ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Εκοψε τα επιδόματα ανεργίας από 7,5 εκατομμύρια Αμερικανούς!

...την ίδια ώρα που προωθεί νέα πακέτα τρισ. δολαρίων για τη στήριξη των μονοπωλίων

Εκατομμύρια άνεργοι και οι οικογένειές τους μένουν «στον αέρα»...

Copyright 2020 The Associated

Εκατομμύρια άνεργοι και οι οικογένειές τους μένουν «στον αέρα»...
Την ίδια ώρα που προωθεί νέα πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των αμερικανικών μονοπωλίων, η κυβέρνηση Μπάιντεν «έκοψε μαχαίρι» τα επιδόματα ανεργίας που λάμβαναν 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί!

Πρόκειται για τρία επιδόματα που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ στην αρχή της πανδημίας, το 2020, πήραν μια ελάχιστη παράταση φέτος τον Μάρτη - με πολλά «ταρατατζούμ» μάλιστα - από την κυβέρνηση Μπάιντεν και σήμερα «τσεκουρώνονται» από την ίδια, εν μέσω μάλιστα νέας έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι ούτε αυτά τα ψίχουλα «δεν χωράνε» στην πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το «Βοήθημα Ανεργίας Πανδημίας» (PUA), που αφορούσε τη διεύρυνση των επιδομάτων σε κατηγορίες εργατών που είχαν βαφτιστεί «αυτοαπασχολούμενοι», «εργολάβοι» και «συνεργάτες» (διανομείς φαγητού «Deliveroo», οδηγοί της πλατφόρμας «Uber» κ.ά.), την «Εκτακτη Αποζημίωση Ανεργίας λόγω Πανδημίας» (PEUC) που έδινε πολιτειακά επιδόματα ανεργίας σε όσους είχαν εξαντλήσει τον αριθμό εβδομαδιαίων αποζημιώσεων που δικαιούνταν, και την «Ομοσπονδιακή Αποζημίωση Ανεργίας Πανδημίας» (FPUC), που ανερχόταν σε 300 δολάρια τη βδομάδα και δινόταν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σημειωτέον, τα περίπου 800 δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι «κόστισαν» τα εν λόγω επιδόματα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, είναι «ψίχουλα» σε σχέση με τα τρισεκατομμύρια που δόθηκαν το ίδιο διάστημα σε μονοπώλια σε Μεταφορές, Τουρισμό, Εστίαση, Ενέργεια κ.α., «αναπληρώνοντας» χαμένα κέρδη από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Πόσο μάλλον σε σχέση με τα νέα πακέτα τρισ. δολαρίων για τον «εκσυγχρονισμό των υποδομών», μεγάλο μέρος των οποίων προωθούν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι...

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός από την «Αϊντα»

Την ίδια ώρα, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική που τον αφήνει εκτεθειμένο σε φυσικές καταστροφές, αφού τα ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία του λογίζονται ως «κόστος» για τα μονοπώλια.

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων της «Αϊντα», που έπληξε αρχικά ως τυφώνας και μετά ως τροπική καταιγίδα νότιες και ανατολικές Πολιτείες, αναφέρει πλέον 57 νεκρούς και 4 αγνοούμενους.

Στη Λουιζιάνα, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας «Entergy» ανακοίνωσε χτες «πανηγυρικά» ότι «μόλις μία βδομάδα» μετά το πέρασμα του τυφώνα επανέφερε την ηλεκτροδότηση στο 50% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παραδεχόμενη ωστόσο ότι πάνω από 400.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τα τέλη Αυγούστου, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και μεγάλης ζέστης.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Υόρκη, η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ εκτίμησε χτες πως η «Αϊντα» προκάλεσε ζημιές ύψους 50 εκατ. δολαρίων και πως πλημμύρισαν πάνω από 1.200 κατοικίες, ανάμεσά τους πολλά υπόγεια.

Σημειώνεται μάλιστα ότι το Σαββατοκύριακο αναμένεται στις ανατολικές Πολιτείες η έλευση της τροπικής καταιγίδας «Λάρι». Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανές πλημμύρες.

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει για αργά χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας περιοδεία στις πληγείσες συνοικίες Κουίνς και Μάνβιλ της Νέας Υόρκης, καθώς και σε πλημμυρισμένες περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσει τις ευθύνες όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων για τις δραματικές επιπτώσεις και της «Αϊντα», όπως και να αξιοποιήσει τις καταστροφές για να παρουσιάσει ως «λύση» το τεράστιο πακέτο «εκσυγχρονισμού των υποδομών», το οποίο ωστόσο δεν αφορά μέτρα και υποδομές για την προστασία του λαού, αλλά στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας έναντι ανταγωνιστών, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προσπάθεια «ξεπλύματος» της επέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Κούβας

Παρέμβαση - απάντηση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε μία ακόμα προκλητική προσπάθεια «ξεπλύματος» της ωμής επέμβασης των ΗΠΑ στα εσωτερικά ζητήματα της Κούβας εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωκοινοβουλίου, δίνοντας βήμα σε γνωστούς μηχανισμούς που με τον μανδύα του «ακτιβιστή» επιχείρησαν να χύσουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο σε βάρος του λαού της Κούβας.

Απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις έδωσε με παρέμβασή της στη συνεδρίαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην παρέμβασή του σημείωσε τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο επέμβασης από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία και λιγοστές δυνάμεις στο εσωτερικό της Κούβας.

Με προβοκάτσιες, με έναν στημένο προπαγανδιστικό μηχανισμό σε ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ιστοσελίδες, "influencers" και ΜΚΟ που σιτίζονται πλουσιοπάροχα από τους μηχανισμούς της CIA και τα διάφορα παραμάγαζά της, στόχος είναι να δημιουργήσουν συνθήκες χάους στην Κούβα.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δήθεν "ευαισθησίες" και οι εκστρατείες σκοπιμότητας στις οποίες επιδίδονται η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις... επιλεκτικές "ευαισθησίες" σας δεν χωράει βεβαίως το εγκληματικό εμπάργκο που στερεί από τον κουβανικό λαό ζωτικές ανάγκες και δικαιώματα δεκαετίες τώρα, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση Μπάιντεν ενισχύει τις 243 πρόσθετες κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.

Οι προβοκάτσιες και οι μεθοδεύσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, στην πάλη του κουβανικού λαού για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της Επανάστασής του».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ο συνταγματάρχης Μαμάντι Ντουμπούγια, πρώην αξιωματικός στη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων, ο οποίος την Κυριακή ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Γουινέας, Αλφα Κοντέ, διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο διάστημα» (χωρίς να το προσδιορίσει) θα συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Ηγέτες χωρών της Αφρικανικής Ενωσης πάντως προειδοποίησαν χτες με πιθανές κυρώσεις αν δεν τερματιστεί το πραξικόπημα.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μαζικές κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 190 πόλεις της Βραζιλίας πραγματοποιήθηκαν χτες ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση του Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, με αφορμή και την εθνική μέρα ανεξαρτησίας της χώρας. Από την πλευρά του και ο Μπολσονάρο είχε καλέσει οπαδούς του σε διαδηλώσεις. Στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων βρέθηκαν η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η συνολική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει την πλατφόρμα «Εξω ο Μπολσονάρο», η οποία απαιτεί την παραίτηση του Προέδρου και εκλογές.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε συνέχεια της σχετικής αντιπαράθεσης Βρετανίας - ΕΕ και σε αντίθεση με τη συμφωνία που έχουν υπογράψει για το Brexit, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι παρατείνει το καθεστώς περιόδου χάριτος που έχει δώσει στις βρετανικές τελωνειακές αρχές ώστε να μην γίνεται έλεγχος σε προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του ΗΒ που συνορεύει με την Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ). Η ΕΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι «δεν θα συμφωνήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου» για τη Βόρεια Ιρλανδία, προσθέτοντας ωστόσο ότι εστιάζει σε «ευέλικτες» και «πρακτικές λύσεις» για την εφαρμογή του.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο Πολωνός υφυπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «επίθεση» το αίτημα της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Πολωνίας εξαιτίας της «έλλειψης ανεξαρτησίας της πολωνικής Δικαιοσύνης», σε μια μακροχρόνια διαμάχη και διαπραγμάτευση με γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει παράνομα κεφάλαια στην Πολωνία και ζητάει κυρώσεις. Πρόκειται για επιθετικές και παράνομες ενέργειες», είπε ο Πολωνός υπουργός.

ΕΡΜΠΙΛ.-- «Το Ιρακινό Κουρδιστάν παίζει ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας του Ιράκ και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε με αφορμή την επίσκεψή του στο Ερμπίλ ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Κούρδων του Ιράκ, Νεχιρβάν Μπαρζανί.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Μαρόκο. Στις κάλπες καλούνται 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων από 31 κόμματα και συνασπισμούς για την πλήρωση των 395 εδρών της Κάτω Βουλής και την εκλογή 678 μελών σε περιφερειακά συμβούλια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο χαράτσι σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Την αύξηση της φορολογίας εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων κατά 1,25% ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ισχυριζόμενος ότι το νέο χαράτσι θα αυξήσει τους πόρους για το εμπορευματοποιημένο εθνικό σύστημα Υγείας (NHS) και τις υπηρεσίες Πρόνοιας που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.

Ο φόρος θα επιβληθεί από τον Απρίλη του 2022 στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και στα διανεμόμενα μερίσματα των επιχειρήσεων, ενώ από τον Απρίλη του 2023 θα «μεταφερθεί» στη φορολογία εισοδήματος. Με τη νέα φορολογία η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα μαζέψει σε τρία χρόνια 36 δισ. στερλίνες.

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, εστίασε στο φορολογικό μείγμα και όχι στο χαράτσωμα του λαού, όπως και στην «αθέτηση» των προεκλογικών υποσχέσεων του Τζόνσον για μη αύξηση της φορολογίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία και την Πρόνοια δίχως μακροπρόθεσμο πλάνο, ιδιαίτερα όταν προβλέπεται διπλασιασμός του «κόστους» των υπηρεσιών Πρόνοιας έως το 2040 λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι υπό το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που εφαρμόζεται σήμερα, οποιοσδήποτε με ετήσια περιουσιακά στοιχεία άνω των 23.350 λιρών Αγγλίας πληρώνει για το σύνολο των παροχών που λαμβάνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία αρκετά νοικοκυριά και συνταξιούχους, αφού τα κόστη περίθαλψης και πρόνοιας φτάνουν σε δυσβάσταχτο ύψος, κάτι που δεν αλλάζει βέβαια με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ