Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγκλονιστική και μεγαλειώδης η απεργιακή διαδήλωση των εκπαιδευτικών που ενώθηκαν με τους μαθητές τους!

Με τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων, οι εκπαιδευτικοί στέλνουν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση των σχολείων και στον αυταρχισμό

Το μήνυμα ήταν φανερό από πολύ νωρίς το πρωί, όταν άνοιξαν τα σχολεία, όπου οι εκπαιδευτικοί μαζικά δήλωναν: Απεργούμε! Κι αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε και στην απεργιακή τους συγκέντρωση που συγκλόνισε το κέντρο της Αθήνας. Μήνυμα απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό που σέρνει στα δικαστήρια αγωνιστές εκπαιδευτικούς, μήνυμα διεκδίκησης για να μη γίνει το σχολείο ακόμα χειρότερο, να μην κοιτά τους γονείς στην τσέπη, να μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά.

Από τις 11.30 το πρωί άπλωσαν τα πανό τους μπροστά από το Εφετείο. Ο ένας μετά τον άλλον οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών σωματείων χαιρετίζουν τη συγκέντρωση και μεταφέρουν το κλίμα του μαζικού απεργιακού αγώνα. Καταγράφουν τα ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ανά Σύλλογο Πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ, που αλλού ξεπερνούν το 70%, αλλού ακόμα και το 90%!«Πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί δήλωσαν απεργοί σήμερα σε όλη τη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη απεργία όλων των τελευταίων χρόνων. Είναι μέρα τιμής και περηφάνιας για το κίνημα», δηλώνουν από τα μεγάφωνα.

Και την ίδια ώρα, αυτό το κλίμα αντανακλάται και στη συγκέντρωσή τους. Οι εκπαιδευτικοί έχουν περικυκλώσει το Εφετείο, απλώνονται σε ένα μεγάλο εύρος έχοντας κλείσει και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Διαδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση και κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα τους: «Αξιοποιούν τον νόμο Χατζηδάκη και τους προηγούμενους νόμους για να βάλουν το κίνημα "στον γύψο". Τους απαντάμε: Το δικαίωμά μας στην απεργία το κερδίσαμε με αίμα. Δεν το παραχωρούμε! Δεν κρίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, κρίνεται στους δρόμους, είναι χρέος απέναντι στους μαθητές μας!».


Από την πρώτη στιγμή το αγωνιστικό «παρών» δίνει στην κινητοποίηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Συγκινητική αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς

Χαιρετισμούς στη μεγαλειώδη συγκέντρωση απευθύνουν από τα μεγάφωνα δεκάδες εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μην περάσει, να μείνει στα χαρτιά ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη, με βάση τον οποίο έσυρε στα δικαστήρια το υπουργείο Παιδείας τους εκπαιδευτικούς για να ανακόψει την απεργία - αποχή τους ενάντια στην «αξιολόγηση». Το «παρών» δίνουν και χαιρετίζουν και σωματεία εργαζομένων του Δημοσίου που συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Από τα μεγάφωνα διαβάζεται επίσης και μήνυμα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών - FISE (μέλος της ΠΣΟ). «Η συγκινητική συμπαράσταση συναδέλφων και σωματείων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό δείχνει ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα κριθεί στους δρόμους και όχι με τις κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις», δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Στο πλευρό τους και οι γονείς, με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας τους από την Αττική να χαιρετίζει τη συγκέντρωση. Αλλά και οι εκπαιδευτικοί με περηφάνια απευθύνουν χαιρετισμό από τη συγκέντρωσή τους στους μαθητές, «στα παιδιά μας που σε όλη τη χώρα έκλεισαν τα σχολεία τους και βγήκαν στους δρόμους, εδώ στην Αθήνα, αλλά και από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο», όπως είπαν χαρακτηριστικά, την ώρα που ξεδιπλωνόταν η μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών στα Προπύλαια.

Ατέλειωτο ποτάμι με ορμή και παλμό η διαδήλωση


Την ίδια εφευρετικότητα, με την οποία οι εκπαιδευτικοί προετοίμασαν την απεργία τους, έδειξαν με τα συνθήματα και τα πανό στη συγκέντρωσή τους. Το πανό Συλλόγων - ΕΛΜΕ και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών αξιοποιεί τα λόγια του Δημήτρη Γληνού: «Ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να καταπνίξει τη σκέψη του, θα γίνει διπλά σκλάβος ή θα καταντήσει ψυχικά ανήμπορος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους». Και δίνει το στίγμα, την ουσία της μεγαλειώδους αντίστασης των εκπαιδευτικών στην «αξιολόγηση», την οποία το υπουργείο θεσμοθέτησε προκειμένου να ελέγχει την υποταγή των εκπαιδευτικών στην εκάστοτε αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται. Ενώ μια εκπαιδευτικός, παραφράζοντας τον «Μικρόκοσμο» του Ναζίμ Χικμέτ, τραγουδάει από τα μεγάφωνα για την Παιδεία μας που «την αλυσοδένουνε»...

Την ίδια ώρα κι ενώ μια λαοθάλασσα έχει κατακλύσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μέσα στο Εφετείο η εκδίκαση της έφεσης ενάντια στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών κράτησε μόλις δέκα λεπτά...

Το ορμητικό ποτάμι δεν συγκρατιέται. Ανακοινώνεται ότι θα διαδηλώσουν στην Αθήνα! Κι ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι ξεκινά να ανεβαίνει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας κατευθύνεται προς τη Βουλή. Η εντυπωσιακή σε όγκο πορεία έχει και τον ανάλογο παλμό! Τύμπανα δίνουν τον τόνο και τον ρυθμό, τραγουδάνε στους ήχους του Βella Ciao, φωνάζουν διαρκώς συνθήματα και χτυπούν παλαμάκια με τα χέρια ψηλά, ενώ μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία όλα τα στόματα ενώνονται στο σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

«Μαθητές - καθηγητές, ενωμένοι νικητές»!

Πλησιάζοντας στο Σύνταγμα ο αγωνιστικός ενθουσιασμός μεγαλώνει. Οι εκπαιδευτικοί πορεύονται για να συναντήσουν, να ενωθούν με τους μαθητές τους. Οι μαθητές που είναι παραταγμένοι στη Λεωφόρο Αμαλίας έχουν αφήσει χώρο και ανάβουν καπνογόνα για να τους υποδεχτούν! Οι εκπαιδευτικοί ανάβουν κι αυτοί καπνογόνα στην κεφαλή της πορείας τους που μπαίνει στην Αμαλίας. Μοναδικές, συγκινητικές στιγμές ξετυλίγονται!«Μαθητές - καθηγητές, ενωμένοι νικητές», φωνάζουν όλοι μαζί, οι μεν χειροκροτούν τους δε και γίνονται ένα! Δάσκαλοι και καθηγητές συναντούν παλιούς μαθητές τους, που τώρα βρίσκονται σε Γυμνάσια και Λύκεια, αγκαλιάζονται με ενθουσιασμό κι ενώνουν τις φωνές τους στα συνθήματα ενάντια στην πολιτική που στερεί τη μόρφωση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Συζητούν και σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Είναι νικητές και συνεχίζουν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ