Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα - κοροϊδία ενόψει αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού

Να «θολώσει τα νερά» επιδιώκει η κυβέρνηση ενόψει των νέων μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού που θα κληθούν να πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά το αμέσως επόμενο διάστημα, διαρρέοντας από τώρα ότι έρχεται δήθεν «πακέτο στήριξης» των «ευάλωτων νοικοκυριών», εξετάζοντας μεταξύ άλλων κάποιες πενιχρές μειώσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) είτε μια μικρή αύξηση όσων δικαιούνται τις πενταροδεκάρες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική συνέντευξη, «τα μέτρα στήριξης» θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ισχυριζόμενος ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «έχει επιδοτήσει γενναία τα ευάλωτα νοικοκυριά» για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι των αυξήσεων σχεδιάζει τη «διεύρυνση» των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ίσως και τη διάθεση μικρού μέρους των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, δίχως φυσικά να πειραχτούν στο ελάχιστο οι προκλητικά υψηλές ταρίφες επιδότησης της «πράσινης Ενέργειας». Σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί κι ένα είδος «ενεργειακού κουπονιού» για τα πιο φτωχά νοικοκυριά, με κάποιες ελάχιστες προπληρωμένες κιλοβατώρες, μέτρο που θα συνοδευτεί με τη σχεδιαζόμενη μεγάλη επένδυση εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών.

Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες θα κινούνται στη λογική των εντυπώσεων και στη γνωστή πάντα κατεύθυνση επιδότησης της «ακραίας φτώχειας», κατά τα πρότυπα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες αλχημείες με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τη στιγμή που πετούσε εκτός ΚΟΤ περί τα 120.000 νοικοκυριά ανακοίνωνε ανερυθρίαστα ότι αυξάνει τα κονδύλια στήριξης! Θυμίζουμε ότι με τις ρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους ΚΟΤ έπεσε στις 9.000 ευρώ από 12.000 που ήταν για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με συνυπολογισμό μιας σειράς ακόμη περιουσιακών κριτηρίων. Κι ενώ έπεφτε «τσεκούρι» στους δικαιούχους του ΚΟΤ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε τις ρυθμίσεις της ως «παρέμβαση για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας»!

Σε ανάλογους δρόμους κινείται φυσικά και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αφού με την πολιτική της ανοίγει δρόμο για το προκλητικό «πάρτι» κερδών που έχουν στήσει έναν ολόκληρο χρόνο οι ενεργειακοί όμιλοι (παραγωγοί και προμηθευτές) στο χρηματιστήριο Ενέργειας, που οδηγούν στις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, έρχεται στη συνέχεια να μοιράσει «ψίχουλα». Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ένταξη στο ΚΟΤ που, όπως είπαμε, αφορά τα πιο φτωχά λαϊκά νοικοκυριά δεν απέτρεψε πολλές φορές τις αποκοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ ούτε και τη συσσώρευση τεράστιων οφειλών προς την επιχείρηση, τα οποία φυσικά είναι «απαιτητά» μέσω όλου του «οπλοστασίου» που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ