Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο χαράτσι σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Την αύξηση της φορολογίας εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων κατά 1,25% ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ισχυριζόμενος ότι το νέο χαράτσι θα αυξήσει τους πόρους για το εμπορευματοποιημένο εθνικό σύστημα Υγείας (NHS) και τις υπηρεσίες Πρόνοιας που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.

Ο φόρος θα επιβληθεί από τον Απρίλη του 2022 στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και στα διανεμόμενα μερίσματα των επιχειρήσεων, ενώ από τον Απρίλη του 2023 θα «μεταφερθεί» στη φορολογία εισοδήματος. Με τη νέα φορολογία η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα μαζέψει σε τρία χρόνια 36 δισ. στερλίνες.

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, εστίασε στο φορολογικό μείγμα και όχι στο χαράτσωμα του λαού, όπως και στην «αθέτηση» των προεκλογικών υποσχέσεων του Τζόνσον για μη αύξηση της φορολογίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνουν «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία και την Πρόνοια δίχως μακροπρόθεσμο πλάνο, ιδιαίτερα όταν προβλέπεται διπλασιασμός του «κόστους» των υπηρεσιών Πρόνοιας έως το 2040 λόγω γήρανσης του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι υπό το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που εφαρμόζεται σήμερα, οποιοσδήποτε με ετήσια περιουσιακά στοιχεία άνω των 23.350 λιρών Αγγλίας πληρώνει για το σύνολο των παροχών που λαμβάνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία αρκετά νοικοκυριά και συνταξιούχους, αφού τα κόστη περίθαλψης και πρόνοιας φτάνουν σε δυσβάσταχτο ύψος, κάτι που δεν αλλάζει βέβαια με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ