ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πάνω από 200.000 οι μαθητές με κορονοϊό στην Αγγλία

Copyright 2020 The Associated

Πάνω από 3,1 εκατ. νέα κρούσματα και περισσότεροι από 54.000 θανάτους από κορονοϊό καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο τη βδομάδα 27 Σεπτέμβρη - 3 Οκτώβρη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συνολικά οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 5 εκατομμύρια.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ (760.571), στη Βρετανία (239.781), στην Τουρκία (197.277), στη Ρωσία (165.623) και στην Ινδία (161.158).

Επιπλέον, παρότι σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα καταγράφηκε συνολικά μείωση κατά 9% στα νέα κρούσματα και κατά 4% στους θανάτους, στην Ευρώπη τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 2% σε Ευρώπη και Αμερική.

Αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία στην Αγγλία

Στη Βρετανία, όπου πάνω από το 82% των άνω των 16 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς μέτρα προστασίας, ακόμα και με 25 - 30 μαθητές ανά τάξη, ενώ συνολικότερα έχουν αρθεί και στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

Ετσι, στην Αγγλία εκτιμάται ότι 204.000 μαθητές (2,5% του συνόλου τους) σε κρατικά χρηματοδοτούμενα σχολεία έλειπαν για λόγους που σχετίζονται με την COVID-19 στις 30 Σεπτέμβρη, από 122.000 στις 16 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, περίπου 1 στους 7 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απουσίασαν είτε για λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό, είτε για άλλους λόγους. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει τον υψηλότερο επιπολασμό λοιμώξεων στη χώρα και συνέβαλε στην αύξηση του συνολικού αριθμού των μολύνσεων.

Παράλληλα, ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της Βρετανίας, ο Νιλ Φέργκιουσον, μιλώντας στο «Reuters» προειδοποίησε ότι οι ερχόμενοι μήνες είναι αβέβαιοι και ότι τα νοσοκομεία ίσως δεχτούν μεγάλη πίεση, ακόμα κι αν δεν υπάρξει «σαρωτικό κύμα θνητότητας σε αυτήν τη φάση», λόγω του εμβολιασμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει η ίδια: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υφίσταται ήδη αρκετές πιέσεις, δεν υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυνατότητες για διαχείριση ατυχημάτων και έκτακτων καταστάσεων».

Νέες αιτήσεις έγκρισης εμβολίων για παιδιά αλλά και αναστολές χορήγησης

Οι «Pfizer» και «BioNTech» ζήτησαν από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν την επείγουσα χρήση του εμβολίου τους για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σε μια φάση που καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται στις αρχές Σεπτέμβρη στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Την ίδια ώρα, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία διακόπτουν τη χρήση του εμβολίου της «Moderna» για νεότερες ηλικιακές ομάδες, μετά από αναφορές για πιθανές σπάνιες καρδιαγγειακές παρενέργειες.

Ο σουηδικός Οργανισμός Υγείας θα διακόψει τη χρήση του εμβολίου για άτομα που γεννήθηκαν από το 1991 και μετά, καθώς τα δεδομένα έδειξαν αύξηση περιστατικών μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ενώ αντίστοιχα η Φινλανδία διακόπτει τη χορήγηση του εμβολίου για άνδρες που έχουν γεννηθεί μετά το 1991. Η δε Δανία το διακόπτει για άτομα κάτω των 18 ετών.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα την αξιολόγηση του αντιικού χαπιού της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Merck», ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή αίτηση έγκρισης στην ΕΕ. Σύμφωνα με δοκιμές της εταιρείας, το φάρμακο (molnupiravir) μείωσε στο μισό τους κινδύνους να νοσηλευτούν και να πεθάνουν ασθενείς με COVID-19.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΕΘ και φάρμακα «δεν φτάνουν για όλους»

RIZOSPASTIS

«

Δεν φτάνουν για όλους»: Αυτή ήταν η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα σχετικά με τα φάρμακα έναντι της COVID-19, εξηγώντας ότι «έχουμε υπογράψει δεσμευτική συμφωνία όλα τα κράτη της ΕΕ» και δείχνοντας έτσι ότι και πάλι οι λαοί μένουν δέσμιοι συμφωνιών που έχουν ως κριτήριο την αύξηση κερδών σε τμήματα του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται απτόητη, αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους, και με το δημόσιο σύστημα Υγείας να παραμένει αθωράκιστο. Το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID φτάνει στο 94% στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στο 66% στην επικράτεια.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση - όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μια μέρα πριν - «νίπτει τας χείρας της» για την εξέλιξη της πανδημίας και απλά θα ενημερώνει ποιες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται «στο κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Χτες ο γγ της ΠΦΥ Μ. Θεμιστοκλέους πέταξε το μπαλάκι στους δήμους για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ανοίγοντας παραπέρα τον δρόμο μετακύλισης της ΠΦΥ από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση. Εκανε λόγο για «επιχειρησιακό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών» και κάλεσε τους δημάρχους να «ενισχύσουν την προσπάθεια», την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι φορείς της Τοπικής Διοίκησης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε στοιχειώδεις ανάγκες. Σημειωτέον, 10 μήνες μετά την έναρξη του «επιχειρησιακού προγράμματος» εμβολιασμού, μόλις το 58,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως και χιλιάδες άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή σε απομακρυσμένα χωριά, χωρίς δημόσια μονάδα Υγείας, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Σχετικά με την 3η δόση, η ΕΕΕ τη συνιστά και σε όσους είναι άνω των 50 ετών και ανήκουν στην κατηγορία ευπαθών ομάδων Α και Β (αφορά περίπου 100.000 άτομα). Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Κυριακή 10 Οκτώβρη για όσους έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για την 3η δόση ειδικά σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.λπ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα και για νεότερες ηλικίες, και ενώ αναμένονται νέα δεδομένα από άλλες χώρες.

«Κανονικότητα» οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά

Στο μεταξύ χτες έχασαν και χτες τη ζωή τους από COVID-19 άλλοι 30 άνθρωποι, με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών της νόσου να ανέρχεται πια σε 15.042.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 335, από τους οποίους οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6,19%) και συνολικά οι ενεργές νοσηλείες COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία είναι 1.700.

Τα νέα κρούσματα χτες ήταν 2.249, από τα οποία 488 εντοπίστηκαν στην Αττική, 382 στη Θεσσαλονίκη, 158 στη Λάρισα. Πάνω από 50 κρούσματα καταγράφονται σε Αχαΐα, Δράμα, Καβάλα, Πέλλα και Πιερία.

Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ανήκουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές. Σε Καστοριά, Πιερία, Καρδίτσα και Σέρρες καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων και των νέων νοσηλειών, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στις συγκεκριμένες περιοχές κυμαίνεται από 42% έως 55%.

Η Δυτική Αττική χαρακτηρίστηκε «σταθερά επιβαρυμένη ΠΕ», ωστόσο αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στο σύνολο της Αττικής.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Στην επικράτεια τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 20.000, από τα οποία 3.000 είναι στη Θεσσαλονίκη και 1.200 στη Λάρισα. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών διατρέχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Στην Ελλάδα την τελευταία βδομάδα οι νέες διαγνώσεις και νοσηλείες αυξήθηκαν 5% και οι θάνατοι μειώθηκαν 1%, ενώ σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων. Στην Ευρώπη καταγράφεται τάση επιδείνωσης για 2η συνεχόμενη βδομάδα, με αύξηση 8% στις νέες διαγνώσεις και 9% στους θανάτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ