ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα

Στη Στροφυλιά συνεχίζει να εκφράζεται η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη
Στη Στροφυλιά συνεχίζει να εκφράζεται η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη
Στο δρόμο που χάραξαν οι μέχρι τώρα μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η συγκλονιστική συμμετοχή του λαού, συνεχίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, σχεδιάζοντας ήδη την κάθοδο στην Αθήνα και το μεγάλο συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη.

Με σύνθημα: «Εμείς θα τα καταφέρουμε. Θα συνεχίσουμε να ζούμε και να δουλεύουμε στον τόπο μας» και παρακαταθήκη τις μεγάλες κινητοποιήσεις στον κόμβο της Στροφυλιάς, όπως το συλλαλητήριο στις 21 Αυγούστου και τη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας μέσα από τις Επιτροπές και τους φορείς του (Σωματείο ρετσινάδων, Αγροτικό Σύλλογο κ.ά.) δείχνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, για άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων, για συνολικότερη βελτίωση των συνθηκών ζωής του.

Σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων στην Ιστιαία

Το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων ευρύτερης περιοχής Ιστιαίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και στόχο την οργάνωση της διεκδίκησης των βιοπαλαιστών επαγγελματιών και βιοτεχνών. Εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι στη βόρεια Εύβοια έχουν υποστεί έμμεσα τεράστια καταστροφή από την πυρκαγιά, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα καμία μέριμνα από την κυβέρνηση για τη στήριξη και την επιβίωσή τους. Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών σε κείμενο με τα αιτήματα του κλάδου, καθώς και επαφές με τοπικούς εμπορικούς συλλόγους για κοινό συντονισμό του αγώνα.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα ειδικά γι' αυτούς με εισόδημα έως 12.000 ευρώ είναι:

-- Αποζημίωση για όλες τις ζημιές στο 100% άμεσα.

-- Αμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

-- Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των πληγεισών περιοχών

-- Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για ένα χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.

-- Απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη

-- Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα

-- Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους Ενέργειας για ένα χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί.

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους

-- Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων

-- Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης

-- Αμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές που καταστράφηκαν. Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Ενας για όλους και όλοι για έναν»

Ανοιχτή επιστολή προς τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας για τον συντονισμό του αγώνα

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας, οι Επιτροπές πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά του δήμου Καρδίτσας, από τις πλημμύρες του «Ιανού», στέλνουν αγωνιστικό χαιρετισμό και δηλώνουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

Στην επιστολή τους τονίζουν μεταξύ άλλων πως «όπως και εσείς, έτσι και εμείς ένα χρόνο πριν, τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής, είδαμε τις τρομακτικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και σχέδιο ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες μας. Οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας, όπως και της Εύβοιας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την ανεργία και τη φτώχεια, οι αγρότες των περιοχών μας είδαν την παραγωγή τους να χάνεται και τον αγροτικό εξοπλισμό να καταστρέφεται, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες είδαν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και όποιοι κατάφεραν να τις σώσουν μόνοι τους, σήμερα είναι αντιμέτωποι με τη μεγάλη πτώση του τζίρου και τη μείωση του εισοδήματός τους από την ακρίβεια. Εκατοντάδες οικογένειες των περιοχών μας είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να μην έχουν πού να μείνουν».

Και συνεχίζει: «Ηδη βλέπετε και εσείς τους μηχανισμούς που προσπαθούν να στήσουν στην περιοχή σας, όπως έκαναν και στην Καρδίτσα, λέγοντας πως θα εκπονήσουν ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης. Ομως αυτοί οι σχεδιασμοί δεν έχουν σχέση με τις δικές μας ανάγκες. Η ανασυγκρότηση που εξαγγέλλουν και τα χρήματα θα πάνε όπως πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού, της "πράσινης" ανάπτυξης και στις κατασκευαστικές εταιρείες! Θα έχετε ακούσει πολλά διά στόματος πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης για το "επιτυχημένο" μοντέλο της Καρδίτσας για τη γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν και για εσάς τους πυρόπληκτους!! Εμείς οι πληγέντες της Καρδίτσας σας λέμε να κλείσετε τα αυτιά σας στα ψέματα της προπαγάνδας τους. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού ένα χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες του "Ιανού":

-- Πάνω από 100 οικογένειες στην Καρδίτσα, που τα σπίτια τους είτε κατέρρευσαν είτε κρίθηκαν κατεδαφιστέα/μη κατοικήσιμα, ακόμα δεν έχουν πάρει το επίδομα ενοικίου. Μάλιστα, τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές να πληρώσουν τα γκρεμίσματα κι από την τσέπη τους!! Αποζημίωση για την οικοσκευή έχουν πάρει 1.761 νοικοκυριά με μέσο όρο χρημάτων ανά πληγέντα τα 2.200 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί που έχουν απορριφθεί επειδή δεν πληρούν μια σειρά προϋποθέσεις - κόφτες που έχουν βάλει (π.χ. πρώτη κατοικία, ρολόι ΔΕΗ κ.ά.) με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει καθόλου χρήματα.

-- Από τις 1.600 επιχειρήσεις που έχουν πάθει ζημιά άνω των 8.000 ευρώ της εφάπαξ αποζημίωσης, οι 1.400 έχουν πάρει μόλις το 20%. Το τελικό ποσοστό της αποζημίωσης που θα δοθεί σε όλους θα είναι στο 55% της ζημιάς τους, που καμία σχέση δεν έχει με το 100% που από την πρώτη στιγμή διεκδικούμε.

-- Από τις 1.600 αιτήσεις που έγιναν για αποζημίωση στον αγροτικό εξοπλισμό και στο πάγιο κεφάλαιο, περίπου οι 500 πληγέντες έχουν πάρει το 20% της ζημιάς τους. Και στους αγρότες το συνολικό ύψος αποζημίωσης έκλεισε στο 55%!! Επίσης, ένα χρόνο μετά και ακόμα υπάρχουν 1.000 ενστάσεις αγροτών που αφορούν τις αποζημιώσεις στην παραγωγή που δεν έχουν καν εξεταστεί από τον ΕΛΓΑ.

Και φυσικά ο κίνδυνος μιας επόμενης πλημμύρας παραμένει ανοιχτός, αφού δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής με ολοκληρωμένες μελέτες για την κατασκευή των αναγκαίων έργων.

Οσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση», σημειώνουν και καταλήγουν: «Σας λέμε με το χέρι στην καρδιά ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα!».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ
Ζητούν ενημέρωση για αντισεισμικό έλεγχο

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους και στον λαό της Θήβας η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στην περιοχή τούς τελευταίους μήνες, με σωματεία και φορείς να ζητούν συνάντηση με τη δημοτική αρχή προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Το αίτημα υπογράφουν: Σωματείο Οικοδόμων Θήβας, Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας, Συνδικάτο Φαρμάκου Βοιωτίας, Εύβοιας και Αυλώνα, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θήβας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θήβας.

Δίκαιο αίτημα της οικογένειας του αδικοχαμένου προσφυγόπουλου

Η τραγική απώλεια ενός 5χρονου προσφυγόπουλου, του μικρού Χασιβολλάχ από το Αφγανιστάν, πριν από 8 μήνες, από τροχαίο στον καταυλισμό της Μαλακάσας και το αίτημα της οικογένειας του Φαγκίρι Εσπαντιάρ να μπορέσει να θάψει το παιδί της σύμφωνα με τα έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας, φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της έλλειψης μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική. Το άτυχο αγόρι - οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες - με απόφαση του διοικητή του καταυλισμού τάφηκε σε τμήμα του νεκροταφείου στο Σχιστό.

Η οικογένειά του εύλογα ζητάει να γίνει η ταφή με τα έθιμά τους σε μουσουλμανικό νεκροταφείο που πρέπει να δημιουργηθεί, αρνούμενη να μεταφέρει τη σορό του σε τέτοιο νεκροταφείο στην περιοχή της Θράκης. Αυτή η κατάσταση και για άλλους ανθρώπους του ίδιου θρησκεύματος κάνει αναγκαία τη δημιουργία νεκροταφείου. Το αίτημα αυτό στηρίζει διαχρονικά το ΚΚΕ, ως στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπέρα καταστολή στα σύνορα

Την ώρα που με την αντιδραστική νομοθεσία της κυβέρνησης το δικαίωμα για τη χορήγηση ασύλου έχει καταβαραθρωθεί, ενώ οι απελάσεις «βελτιώθηκαν» θεσμικά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο «World Border Security Congress», με θέμα την ασφάλεια και διαχείριση των συνόρων, το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, προκλητικά ανέφερε: «Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην παράνομη μετανάστευση, στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, στη διακινδύνευση ζωών, και από την άλλη πλευρά στη νόμιμη μετανάστευση, στις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και στην παροχή διεθνούς προστασίας σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. Η επιλογή της Ελλάδας είναι σαφώς η τελευταία».

Παράλληλα, ενώ συνεχίζονται και αυξάνονται οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις καταστολής κατά των κατατρεγμένων στα σύνορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ