Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Υπερμεγέθη τμήματα εν μέσω πανδημίας για να «κουκουλωθούν» τα κενά

Την ώρα που η ανάγκη αναπλήρωσης των απωλειών της τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές είναι επιτακτική, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία αλλά η κυβέρνηση αντί να τα καλύψει προσπαθεί να τα «κουκουλώσει» και να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας, αντί να διαθέσει πόρους για νέες προσλήψεις αναπληρωτών με βάση τις ανάγκες!

Το υπουργείο Παιδείας σπάζοντας όλα τα κοντέρ αδιαφορίας για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών προχωρά γενικευμένα σε συγχωνεύσεις: Με αρχεία excel προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το μεσημέρι Παρασκευής λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων, απαίτησε τη συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία όλης της χώρας! Ειδικά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εκτιμάται ότι ζητά τη σύμπτυξη περίπου 1.000 τμημάτων!

Να σημειωθεί δε ότι τα απαράδεκτα αυτά σχέδια εξυφαίνονταν από τις αρχές του καλοκαιριού και τα είχε αποκαλύψει τότε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», καταγγέλλοντας ότι ο γγ του υπουργείου Παιδείας είχε μιλήσει για εκτεταμένες συγχωνεύσεις προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπολογιζόταν ότι θα έχουν τα σχολεία.

Μάλιστα, έρχονται οι συμπτύξεις τώρα, όταν τα σχολεία έχουν από τον Ιούλη προγραμματίσει τα τμήματά τους με βάση τις εγγραφές και τις δυνατότητές τους (υγειονομικές συνθήκες, κτιριακές υποδομές, διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες) και χωρίς καν μια επίσημη ενυπόγραφη εγκύκλιο, αλλά με ένα απλό mail προς τα σχολεία, με το οποίο λίγο - πολύ τους λέει να εξαντλήσουν τα ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα, ανεξάρτητα από τις υποδομές τους! Ορια που με περισσό θράσος η κυβέρνηση αύξησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας, αποτελώντας τον καλύτερο «χορηγό» μετάδοσης του ιού στα σχολεία... Γιατί το «μπακαλίστικο» excel βλέπει τους μαθητές στα τμήματα μόνο ως αριθμούς, αδιαφορώντας για τμήματα που στεγάζονται σε τάξεις ελάχιστων τετραγωνικών, που δεν αερίζονται παρά από μικρούς φεγγίτες, άλλες που είναι σε υπόγεια ή σε κοντέινερ ή σε σεισμόπληκτα σχολεία. Θυσιάζει την ασφάλεια και τη μορφωτική διαδικασία στον βωμό του κόστους.

Ενδεικτικά, στην Ηλεία, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ, επιβάλλονται συμπτύξεις σε 18 σχολεία και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ζητούν τηλεφωνικά, με προφορικές εντολές, να «στριμωχτούν» τουλάχιστον 25, 26, 27 παιδιά ανά αίθουσα. «Από τα σχολεία της Ηλείας (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, Ειδικής Αγωγής, τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης), λείπουν 60 εκπαιδευτικοί», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ, προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να κηρύξει γενικευμένο πόλεμο με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας!».

Αντίστοιχα η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει ότι συγχωνεύονται «τμήματα σχεδόν στα μισά σχολεία, φτιάχνοντας τμήματα ακόμα και με 28 μαθητές», την ώρα που στη Ζάκυνθο αυτήν τη στιγμή λείπουν από τα σχολεία 40 εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα πολλά να λειτουργούν με τρίωρα και τετράωρα.

Επίσης στην Κέρκυρα το υπουργείο απαιτεί να κλείσουν 43 τμήματα Γενικής Παιδείας μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ, την ώρα που από τα σχολεία του νησιού λείπουν 60 εκπαιδευτικοί και στη Β' φάση πρόσληψης αναπληρωτών ήρθαν μόνο 9!

Στο 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης τα τρία τμήματα της Α' τάξης με 55 παιδιά καλούνται να γίνουν δύο με 28 και 27 μαθητές αντίστοιχα και οι γονείς αντιδρούν απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης, ενώ την επιστολή τους κατέθεσε ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή.

Αντίστοιχα η ΚΟΒ Καλογρέζας - Αλσούπολης του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγχώνευση 2 τμημάτων της Γ' Δημοτικού στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, σημειώνοντας ότι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ασκεί πιέσεις για μείωση τμημάτων ακόμη και στα ειδικά σχολεία!

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη συγχώνευση δύο τμημάτων θετικής κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου σε ένα πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις γονέων και μαθητών του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ενάντια στη συγχώνευση τριών τμημάτων της Α' τάξης σε δύο τμήματα των 25 και 26 μαθητών. Χτες ο Σύλλογος Γονέων του 6ου Γυμνασίου απαίτησε από τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν θέση ενάντια στην πολιτική των συγχωνεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ