ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αυταρχικός κατήφορος με αγωγή ενάντια στην απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Σε συλλαλητήριο σήμερα, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια καλούν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες

Σε ένα ακόμη κρεσέντο αυταρχισμού, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε χτες να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η «απεργία - αποχή» διαρκείας ενάντια στην «αξιολόγηση» των σχολείων και εκπαιδευτικού έργου, κάτι που υιοθετήθηκε τελικά από το δικαστήριο.

«Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στην ομόθυμη καταδίκη της πολιτικής της από τον κλάδο», δηλώνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ που καλούν σήμερα στις 6 το απόγευμα, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ξεκαθαρίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου εκδικάστηκε η υπόθεση, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό, ενώ αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις. Στο πλευρό τους στα δικαστήρια βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε παρέμβασή του στη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση της αγωγής, σημείωνε πως επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να χωνέψει ότι είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί που με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες αντιστέκονται στα αντιδραστικά σχέδια για σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι γονείς θα βάζουν ακόμα περισσότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταφεύγει στην καταστολή και την αξιοποίηση του νόμου Χατζηδάκη.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αξίζει να καταγραφούν τα όσα επιστράτευσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την ανακοίνωση της αγωγής:

  • Οτι «η απεργία εξαγγέλθηκε χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενου δημόσιου διαλόγου». Ομως την αξιολόγηση προσπάθησαν εδώ και δυο δεκαετίες να την επιβάλουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και σε όλες αυτές τις φάσεις οι εκπαιδευτικοί τάχθηκαν ενάντιά της με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, των σωματείων τους και των συνεδρίων των Ομοσπονδιών τους. Και το ίδιο δημόσια και ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν και στην παρούσα φάση στους νόμους αυτής της κυβέρνησης.
  • Οτι «η απεργία εξαγγέλθηκε χωρίς να προβλεφθεί προσωπικό ασφαλείας». Πάει πολύ όμως αυτοί που έχουν αφήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές στο έλεος της πανδημίας να ζητούν προσωπικό ασφαλείας για... την αξιολόγηση! Αλήθεια, τι θέμα ασφάλειας προκύπτει και για ποιον, αν δεν συμπληρωθούν μέσα στις προθεσμίες που απαιτεί το υπουργείο τα χαρτιά και οι φάκελοι της αξιολόγησης για να προχωρήσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια;
  • Οτι «οι αποφάσεις αυτές της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών δεν εκπροσωπούν το σώμα των εκπαιδευτικών»! Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί αυτό, όταν η συμμετοχή στην απεργία - αποχή ξεπέρασε σε ποσοστά το 90% τον περασμένο χειμώνα και σε αυτήν τη φάση κινείται και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους συλλόγους διδασκόντων να μπαίνουν ο ένας μετά τον άλλο σε αυτήν τη μάχη. Κι αφού τόσο δεν «εκπροσωπούν» τους εκπαιδευτικούς, τότε γιατί κινήθηκε δικαστικά εναντίον της απεργίας;

«Η κυβέρνηση, σε ένα ακόμα επεισόδιο Νόμου και Τάξης, αποδεικνύει ότι στη μαζική, συλλογική και με δημοκρατικό τρόπο καταδίκη της πολιτικής της απαντά με την ποινικοποίηση των αγώνων, την τρομοκράτηση κάθε φωνής που της εναντιώνεται», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και τονίζει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική μετατροπής των μαθητών σε πελάτες των ιδιωτικών κολεγίων και των εκπαιδευτικών σε υποτακτικούς των κερδών και της ανταγωνιστικότητας που προωθούν κυβερνήσεις και ΕΕ έχει ήδη αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η τρομοκρατία και η ποινικοποίηση δεν θα περάσουν!».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικά διεκδικούν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα με ασφάλεια

Απάντηση και στις επιθέσεις φασιστών στη Θεσσαλονίκη

Με ένα δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι απαίτησαν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η διά ζώσης λειτουργία των σχολών τους, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έδωσαν απάντηση στην επίθεση φασιστών σε μέλη Φοιτητικών Συλλόγων στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Απέναντι στο σκηνικό που διαμορφώνουν η διαχείριση της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα, τα αντιδραστικά μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία, το ότι δεν πάρθηκαν στη διάρκεια των κλειστών σχολών όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια, οι φοιτητές πρόταξαν τις ανάγκες τους.

«Δεν αντέχουμε άλλη τηλεκπαίδευση», δήλωναν ζητώντας να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις να ανοίξουν και να μείνουν ανοιχτές οι σχολές, με αξιοποίηση των υποδομών προς όφελος των φοιτητών, προσλήψεις προσωπικού για αραίωση τμημάτων, μαζί με μέτρα για μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, ενημέρωση για τον εμβολιασμό στον οποίο έχει προχωρήσει η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών κ.ά.

Μέσα από την κινητοποίηση δήλωσαν πως συνεχίζεται ο αγώνας τους για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, κάθε εμποδίου που μπαίνει στις σπουδές, ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη για νέο νόμο - πλαίσιο που θα περιλαμβάνει κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων. «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι για αστυνομία και διαγραφές», φώναξαν μαζί με συνθήματα ενάντια στον αποκλεισμό των υποψηφίων με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ενάντια στα νέα μέτρα.

Αθήνα
Αθήνα
Ταυτόχρονα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έδωσαν χτες και μια μεγάλη απάντηση στην επίθεση φασιστών σε μέλη Φοιτητικών Συλλόγων στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. «Ούτε στη Σταυρούπολη, ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», ξεκαθάρισαν δηλώνοντας σε όλους τους τόνους, με πανό, συνθήματα, τραγούδια, ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση ούτε στα σχολεία, ούτε στις σχολές, ούτε στους χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην Πάτρα οι φοιτητικοί σύλλογοι ΣΕΥΠ, ΣΤΕ, Μαθηματικού, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Εστίας, Αρχιτεκτόνων, Φυσικού, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικών και Φιλολογίας.

Την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια με το άνοιγμα των σχολών χωρίς μέτρα για την ουσιαστική προστασία φοιτητών και εκπαιδευτικών παρουσίασαν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες το μεσημέρι στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επίδειξη πυγμής και τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν θα μείνουν αναπάντητα

Σε ανακοίνωσή του για τον νέο αυταρχικό κατήφορο του υπουργείου «Παιδείας» - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - και την απαράδεκτη αγωγή του ενάντια στις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η απαράδεκτη αγωγή της υπουργού "Παιδείας", κ. Κεραμέως, ενάντια στις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, που μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες θέτουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι γονείς θα βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Αφού η κυβέρνηση απέτυχε να υλοποιήσει τα αντιδραστικά της σχέδια, γιατί βρήκε μπροστά της τις καθολικές συλλογικές αποφάσεις άρνησης των εκπαιδευτικών, προχωρά τώρα σε νέο αυταρχικό κατήφορο.

Τόσο "πεισμένη" είναι η εκπαιδευτική κοινότητα από τις "κοσμογονικές αλλαγές" του υπουργείου "Παιδείας", που η κυβέρνηση επιστρατεύει το μαστίγιο για να εφαρμοστούν! Μετά τα υποκριτικά "ευχαριστώ" στους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό και στις διαδικασίες της τηλεκπαίδευσης, τώρα τους σέρνει στα δικαστήρια!

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για την ποιότητα του δημόσιου σχολείου, και όχι η κυβέρνηση.

Είναι αυτοί που έδωσαν τη μάχη για να κρατήσουν τα παιδιά μια στοιχειώδη επαφή με τη μορφωτική διαδικασία, όταν το υπουργείο "Παιδείας" δεν έπαιρνε - όπως δεν συνεχίζει να παίρνει - ουσιαστικά μέτρα, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή και ανοιχτά σχολεία που θα στηρίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε κάθε τους βήμα και για κάθε τους ανάγκη.

Η νέα επίδειξη πυγμής του υπουργείου "Παιδείας" και τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν θα μείνουν αναπάντητα. Ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, δεν θα επιτρέψει το σχολείο να μετατραπεί σε μαγαζί όπου όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται».

«Να γίνουμε φοιτητές ξανά! Φοιτητές όπως μας αξίζει»

Το πλαίσιο πάλης και οι διεκδικήσεις του ΜΑΣ παρουσιάστηκαν χτες

Με βασικό σύνθημα «Να γίνουμε φοιτητές ξανά! Φοιτητές όπως μας αξίζει», οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών απευθύνονται στους φοιτητές σε όλη τη χώρα καλώντας τους να πάρουν θέση μάχης απέναντι σε όσα υπονομεύουν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Χτες, στα Προπύλαια, λίγο πριν ξεκινήσει το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, παρουσιάστηκε η πρόταση πάλης και διεκδικήσεων του ΜΑΣ για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021 - 2022 που συζητήθηκε και εγκρίθηκε σε διά ζώσης συνεδρίαση του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου του, φιλοδοξώντας να αποτελέσει βάση ώστε να δυναμώσουν η συζήτηση, ο προβληματισμός, η δράση των συλλόγων, η πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τα δικαιώματα, ο αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή που αξίζουν σε κάθε φοιτητή, όπως τονίστηκε εισηγητικά.

Την παρουσίαση του πλαισίου έκανε ο Παντ. Αρζόγλου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, η οποία καλεί τους φοιτητές «να πάρουν θέση μάχης ώστε το άνοιγμα των σχολών να συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για να μην ξανακλείσουν, για να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας, να γίνουμε φοιτητές ξανά». «Τους καλούμε - τόνισε - να υιοθετήσουν και να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, να μπουν μπροστά σε κάθε Τμήμα και έτος για να φτιάξουμε ένα μαζικό, οργανωμένο και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, έναν μεγάλο συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων για να διεκδικήσουμε:

-- Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Εκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των ιδρυμάτων.

-- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Μαζί με τον αναγκαίο εμβολιασμό, να εξασφαλιστούν η διενέργεια δωρεάν rapid tests για όλους τους φοιτητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, η ενίσχυση των υποδομών, οι προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας.

-- Καμία σκέψη για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές μας! Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη να μείνει στα χαρτιά στο σύνολό του.

-- Καμία σκέψη για νέο νόμο - πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων. Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, στα πτυχία, στους αποφοίτους. Οχι στην εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ.

-- Δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Μέτρα στήριξης για τη στέγαση των φοιτητών. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε προπτυχιακά όπου υπάρχουν.

-- Σύγχρονα εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος».

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η δράση των φοιτητικών συλλόγων. Αυτή ήταν η ασπίδα μας την περίοδο της καραντίνας, έτσι οργανώσαμε την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Μέσα από τους συλλόγους μας, τη συζήτηση και ενημέρωση σε κάθε Τμήμα και έτος, καταφέραμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, να τσαλακώσουμε την προπαγάνδα της!

Δυνατός σύλλογος σημαίνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά μας, κανένας μόνος του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σχολή, στην εστία, στη δουλειά του!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ