Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΕΠ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στις πλάτες του λαού

Την ίδια στιγμή που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες «πληρώνουν» τα σπασμένα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα, το επόμενο μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και τις αυξήσεις - σοκ στα τιμολόγια του ρεύματος, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% (συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2020), ως αποτέλεσμα βέβαια της ιδιαίτερα χαμηλής βάσης για τον υπολογισμό της ανάκαμψης.

Συνολικά στο α' εξάμηνο του 2021 καταγράφεται ανάκαμψη της τάξης του 7% και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ετοιμάζονται να καλλιεργήσουν κλίμα θριαμβολογίας, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση των προβλέψεων σχετικά με τους ρυθμούς της φετινής ανάκαμψης. Ηδη από χτες, μάλιστα, στελέχη της κυβέρνησης διαρρέουν ότι με βάση αυτήν την εξέλιξη μελετώνται «όλα τα σενάρια αντιστάθμισης των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν στους καταναλωτές λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, ενταγμένο στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα αντιλαϊκά μέτρα που θα βαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στην ουσία πρόκειται για το επίδικο της διαμόρφωσης επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, στη βάση του οποίου θα κλιμακωθούν νέες παρεμβάσεις στήριξης στις ισχυρές επιχειρήσεις. Αυτές με τη σειρά τους θα αντισταθμιστούν από τους αυξημένους φόρους στο λαϊκό εισόδημα και στην κατανάλωση. Θυμίζουμε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο προβλέπεται για φέτος ανάκαμψη 3,4%, έναντι 4,3% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΣΥΕ - β' τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2020 - μεταξύ άλλων εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5%.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά ότι «αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης (...) δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Ανισομετρίες στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ρυθμούς ανάκαμψης με εντεινόμενες ανισομετρίες καταγράφουν τα νεότερα στοιχεία της Γιούροστατ που δημοσιοποιήθηκαν χτες, αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στην ΕΕ το β' τρίμηνο του 2021.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη σε επίπεδο Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 14,3% και συνολικά στην ΕΕ σε 13,2%. Μεταξύ άλλων οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ εμφανίζονται στη Γερμανία σε 9,4%, στη Γαλλία σε 18,7%, στην Ιταλία σε 17,3% και στην Ισπανία σε 19,8%.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε 12μηνη βάση η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί φέτος σε 4,3%.

Σε αυτό το περιβάλλον, αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ με θέμα τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη κάτω από τις νέες συνθήκες της εμφανιζόμενης σχετικής ανάκαμψης, και βέβαια των μαζικών όσο και γενικευμένων ανατιμήσεων που καταγράφονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης.

Μεθαύριο Παρασκευή συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητηθεί η διαμόρφωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος. Τα σχετικά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν με φόντο τα τελικά σχέδια κρατικών προϋπολογισμών που θα υποβάλουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Πακτωλός στο κεφάλαιο

«Ενα το κρατούμενο» είναι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων ως προϋπόθεση για τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χτες το πλαίσιο έκδοσης λεγόμενων πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ, ή 30% του συνόλου των ενισχύσεων που θα αποδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέχρι το 2026. Οπως ανακοινώθηκε, «το πλαίσιο παρέχει σε όσους επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα διατεθούν σε πράσινα έργα και ότι η Επιτροπή θα υποβάλει αναφορά σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δάνεια από τις χρηματαγορές, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων. Η εξόφληση των δανείων θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη μορφή νέων «ιδίων» πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών - που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών - με ορίζοντα αποπληρωμής το 2058.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ