Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μαχητικό και μαζικό αγωνιστικό «παρών» για όσα τους αξίζουν

Τις ανάγκες και διεκδικήσεις χιλιάδων μαθητών, που επέστρεψαν φέτος σε ένα σχολείο αθωράκιστο απέναντι στην πανδημία, φορτωμένο με αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νέους φραγμούς στη μόρφωση, διατράνωσαν χτες μαθητές από κάθε γωνιά της Αττικής στο μαχητικό, μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας.

Το ραντεβού είχε οριστεί στα Προπύλαια, όπου μαθητές από Συντονιστικές Επιτροπές και σχολεία από Αθήνα, Πειραιά, Νέα Σμύρνη, Περιστέρι και Μεταμόρφωση περιέγραψαν όσα τους βγάζουν στον δρόμο και όσα διεκδικούν: «Πέρυσι μας έκλεισαν στα σπίτια και φέτος μας πέταξαν σε αίθουσες - κλουβιά με 25 μαθητές ανά τάξη» ενώ «πέρασαν τέσσερα νομοσχέδια μέσα στην πανδημία». «Την "αναβάθμιση" την είδαμε όταν με την ΕΒΕ έμειναν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης χιλιάδες. Φρόντισαν να κάνουν ακόμα χειρότερα εξεταστικά κέντρα τα σχολεία μας». «Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, εξαπολύει ανελέητη επίθεση στα δικαιώματά μας. Οχι μόνο μας άφησε απροστάτευτους απέναντι στην πανδημία δύο χρόνια, αλλά εκμεταλλεύτηκε το κλείσιμο των σχολείων για να περάσει αντιεκπαιδευτικά - αντιλαϊκά μέτρα που μας κόβουν τα φτερά, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβασή μας στην Εκπαίδευση. Ο,τι και να λένε, έχουμε δει τι συνέπειες έχουν η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Ξέρουμε τι σημαίνουν "αξιολόγηση" και "αυτονομία"».


Αναφέρθηκαν σε συγχωνεύσεις σε διάφορες περιοχές, όπως το Περιστέρι, σε καταργήσεις ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ, όπως στη Ν. Σμύρνη, όπου «στην αίθουσα εκδηλώσεων στοιβάζονται νήπια και προνήπια».

Ακόμα, υπογράμμισαν τη σημασία της οργάνωσης και διεκδίκησης, απαίτησαν να γίνουν πράξη τα αιτήματά τους και καταδίκασαν ηχηρά τις επιθέσεις φασιστικών ομάδων στη Σταυρούπολη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι φασίστες δεν έχουν θέση στα σχολεία και στις γειτονιές.

Αγωνιστικό χαιρετισμό από τους εκπαιδευτικούς που εκείνη την ώρα βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το Εφετείο μετέφερε ο εκπαιδευτικός Π. Πανάς από την ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, τον οποίο υποδέχτηκαν στο βήμα με χειροκροτήματα οι συγκεντρωμένοι μαθητές.

«Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νέου σχολείου της αμάθειας, της κατηγοριοποίησης, των επιπλέον ταξικών φραγμών», σημείωσε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Στέλλα Βαλαβάνη.

Μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας μπροστά να γράφει «Απροστάτευτοι σε ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο; Ούτε να το σκέφτεστε!», συμπυκνώνοντας την αγωνία για την έλλειψη μέτρων και τους φραγμούς στη μόρφωση, αλλά και την αγωνιστική τους διάθεση, οι μαθητές πραγματοποίησαν μία ιδιαίτερα μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.


Εχοντας αποτυπώσει τις ανάγκες και τα αιτήματά τους σε πανό με τις υπογραφές σχολείων και κατά τόπους συντονιστικών επιτροπών, φώναζαν διαρκώς συνθήματα όπως «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Οχι σχολείο για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», επαναλαμβάνοντας ότι «Οπλο του συστήματος είναι οι ναζί» όμως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά», και δηλώνοντας πως είναι «στους δρόμους ακόμα μια φορά».

Με αμείωτο παλμό έφτασαν στο Σύνταγμα, όπου με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τους απεργούς εκπαιδευτικούς τους, ένωσαν τις φωνές τους στα ίδια συνθήματα, ενώ πριν ολοκληρωθεί η κινητοποίηση οι μαθητές έδωσαν ραντεβού σε τοπικές κινητοποιήσεις και σε νέο κοινό αγωνιστικό ραντεβού το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ