Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δωρεά για την ανέγερση σχολικού κτιρίου στα Τίρανα

Επικυρώθηκε χτες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας για το Πρόγραμμα Συνεργασίας Διμερούς Αναπτυξιακής Βοήθειας» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, «που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 2001».

Η αρχική συμφωνία του 2001 αφορούσε δωρεά ποσού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα προς την Αλβανία, με σκοπό την ανέγερση κτιρίου Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα. Τα χρήματα κατατέθηκαν υπέρ του αλβανικού Δημοσίου. Το έργο για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε και τώρα τροποποιείται εκείνη η συμφωνία, προκειμένου τα χρήματα αυτά, με αφορμή και τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό που έγινε στη γειτονική χώρα, να δοθούν για την ανέγερση σχολείου στα Τίρανα.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στην τοποθέτησή της στην Επιτροπή σχολίασε ότι «ελπίζω να πρόκειται για σχολείο τελικά, και όχι για καμιά φυλακή για Αφγανούς πρόσφυγες» και «επειδή έχει συγκεντρωθεί αρκετή πείρα από τη διαδικασία των δωρεών μεταξύ κυβερνήσεων, κρατών ή και επιχειρηματικών ομίλων και όπως είναι γνωστό δεν είναι και απαλλαγμένες από πολιτικές - τουλάχιστον - και άλλες στοχεύσεις, από ένα πάρε - δώσε» έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως τι άλλο προϋποθέτει η «αναπτυξιακή βοήθεια» που αναφέρεται στον τίτλο, καθώς ο όρος «αναπτυξιακό» είναι πολύ πιο ευρύς από την ανέγερση ενός σχολείου.

Ακόμα, ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δημόσιο ή ιδιωτικό, ποιοι θα είναι οι εξωτερικοί ελεγκτές που θα χρησιμοποιήσει ο δωρητής, δηλαδή το ελληνικό κράτος, για την επίβλεψη της υλοποίησης του έργου, και ποια θα είναι τα όργανα που θα επιθεωρήσουν τα λογιστικά βιβλία. Επιφυλάχθηκε για την ψήφο της στην Ολομέλεια, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ