Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Με την Ελλάδα «μεντεσέ» για τον έλεγχο Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων

Από την πρόσφατη επίσκεψη Μενέντεζ

INTIME NEWS

Από την πρόσφατη επίσκεψη Μενέντεζ
Τη στοίχιση των ελληνικών κυβερνήσεων διαδοχικά πάνω στα προτάγματα των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, απέναντι σε στρατηγικούς ανταγωνιστές, σκιαγράφησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ μιλώντας χτες το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Center for European Policy Analysis» (CEPA).

Διόλου τυχαία, το θέμα της εκδήλωσης τέθηκε από τους διοργανωτές ως εξής: «Σε μια εποχή ανανεωμένου στρατηγικού ανταγωνισμού, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια αρένα - κλειδί όπου η δύναμη των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Κίνας επικαλύπτει πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πληροφοριακούς τομείς» με «εντάσεις στην περιοχή», που «εξελίσσονται γρήγορα» και «διακυβεύονται διατλαντικά συμφέροντα». Σε αυτήν τη βάση τέθηκε το ερώτημα: «Πώς μπορούν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί τους και οι εταίροι τους στην Ευρώπη να τοποθετηθούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές προκλήσεις στην περιοχή και να αποτρέψουν τις εξωτερικές απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα;».

Ο Πάιατ απάντησε επ' αυτού ότι «η Ανατολική Μεσόγειος φέρνει όλα τα είδη της αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και τον πυρήνα της ευρωατλαντικής συνεργασίας».

Χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν «κρίσιμο σύμμαχο» για τις ΗΠΑ, καθώς όπως υποστήριξε «συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα πάνω σε κοινές αξίες» αλλά και «κοινά συμφέροντα» σε τομείς όπως η Ενέργεια και η Κλιματική Αλλαγή, με βάση και τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται σε μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους πάνω στη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια».

Χαιρέτισε εξάλλου την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Λιβύη, τονίζοντας ότι ανοίγει νέα πεδία συνεργασίας, π.χ. στην Ασφάλεια και την Ενέργεια.

Τόνισε δε ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν αυτήν τη στρατηγική ανάπτυξης τέτοιων σχέσεων, όπως το σχήμα «3+1» (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ), θυμίζοντας ότι πρόσφατα στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ (είχε σειρά επαφών και συνεννοήσεων με πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες, μεταξύ άλλων για τη διεύρυνση του αποτυπώματος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα), συζήτησε και για αυτές τις σχέσεις και την παραπέρα προώθησή τους με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, όπως άλλωστε αυτά περιλαμβάνονται και στο σχετικό νομοσχέδιο που προωθείται στην αμερικανική Γερουσία.

Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Πάιατ, για τους στόχους αυτούς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις «επανεπενδύουν» στις στρατιωτικές ικανότητες της χώρας (βλ. νέα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ), με τον πρέσβη να διαβεβαιώνει επίσης ότι στην πρεσβεία δουλεύουν συνεχώς για την παραπέρα διεύρυνση των διμερών σχέσεων, μέσα από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, που όπως τόνισε θα ανοίξει και νέες υποδομές στην Ελλάδα για τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ξεχώρισε τοποθεσίες όπως η Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, για το οποίο τόνισε ότι οσονούπω ξεκινά νέα ανάπτυξη Αμερικανών ελικοπτεράδων, όπως γίνεται κάθε χρόνο ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, καλωσόρισε την είσοδο της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των 3 Θαλασσών», σχήμα των ΗΠΑ για να αντιπαρατεθεί στο κινεζικό «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη «σημασία» της Συμφωνίας των Πρεσπών όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία και τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως είπε, τονίζοντας ότι «άλλαξε τη δυναμική σε όλη την περιοχή».

«Μηνύματα» συνεκμετάλλευσης και προς την Τουρκία

Αξίζει να σημειωθούν ξεχωριστά και τα όσα είπε ο Πάιατ για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης της Ενέργειας, που αποτελούν και υπόβαθρο των επιχειρούμενων διευθετήσεων στην περιοχή.

Οπως σημείωσε, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά δεν επιτρέπουν την εξόρυξη εντοπισθέντων κοιτασμάτων στην Ανατ. Μεσόγειο, είναι σημαντική η «συνεργασία» Ελλάδας και ΗΠΑ πάνω στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, στις ΑΠΕ, στην ηλεκτρική διασύνδεση, ξεχωρίζοντας ως σημαντικά βήματα π.χ. τον σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ή τον αγωγό IGB προς τη Βουλγαρία και παραπέρα την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, κόντρα στις εξαγωγές ρωσικού καυσίμου.

Σε άλλο σημείο, χαιρέτισε τη συμμετοχή της Ελλάδας και στο σχήμα «East Med Gas Forum» και πολύ περισσότερο το «πολύ καθαρό μήνυμα της Αθήνας ότι το σχήμα είναι ανοιχτό και για την υποδοχή της Τουρκίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», ενώ σημείωσε και την «καθημερινή συνεργασία» των δύο μερών μέσω του αγωγού TAP στον «Southern Gas Corridor», επιμένοντας ότι «δεν είναι αναπόφευκτη μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, και σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

Αξίζει εδώ να καταγραφεί η διαβεβαίωση που έδωσε στο πάνελ ο Οzgur Unluhisarcikli, διευθυντής του γραφείου του «German Marshall Fund» στην Αγκυρα, ότι «η Τουρκία θέλει περισσότερο ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα όπου Τουρκία και Ρωσία να έχουν ταυτόσημες απόψεις».

Σημειωτέον, προηγουμένως ο Πάιατ φρόντισε να συναντηθεί με τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο. «Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό ώστε να συνεχίσουμε την ισχυρή συνεργασία των χωρών μας για την επιβολή του νόμου, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, καθώς και την καταπολέμηση της COVID-19», διέχεε κατόπιν ο πρέσβης, ανοίγοντας τη «βεντάλια» της στοίχισης των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας στα αμερικανικά προτάγματα.

Στο μεταξύ, ο Μενέντεζ έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το γεγονός ότι του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής, προσθέτοντας ότι «εκτιμά» τις «προσπάθειες» της Προέδρου «για την ενίσχυση των διαρκώς αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ» και ότι «προσβλέπει» στη «συνέχιση και στο μέλλον αυτής της καλής συνεργασίας για την ευόδωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ