Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δίαυλοι με Αίγυπτο, παζάρια με την ΕΕ

«Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει φιλία ή εχθρότητα που να διαρκεί για πάντα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας σε συνέντευξή του και τη χτεσινή έναρξη του δεύτερου γύρου των πολιτικών διαβουλεύσεων Τουρκίας - Αιγύπτου. Οι επαφές ολοκληρώνονται σήμερα, ενώ σε αυτές επικεφαλής των δύο πλευρών είναι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Χάμντι Σανάντ Λόζα. Ο πρώτος γύρος είχε γίνει τον περασμένο Μάη, μετά από το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει και οι δύο πλευρές για αναθέρμανση των διμερών σχέσεών τους και συζήτηση των διαφωνιών τους.

«Εχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Την επόμενη περίοδο μπορούν να ληφθούν απαραίτητα συγκεκριμένα βήματα με βάση έναν οδικό χάρτη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου - που είπε μάλιστα ότι στην πρόσφατη συνάντηση διπλωματών στη Βαγδάτη είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι - εξηγώντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα είναι «να συμφωνήσουμε για την ανταλλαγή πρέσβεων (σ.σ. που οι δύο χώρες έχουν ανακαλέσει τα τελευταία χρόνια)». Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι σχέσεις της Αιγύπτου με Ελλάδα και Κύπρο θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευσή της με την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου επανέφερε το ενδεχόμενο Κάιρο και Αγκυρα να διαπραγματευτούν και για συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ τους ΑΟΖ, σχολιάζοντας ότι «αν κλείσει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θα κερδίσουν (σ.σ. οι Αιγύπτιοι) περισσότερες εκτάσεις».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να συνεργαστεί στενότερα με διάφορες χώρες της περιοχής, αναφερόμενος και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μιλώντας για «θετική ορμή» και δυνατότητα «να αποκατασταθούν οι δεσμοί».

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να καταγραφεί ότι τις τελευταίες μέρες τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται και σε επικείμενη συνάντηση του επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, με τον Σύρο ομόλογό του, Αλί Μαμλούκ, στη Βαγδάτη. Σχολιάζοντας την είδηση ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος των Ενόπλων Δυνάμεων, Ισμαήλ Χακί Πεκίν, είπε ότι «θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας περιόδου». Το συριακό ΥΠΕΞ διέψευσε τις πληροφορίες, ωστόσο τα θέματα που φέρονται στο επίκεντρο τέτοιων τουρκο-συριακών επαφών (Μεταναστευτικό και τρομοκρατία) αναζωπυρώνουν ήδη τα παζάρια στην περιοχή, σε διάφορα επίπεδα.

Το Μεταναστευτικό βρέθηκε και στο επίκεντρο των επαφών που ολοκλήρωσε χτες στην Αγκυρα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση της ΕΕ, Ολιβερ Βαρχέλι, που συνάντησε τον Τσαβούσογλου. Σε ανάρτησή του ο Βαρχέλι τόνισε ότι η επίσκεψή του αφορά και τη «συζήτηση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», μετά και από τη συμφωνία των δύο πλευρών να επαναληφθούν οι διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό ο Τσαβούσογλου είπε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν, χωριστά η καθεμία αλλά και από κοινού». Ο Βαρχέλι συνάντησε και τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στο Κέντρο Συντονισμού για Καταστάσεις Ασφάλειας και Εκτακτης Ανάγκης (GAMER), εστιάζοντας και στην ασφάλεια των συνόρων, στην «πίεση της μετανάστευσης» που θα δημιουργηθεί από τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ