Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων υγειονομικών

Κινητοποίηση ενάντια στις «απαράδεκτες τροπολογίες της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας» διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ. στην πύλη του Νοσοκομείου Καρδίτσας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας.

Οπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «με τις νέες απολύσεις έρχονται να προστεθούν επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας» τη στιγμή που πολλά τμήματα και κλινικές βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους, αφού «το Μικροβιολογικό - Αιματολογικό θα λειτουργήσει με προσωρινή λύση για αυτόν τον μήνα, με έναν επικουρικό γιατρό και δύο μετακινούμενους συναδέλφους από τα Κέντρα Υγείας. Μονάδα Αιμοκάθαρσης και Γυναικολογική κλινική θα διοικούνται επιστημονικά "εξ αποστάσεως" από αντίστοιχους διευθυντές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι γιατροί της Παθολογικής και της Χειρουργικής κλινικής θα επιβαρυνθούν με επιπλέον εφημερίες, ενώ είναι ήδη δεκάδες τα χαμένα ρεπό, αφού η λειτουργία των κλινικών στηρίζεται στην αυτοθυσία των συναδέλφων».

Στέκεται επίσης στις παλινωδίες της κυβέρνησης, στο ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, στη μετατροπή μιας επιστημονικής κατάκτησης όπως είναι το εμβόλιο σε προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς, λέγοντας πως «αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και τις επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές. Τα ίδια φουντώνουν τον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας, που είναι ο βολικός αντίπαλος της κυβέρνησης για να κρύψει τις ευθύνες της».

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι «για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα».

Στο ΠΑΓΝΗ

Διαμαρτυρία ενάντια στην εκχώρηση της καθαριότητας, της εστίασης και του ιματισμού σε εργολάβους πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η διαμαρτυρία θα γίνει στις 2 μ.μ. στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ, ενώ θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, λίγες μέρες μετά τις αναστολές, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ φέρνει στο ΔΣ αίτημα έγκρισης πίστωσης 50.000 ευρώ για «πρόσληψη αναδόχου», που θα διαθέσει 10 καθαρίστριες και 3 λαντζέρηδες. Παράλληλα προχωρά η παραχώρηση του ιματισμού του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες (που αποφασίστηκε προ αναστολών), ενώ εργολαβικοί είναι εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στη φύλαξη. «Η επανείσοδος εργολάβων στην καθαριότητα και τη σίτιση του νοσοκομείου αποτελεί εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας της κυβέρνησης, με την οποία επεκτείνεται η "ανάθεση υπηρεσιών" (διοικητικών, τεχνικών, εργαστηριακών, καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, ιματισμού, διακομιδές κ.λπ.) "σε τρίτους", δηλαδή στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας, "με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας" για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τις αναστολές. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης αύξηση των μετακινήσεων προσωπικού και των προσλήψεων επικουρικών για το "μπάλωμα" των κενών».

Να σημειωθεί ότι και στο ΠΑΓΝΗ πλέον διογκώνονται τα προβλήματα στα υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου, μετά και την αναστολή καθηκόντων 133 εργαζομένων εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας, ενώ παραμένουν κενές τουλάχιστον 600 θέσεις προσωπικού. «Οι ανεπαρκείς αριθμητικά εναπομείναντες συνάδελφοι υποχρεώνονται σε νέες μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων και σε περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς τους, με αναστολή αδειών και περικοπή ρεπό (...) Αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, που δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της υλοποίησης των σχεδίων της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ". Τα σχέδια αυτά (που προϋπήρχαν της πανδημίας) περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων και επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) Υγείας».

Το Σωματείο διεκδικεί:

  • Καμία σύμβαση των νοσοκομείων με εργολάβους (σε καθαριότητα, εστίαση, ιματισμό, φύλαξη κ.ο.κ.).
  • Οχι στις αναστολές εργασίας και στη στέρηση μισθού.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.
  • Καθολικό δωρεάν εμβολιασμό σε ενισχυμένες δομές ΠΦΥ. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο.
Στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 12 μ. πραγματοποιούν σήμερα οι υγειονομικοί στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά από απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» σε ανακοίνωσή της απαιτεί να παρθεί πίσω το μέτρο της υποχρεωτικότητας, να μπει τέρμα στην υποκρισία και τις απειλές απέναντι σε αγωνιστές υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, να μη μείνει κανένας υγειονομικός χωρίς δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ