Την ώρα που η ανάγκη αναπλήρωσης των απωλειών της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές είναι επιτακτική, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία αλλά η κυβέρνηση αντί να τα καλύψει προσπαθεί να τα «κουκουλώσει» και να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας, αντί να διαθέσει πόρους για νέες προσλήψεις αναπληρωτών με βάση τις ανάγκες!
Το υπουργείο Παιδείας σπάζοντας όλα τα κοντέρ αδιαφορίας για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών προχωρά γενικευμένα σε συγχωνεύσεις: Με αρχεία excel προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το μεσημέρι Παρασκευής λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων, απαίτησε τη συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία όλης της χώρας! Ειδικά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτιμάται ότι ζητά τη σύμπτυξη περίπου 1.000 τμημάτων!
Να σημειωθεί δε ότι τα απαράδεκτα αυτά σχέδια εξυφαίνονταν από τις αρχές του καλοκαιριού και τα είχε αποκαλύψει τότε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», καταγγέλλοντας ότι ο γγ του υπουργείου Παιδείας είχε μιλήσει για εκτεταμένες συγχωνεύσεις προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπολογιζόταν ότι θα έχουν τα σχολεία.
Μάλιστα, έρχονται οι συμπτύξεις τώρα, όταν τα σχολεία έχουν από τον Ιούλη προγραμματίσει τα τμήματά τους με βάση τις εγγραφές και τις δυνατότητές τους (υγειονομικές συνθήκες, κτιριακές υποδομές, διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες) και χωρίς καν μια επίσημη ενυπόγραφη εγκύκλιο, αλλά με ένα απλό mail προς τα σχολεία, με το οποίο λίγο - πολύ τους λέει να εξαντλήσουν τα ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα, ανεξάρτητα από τις υποδομές τους! Ορια που με περισσό θράσος η κυβέρνηση αύξησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, αποτελώντας τον καλύτερο «χορηγό» μετάδοσης του ιού στα σχολεία... Γιατί το «μπακαλίστικο» excel βλέπει τους μαθητές στα τμήματα μόνο ως αριθμούς, αδιαφορώντας για τμήματα που στεγάζονται σε τάξεις ελάχιστων τετραγωνικών, που δεν αερίζονται παρά από μικρούς φεγγίτες, άλλες που είναι σε υπόγεια ή σε κοντέινερ ή σε σεισμόπληκτα σχολεία. Θυσιάζει την ασφάλεια και τη μορφωτική διαδικασία στον βωμό του κόστους.
Ενδεικτικά, στην Ηλεία, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ, επιβάλλονται συμπτύξεις σε 18 σχολεία και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούν τηλεφωνικά, με προφορικές εντολές, να «στριμωχτούν» τουλάχιστον 25, 26, 27 παιδιά ανά αίθουσα. «Από τα σχολεία της Ηλείας (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, Ειδικής Αγωγής, τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης), λείπουν 60 εκπαιδευτικοί», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ, προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας!».
Αντίστοιχα η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει ότι συγχωνεύονται «τμήματα σχεδόν στα μισά σχολεία, φτιάχνοντας τμήματα ακόμα και με 28 μαθητές», την ώρα που στη Ζάκυνθο αυτήν τη στιγμή λείπουν από τα σχολεία 40 εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα πολλά να λειτουργούν με τρίωρα και τετράωρα.
Επίσης στην Κέρκυρα το υπουργείο απαιτεί να κλείσουν 43 τμήματα Γενικής Παιδείας μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ, την ώρα που από τα σχολεία του νησιού λείπουν 60 εκπαιδευτικοί και στη Β' φάση πρόσληψης αναπληρωτών ήρθαν μόνο 9!
Στο 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης τα τρία τμήματα της Α' τάξης με 55 παιδιά καλούνται να γίνουν δύο με 28 και 27 μαθητές αντίστοιχα και οι γονείς αντιδρούν απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης, ενώ την επιστολή τους κατέθεσε ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή.
Αντίστοιχα η ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγχώνευση 2 τμημάτων της Γ' Δημοτικού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, σημειώνοντας ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ασκεί πιέσεις για μείωση τμημάτων ακόμη και στα ειδικά σχολεία!
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη συγχώνευση δύο τμημάτων θετικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου σε ένα πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις γονέων και μαθητών του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ενάντια στη συγχώνευση τριών τμημάτων της Α' τάξης σε δύο τμήματα των 25 και 26 μαθητών. Χτες ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Γυμνασίου απαίτησε από τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέση ενάντια στην πολιτική των συγχωνεύσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ληφθεί «πυροσβεστικά» κάποια ημίμετρα για την κατάσταση, όπως στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου εφαρμόστηκε το λεγόμενο «υβριδικό μοντέλο»: Μόλις τα αμφιθέατρα έφτασαν στο 100% της πληρότητας, οι φοιτητές που δεν πρόλαβαν να εντοπίσουν θέση κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ηλεκτρονικά το μάθημα, με τη διοίκηση μάλιστα να ρίχνει στους ίδιους τους φοιτητές την ευθύνη για τον αναγκαίο εξοπλισμό!
Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική» στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής καταγγέλλουν πως κυβέρνηση και Πρυτανεία δεν έλαβαν το παραμικρό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολών. «Το λεγόμενο υβριδικό μοντέλο επιχειρεί να "μπαλώσει" την ανεπάρκεια της σχολής σε πόρους», επισημαίνουν και απαιτούν άμεσα μέτρα, όπως αξιοποίηση των χώρων της ΔΕΘ, πρόσληψη διδακτικού και καθαριστικού προσωπικού κ.ά.
Παράλληλα, κινητοποίηση στην πανεπιστημιούπολη του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο πραγματοποίησε χτες ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Ιδρύματος, με τη συμμετοχή εργαζομένων αλλά και φοιτητών, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή διά ζώσης επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου.
Να σημειωθεί πως την Παρασκευή η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε τη δεύτερη κατά σειρά αναβολή της έναρξης της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που μετατέθηκε για την Δευτέρα 18 Οκτώβρη, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί το προσωπικό καθαριότητας. Ωστόσο οι προσλήψεις αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς αφορούν μόλις 32 υπαλλήλους καθαριότητας για όλους τους κόμβους του ΔΙΠΑΕ, δηλαδή για 8 πανεπιστημιουπόλεις, με δίμηνη σύμβαση, με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη.
Προκλητική είναι και η ανακοίνωση της πρόσληψης ενός γιατρού Εργασίας για τη στελέχωση του πανεπιστημιακού ιατρείου, καθώς η σύμβαση, διάρκειας 2 χρόνων, προβλέπει την απασχόλησή του για συνολικά 306 ώρες...
Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ ΔΙΠΑΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τις αποφάσεις που πήρε η διορισμένη από το υπουργείο Παιδείας Διοικούσα Επιτροπή σχετικά με την καθαριότητα και τον έλεγχο των πιστοποιητικών. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και τη Διοικούσα Επιτροπή να ικανοποιήσουν άμεσα όλα εκείνα τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Εργαζομένων που μπορούν να εξασφαλίσουν το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Κανένα face control στις εισόδους των ΑΕΙ! - Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε σχολή!» δηλώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του, μετά τις εικόνες με ουρές φοιτητών στις εισόδους πανεπιστημίων.
Οπως τονίζει το ΜΑΣ, το αποτέλεσμα είναι «χιλιάδες φοιτητές να ταλαιπωρούνται, να καθυστερούν σε θεωρίες, να παίρνουν απουσίες σε εργαστήρια και ορισμένοι να αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία!».
«Η υποκρισία βγάζει μάτι», επισημαίνει, καθώς αντί για απαραίτητα μέτρα προστασίας «δίνουν εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη σεκιούριτι, ώστε να ελέγχουν αν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εισέπραξαν το 10ευρο από τους ανεμβολίαστους φοιτητές! Η αναγκαία τήρηση των υγειονομικών μέτρων δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ελέγχους πιστοποιητικών στις πύλες, αφού άλλωστε και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, σε μικρότερο βαθμό από τους ανεμβολίαστους. Ο οποιοσδήποτε έλεγχος οφείλει να γίνεται από ειδικό προσωπικό εντός των ιδρυμάτων και με ταυτόχρονη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου rapid test».
«Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι φοιτητές θα δεχτούμε το face control από την πίσω πόρτα μετά την αναβολή εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι βαθιά γελασμένη. Αντί να ρίχνει "λάδι στη φωτιά", ας αναλάβει τις ευθύνες της για πανεπιστήμια ανοιχτά και ασφαλή!
Τα πανεπιστήμια χρειάζονται χρηματοδότηση, υποδομές, καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας! Η πανδημία αντιμετωπίζεται με στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιτάχυνση του εμβολιασμού και μέτρα προστασίας σε σχολές, σχολεία, ΜΜΜ! Ολα αυτά που η κυβέρνηση ακόμα και τώρα αρνείται να πράξει!», καταλήγει το ΜΑΣ, τονίζοντας: «Με τους συλλογικούς μας αγώνες καταφέραμε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια! Με τους συλλογικούς μας αγώνες θα τα κρατήσουμε ανοιχτά και ασφαλή!».