ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδηλώνουν σήμερα ενάντια σε αναστολές, απολύσεις και το «νέο ΕΣΥ»

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Κανένας εκτός δουλειάς - άρση της αναστολής. Καμία απόλυση - μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Οχι στα σχέδια κυβέρνησης - επιχειρηματιών για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για όλα τα παραπάνω διαδηλώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) που έχει προκηρυχθεί, στις 11 το πρωί στην Αθήνα στο υπουργείο Υγείας, στη Θεσσαλονίκη στην 3η & 4η ΥΠΕ και στις κατά τόπους ΥΠΕ και νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ., η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας καλεί σε κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου. Στη Λάρισα, στις 11 π.μ., η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας καλεί στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Στη Λευκάδα ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί στις 9 π.μ. στο νοσοκομείο. Στη Νάουσα, στις 11 π.μ. στο νοσοκομείο. Στη Σάμο, στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου. Στην Ικαρία, στις 12 μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

ΟΕΝΓΕ: Μπλόκο στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ»

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις των σωματείων εργαζομένων και των Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που σημειώνει:

«Η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των υγειονομικών - για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας - έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 5.500 εργαζόμενοι, τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και το δημόσιο σύστημα Υγείας "πιέζεται" λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID αλλά και της εκτίναξης της λοιπής νοσηρότητας.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν με προκάλυμμα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και με πρόσχημα τα κενά που προέκυψαν εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα, είναι η πρόβα τζενεράλε για το "νέο ΕΣΥ".

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τις αναστολές εργασίας για τη γενίκευση των "ελαστικών" εργασιακών σχέσεων με ημερομηνία λήξης, σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, την "αντικατάσταση" μόνιμων εργαζομένων με 3μηνίτες, την επιτάχυνση των προαποφασισμένων ιδιωτικοποιήσεων μιας σειράς υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στοχοποιεί τους υγειονομικούς που δίνουν 18 ολόκληρους μήνες τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που η βασική πηγή διασποράς δεν είναι η ενδονοσοκομειακή. Οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν από τους υγειονομικούς. Κινδυνεύουν από την πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει το δημόσιο σύστημα Υγείας αθωράκιστο, που αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας τους στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και τα ΜΜΜ γιατί κοστίζουν στο κράτος και την εργοδοσία».

Και διαμηνύει: «Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες των ασθενών μας για τα κέρδη των λίγων. Μπλοκάρουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ"».

«ΝΕΟ» ΕΣΥ
«Δεσμεύσεις» για ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας στη δημόσια Υγεία

Την ένταση της επιχειρηματικής λειτουργίας, με όρους «κόστους - οφέλους» του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, παρουσιάζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία.

Χαρακτηριστικό του πού βάζει τον «πήχη» η κυβέρνηση, είναι ότι ο υπουργός χαρακτήρισε «επαρκή» την κρατική χρηματοδότηση, ακόμη και με τον νέο καθ' οδόν «εξορθολογισμό δαπανών». Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα κατατεθεί εντός του 2021, ενώ αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει τροπολογία για έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα κάνει τη δουλειά στο Δημόσιο - είπε - όπως κάνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή με όρους ενίσχυσης της κερδοφορίας για ελάχιστες παροχές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εφαρμοστεί ο «ενιαίος και προς τα κάτω» κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πληρωμή - εξολοκλήρου ή με το ποσοστό συμμετοχής - των λαϊκών οικογενειών, ενώ μόνο το 2018 περικόπηκαν 400 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα οι ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, αλλά πάνω από 10.000 ασθενείς είναι στην αναμονή για χειρουργική επέμβαση στο ΚΑΤ, 1.500 στο «Θριάσιο» κ.ο.κ.

Η κυβέρνηση δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς, με τον Θ. Πλεύρη να τους φορτώνει την ευθύνη ακόμα και για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις: «Εγώ ως ασθενής όσες φορές μπήκα, δεν είδα τους υγειονομικούς να αλλάζουν γάντια πριν πάνε από τον έναν ασθενή στον επόμενο, ούτε να βάζουν αντισηπτικό», ανέφερε, όταν ακόμη και οι ελάχιστες ΜΕΘ δουλεύουν με προσωπικό στο όριο ασφαλείας, χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τους ασθενείς, χωρίς μονιμότητα και ειδικότητα για τους εργαζόμενους, όσα δηλαδή εξασφαλίζουν τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων σ' ένα σύστημα Υγείας.

Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προωθεί με τη σειρά της αναδιαρθρώσεις, των οποίων ένα σημαντικό μέρος τους ήδη εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με δραστική μείωση (20%) του μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (στη διάρκεια της πανδημίας όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά μειώθηκε), διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (περίπου 30.000 εργαζόμενοι), εφαρμογή του «ενιαίου και προς τα κάτω» κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, με αυξημένες - εξολοκλήρου ή με συμμετοχή - πληρωμές, με «αξιολόγηση» των υγειονομικών, με το σύστημα κοστολόγησης DRG, συνολικά ενίσχυσης της δράσης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας, είτε αυτοτελώς είτε σε σύμπραξη με τον δημόσιο τομέα (ΣΔΙΤ).

Στο 56,7% καθηλωμένη η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στο μεταξύ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται μόλις στο 56,7% (μόλις +0,7% σε μια βδομάδα) και το 60,6% είναι μερικώς εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. «Ο στόχος αν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αυτό», απάντησε χαρακτηριστικά ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους. «Εξαρτάται από τους πολίτες», είπε πετώντας και πάλι την ευθύνη στον λαό, ενώ επικαλέστηκε σαν «κατόρθωμα» τις ΚΟΜΥ για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς, όταν 9 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν γίνει μόλις 8.500 κατ' οίκον εμβολιασμοί και μέχρι στιγμής οι αιτήσεις ανέρχονται σε 10.500. Η «επιτυχία» της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αποτυπώνεται μάλιστα στους 1.650 εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς, εκ των οποίων οι 1.187 είναι κατ' οίκον (50 ευρώ αποζημίωση). Ενώ, αρχές Οκτώβρη αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες παιδίατρους.

Σε σχέση με την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοινώθηκε ότι μετά τους ανοσοκατεσταλμένους και μεταμοσχευμένους, σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε ΜΦΗ, όλοι οι άνω των 60 ετών και ακολουθούν οι υγειονομικοί.

Μέχρι στιγμής περίπου 13.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την 3η δόση και στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 60 ετών και των υγειονομικών που έχουν ξεπεράσει τους 6 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Μαθήτρια περιμένει 4 μέρες ένα αποτέλεσμα rapid test!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς για να διασφαλίσουν την ομαλή φοίτηση των παιδιών τους και την προσαρμογή με τα πρωτόκολλα της ...υπερδιάδοσης στα σχολεία αναδεικνύονται και από την περίπτωση μαθήτριας Δημοτικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης. Οπως κατήγγειλε στην εφημερίδα μας η μητέρα της, στο τμήμα του παιδιού της υπήρξε θετικό κρούσμα και έπρεπε το παιδί της και άλλα παιδιά να κάνουν rapid test προκειμένου να πάνε στο σχολείο.

Το παιδί έκανε το rapid test στο κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που ήταν εγκατεστημένο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, το πρωί της Παρασκευής, και από τότε η οικογένεια περιμένει να αναρτηθεί το αποτέλεσμα προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο! Στο μεταξύ, το παιδί υποχρεούται να κάνει νέο τεστ σήμερα Τρίτη και μέχρι χτες δεν είχε το αποτέλεσμα του πρώτου...

Η διαδικασία αυτή έχει προκαλέσει προβλήματα στους γονείς, καθώς για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν από δημόσιες δομές θα πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους καθώς στην πλειοψηφία τους λειτουργούν μέχρι τις 3 μ.μ. ή να οδηγηθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια επωμιζόμενοι το κόστος, άλλο ένα χαράτσι δηλαδή πλάι στα εβδομαδιαία τεστ για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
109 νεκροί και 5.621 κρούσματα, εκ των οποίων 1.507 σε παιδιά

Αλλοι 109 θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες από COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 14.505 από την αρχή της πανδημίας (σχεδόν 10.000 νεκροί τους τελευταίους 9 μήνες).

Συνολικά τα νέα κρούσματα το τριήμερο ήταν 5.621, εκ των οποίων οι 1.507 νέες διαγνώσεις αφορούν παιδιά μέχρι 17 ετών (από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 4.006 διαγνώσεις).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342, εκ των οποίων το 91,52% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ