Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Δένδια στην Τυνησία

Στην Τυνησία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επιχειρώντας να διευρύνει τα κομπρεμί της ντόπιας αστικής τάξης στη Μεσόγειο, όπου εντείνεται το παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες και τις μπίζνες του κεφαλαίου.

Αφού παρέδωσε 100.000 εμβόλια από την Ελλάδα, «ως μήνυμα αλληλεγγύης στον τυνησιακό λαό», είχε συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε «για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τυνησία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», ενώ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Τυνησίας.

Σε δήλωσή του κατόπιν, προανήγγειλε επίσκεψη και του Μητσοτάκη στη χώρα, τονίζοντας «τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τυνησία». Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι «σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία», σε μια αιχμή προς την Αγκυρα, που επιχειρεί διεύρυνση των σχέσεων με τη χώρα. Κάλεσε την τυνησιακή πλευρά «να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό της διμερούς σχέσης μας», ζητώντας την εφαρμογή της συμφωνίας θαλασσίων μεταφορών που υπέγραψαν οι δυο χώρες σε προηγούμενη επίσκεψή του. «Και να συγκαλέσουμε, το συντομότερο δυνατό, τη Διμερή Υπουργική Επιτροπή, η οποία δεν έχει συναντηθεί από το 2016», τόνισε, όπως επίσης «να εισαγάγουμε μια νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ - Τυνησίας», διαβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ισχυρότερη εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας».

Εστίασε και στη γειτονική Λιβύη, επαναλαμβάνοντας «την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί» και ζητώντας την απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων.

Σημειωτέον, σήμερα, ο Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, μεταβαίνει σε Ρουμανία και Μολδαβία. Στο Βουκουρέστι, πέρα από τη συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του, θα συμμετάσχει στην ολομέλεια της «Ετήσιας Πρεσβευτικής Συνάντησης» του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών και θα είναι ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας». Επίσης, θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της ΕΕ με θέμα «Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ