ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία»

Καταγγελίες από το ΚΚΡΟ για την εκλογική διαδικασία και τη διαδικτυακή ψηφοφορία

Copyright 2021 The Associated

Την πλειοψηφία στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, που ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Η συμμετοχή στις εκλογές κινήθηκε στα συνηθισμένα χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας στο 51,68% (έναντι 47,88% στις εκλογές του 2016), παρά τη διαφημιζόμενη χρήση και της ηλεκτρονικής (διαδικτυακής) ψηφοφορίας, η οποία παρουσιαζόταν ως «διευκόλυνση» στη συμμετοχή, ενώ στην πραγματικότητα διευκολύνει νοθείες και πολύμορφους μηχανισμούς πιέσεων κ.ο.κ.

Με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων, η «Ενωμένη Ρωσία» λαμβάνει το 49,82% (από 54,2% στις εκλογές του 2016). Στη δεύτερη θέση με σημαντική άνοδο έρχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με 18,93% (από 13,3%), στην τρίτη θέση με 7,55% το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (από 13,14%), ενώ ακολουθεί ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Δίκαιη Ρωσία - Πατριώτες - Για την Αλήθεια», με 7,46% (από 6,22%). Οι «Νέοι Ανθρωποι» (νέο αστικό κόμμα) συγκέντρωσαν 5,32% και μπαίνουν στη Βουλή.

Από τις 450 έδρες της Δούμας, οι μισές κατανέμονται σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι άλλες μισές με βάση τις λίστες των κομμάτων, ενώ η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα γίνει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν γίνει μέχρι χτες γνωστά, η «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε τις 198 από τις 225 μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ στελέχη της εκτιμούσαν ότι θα ξεπεράσει τις 310 έδρες συνολικά (είχε 343 έδρες το 2016). Ετσι, παρά τη μείωση ψήφων κατά περίπου 4%, η «Ενωμένη Ρωσία» διατηρεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Δούμα, που της επιτρέπει να προωθεί συνταγματικές αλλαγές χωρίς να χρειάζεται η ψήφος άλλων κομμάτων.

Το ΚΚΡΟ κέρδισε σε 8 μονοεδρικές, ενώ πέρα από τα 5 κόμματα που ξεπέρασαν το «πλαφόν» του 5% και εκλέγουν βουλευτές από τις λίστες τους, από έναν βουλευτή μέσω μονοεδρικών εκλέγουν τα κόμματα «Ρόντινα», «Κόμμα της Ανάπτυξης» και «Πλατφόρμα Πολιτών».

Παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές έγιναν άμεσες εκλογές των επικεφαλής εννέα περιοχών της Ρωσίας και 39 περιφερειακών νομοθετικών οργάνων. Στην Τσετσενία, ο ηγέτης της περιοχής, Ράμζαν Καντίροφ, εκλέχτηκε με 99,7%.

Μακρύς κατάλογος καταγγελιών από το ΚΚΡΟ

Σε συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του ΚΚΡΟ παρουσίασε έναν μακρύ κατάλογο με καταγγελίες για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, κάνοντας λόγο για νοθεία των πραγματικών αποτελεσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ, Γκ. Ζιουγκάνωφ, τόνισε ότι το ΚΚΡΟ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας στη Μόσχα. Οπως επισημάνθηκε, πολλοί από τους υποψηφίους του ΚΚΡΟ προηγούνταν στην καταμέτρηση στις εκλογικές περιφέρειες της Μόσχας, ωστόσο μόλις «μπήκαν» οι διαδικτυακές ψήφοι, επικράτησαν παντού οι υποψήφιοι της «Ενωμένης Ρωσίας». Ο Ζιουγκάνωφ κατήγγειλε επίσης ότι η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή από τις 9 το βράδυ της Κυριακής, και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν, σταμάτησε να δέχεται αναφορές για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας.

Το ΚΚΡΟ κατέθεσε αίτημα για οργάνωση τριών κινητοποιήσεων στη Μόσχα για τα παραπάνω ζητήματα, ωστόσο η δημοτική αρχή αρνήθηκε να δώσει άδεια επικαλούμενη την πανδημία. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι και πριν από τις εκλογές το ΚΚΡΟ κατήγγειλε την ακύρωση υποψηφιοτήτων από τους εκλογικούς καταλόγους του κόμματος, περιορισμένη προβολή του από τα ΜΜΕ και άλλες μεθοδεύσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι κρατικές αρχές δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή στις εκλογές στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας και στον ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό που έχει συγκροτήσει.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης με ΗΠΑ - ΕΕ και Ουκρανία

Στο μεταξύ, με αφορμή τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές, σημειώνεται νέος γύρος στην αντιπαράθεση της Ρωσίας με ΗΠΑ - ΕΕ και Ουκρανία.

Από την πλευρά της ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ κάνει λόγο για «ανεξάρτητες και αξιόπιστες πηγές» που «καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις», ενώ αναφέρει ότι πριν από τις εκλογές «υπήρξε αυξημένη καταστολή εναντίον αντιπολιτευόμενων πολιτικών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ΜΜΕ». Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» και τις «αποκαλούμενες εκλογές» που πραγματοποιούνται σε αυτήν.

Οι υποψίες για «μαζικές παρατυπίες» πρέπει να «ληφθούν σοβαρά υπόψη» και να «αποσαφηνιστούν», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε ότι οι ρωσικές εκλογές έγιναν «σε συνθήκες που δεν ευνοούσαν ελεύθερες και δίκαιες διαδικασίες», όπως και ότι η ρωσική κυβέρνηση και οι νόμοι της «έχουν περιορίσει σοβαρά τον πολιτικό πλουραλισμό». Αναφορικά με την Κριμαία, κατήγγειλε και αυτός ότι «δεν αναγνωρίζουμε εκλογές για τη ρωσική Δούμα που πραγματοποιούνται σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Το δε κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε παράνομη τη διεξαγωγή εκλογών στην Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014, και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει χορηγήσει ρωσικά διαβατήρια - με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές - σε περίπου 600.000 κατοίκους της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία διαπράττει «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, το Ρωσικό Πολιτικό Επιμελητήριο έκανε λόγο για «πρωτοφανές επίπεδο παρεμβάσεων από το εξωτερικό», αναφέροντας ότι «οι δυτικές χώρες ξεπέρασαν τα όρια». Το Σάββατο, επίσης, η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή κατήγγειλε τρεις οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις «από το εξωτερικό» σε βάρος των υποδομών της.

Στρατιωτικές ασκήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία

Σε ένα τέτοιο φόντο, στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, περιοχή έντονου ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πραγματοποιεί από χτες η Ρωσία, ενώ και η Ουκρανία ξεκίνησε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Λίγες μέρες νωρίτερα, εξάλλου, είχαν ολοκληρωθεί οι ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας «Zapad 2021».

Στις ρωσικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα συμμετέχουν 20 πολεμικά πλοία με πυραύλους και πυροβολικό.

Στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «RAPID TRIDENT» στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή 12 κρατών, συμμετέχουν 4.000 ουκρανικά στρατεύματα και 2.000 ξένα, με στόχο «τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων και εταίρων».

ΕΕ - ΡΩΣΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ελλείψεις, συμφωνίες και παζάρια για το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν αδιάκοπα στην Ευρώπη, με καθοριστικό παράγοντα οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και εντός της ΕΕ. Το βέβαιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια στην ΕΕ που ήδη πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Χτες, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν στα 908 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, μετά την απόφαση του ρωσικού ομίλου «Gazprom» να μην ανοίξει πρόσθετες δυνατότητες για διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ενώ υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι οι ρωσικές ροές μέσω του βασικού αγωγού «Yamal-Europe» θα παραμείνουν περιορισμένες τον Οκτώβρη.

Λίγες βδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, οι χώροι αποθήκευσης έχουν γεμίσει με λιγότερο από 72%, το χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την εποχή του χρόνου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η μείωση της προσφοράς έχει αυξήσει και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Σαράντα ευρωβουλευτές χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής που πρωτοστατούν στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ζήτησαν με επιστολή στην Κομισιόν έρευνα για την εκτόξευση των τιμών, καταγγέλλοντας «άρνηση της "Gazprom" να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών» και «χειραγώγηση της αγοράς».

Η δε «Gazprom» διαβεβαίωσε ότι «εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και προσπαθεί να ικανοποιήσει τα επιπλέον αιτήματα».

«Οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα δυνατά ρεκόρ. Και ίσως στο προσεχές μέλλον και αυτά τα ρεκόρ θα σπάσουν με την σειρά τους», ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «η Ευρώπη θα εισέλθει στην περίοδο φθινοπώρου - χειμώνα με έλλειμμα σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έναρξη λειτουργίας το συντομότερο δυνατόν του "Nord Stream 2" θα εξισορροπήσει τις παραμέτρους που διαμορφώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», τόνισε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του ρωσικού αγωγού και πιέζοντας για να δοθεί σύντομα έγκριση από τις ευρωενωσιακές αρχές.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2022, ενώ η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να πάρει γνώμη της Κομισιόν, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και τέσσερις μήνες.

Χτες, στο μεταξύ ανακοινώθηκε πως η Νορβηγία θα επιτρέψει στην κρατική «Equinor» και στους εταίρους της να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τους επόμενους 12 μήνες, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. Η «Equinor», δεύτερη στην τροφοδοσία της Ευρώπης μετά την «Gazprom», θα αυξήσει κατά 2 δισ. κυβικά μέτρα τις εξαγωγές φυσικού αερίου από 1η Οκτώβρη.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Νεκροί μετανάστες βρέθηκαν στα σύνορα

Τα πτώματα πέντε ανθρώπων, πιθανότατα μεταναστών, βρέθηκαν στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Πολλές χιλιάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες «μπαλάκι» ανάμεσα στη Λευκορωσία από τη μια και τις Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία από την άλλη, σε μια ακόμα περίπτωση εργαλειοποίησης της μετανάστευσης στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Σύμφωνα με το λευκορωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Belta», ο σύζυγος της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή δήλωσε ότι Πολωνοί συνοριοφύλακες τους οδήγησαν στα σύνορα παρά τη θέλησή τους και ενώ ήταν ξυπόλυτοι, απειλώντας τους. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή δίπλα σε τρία παιδιά, έναν άνδρα και μια άλλη ηλικιωμένη γυναίκα, όλοι τους από το Ιράκ. Η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση και προσκάλεσε εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να μεταβούν επιτόπου.

ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση σε πανεπιστήμιο

Φοιτητής άνοιξε χτες πυρ μέσα στο Πανεπιστήμιο «Perm State» της ρωσικής πόλης Περμ στα Ουράλια Ορη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 ανθρώπους και τραυματίζοντας 24, σύμφωνα με τη Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή. Ο ένοπλος συνελήφθη και μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Εικόνες από ΜΜΕ δείχνουν φοιτητές να πηδούν από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου και να τρέχουν να σωθούν, ενώ συνάδελφοί τους έφτιαξαν «οδοφράγματα» στοιβάζοντας καρέκλες για να εμποδίσουν τον ένοπλο να εισέλθει στις αίθουσές τους.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 18χρονος φοιτητής είχε ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του με τουφέκι, κράνος και πυρομαχικά λέγοντας ότι «έφτασε η ώρα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν», χωρίς να διευκρινίζονται τα ακριβή κίνητρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ