αυτή ταυτίζονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), έχει ως στρατηγική επιλογή τη λεγόμενη "πράσινη" ανάπτυξη και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της χώρας, με τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και κίνδυνους νέων πλημμυρικών φαινομένων. Χωρίς ως Συντονιστικό να τρέφουμε αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επιλογές του "πράσινου new deal", ασκούμε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Επίσης ξέρουμε πολύ καλά πως μόνο ο μαζικός και οργανωμένος αγώνας των μαζικών φορέων της περιοχής, με πανελλαδικό συντονισμό και κοινή δράση, μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η «πράσινη ανάπτυξη» φέρνει περιβαλλοντική καταστροφή

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Β. Ελευθερίου, στην αναλυτική εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με επίκεντρο σε αυτήν τη φάση την περιοχή του Τυμπάνου, προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες συνολικά αφορούν δύο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και τις γραμμές μεταφοράς μέχρι τον υφιστάμενο Η/Υ Σταθμό του νομού Καρδίτσας. Στον νομό Καρδίτσας μόνο, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ''φέρουσα ικανότητά'' τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ. Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα αιολικά πάρκα, που αρχικά είχαν εγκαταστήσει εργολάβοι αλλά κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων φορέων και κατοίκων υπαναχώρησαν, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών στα Αγραφα προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία οι πληγές από το πέρασμα του "Ιανού" στις 18 Σεπτέμβρη 2020, με ανυπολόγιστες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις αλλά και καλλιέργειες, όχι απλά δεν έχουν κλείσει αλλά καμία απολύτως πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχει...».

Σε σχέση με τις διεκδικήσεις του Συντονιστικού τόνισε: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στην προώθηση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα, που γίνεται και μέσω της εγκατάστασης ιδιωτικών αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες στον τομέα Ενέργειας, την ίδια στιγμή κατά την οποία το 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό, το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών Ενέργειας και τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 150% την τελευταία δεκαετία, και κυρίως σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές οι οποίες είναι υπό την προστασία της ίδιας της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, περιοχές Natura, όπως είναι τα Αγραφα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ