ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι, βούλιαξε το νησί

Πολλές είναι οι πλημμυρισμένες περιοχές της Κέρκυρας
Πολλές είναι οι πλημμυρισμένες περιοχές της Κέρκυρας
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση στην Κέρκυρα, που δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την «ακραία» έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στις περιοχές Μωραΐτικα και Μεσσογγή, ενώ εγκλωβισμένα για αρκετές ώρες στο νηπιαγωγείο της Στρογγυλής παρέμειναν εφτά παιδιά. Οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους και απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική και ελικόπτερο.

Το ποτάμι πλημμύριζε συνεχώς, καθώς εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε το γεγονός ότι το ποτάμι δεν έχει καθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν γίνει ούτε καν οι αναγκαίες διανοίξεις. Η κυκλοφορία στους δρόμους της Νότιας Κέρκυρας διεξαγόταν με μεγάλη δυσκολία. Στην επαρχιακή οδό Κέρκυρας - Λευκίμμης, που συνδέει την πόλη με την Νότια Κέρκυρα, διεκόπη η κυκλοφορία από την περιοχή Πέραμα έως την περιοχή Μπενίτσες, εξαιτίας κατολισθήσεων.

Οπως σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, «η τραγική αυτή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ούτε μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων που δεν φρόντισαν να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές.

Μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση, σε Περιφέρεια και δήμους, που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική, ιεραρχώντας έργα και υποδομές με κριτήριο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Το ενδιαφέρον τους για τις υποδομές και τις λαϊκές ανάγκες ξεκινάει όταν θα πέσουν οι καταιγίδες, όταν θα σπάσουν τα φρεάτια από τα μπαζωμένα ρέματα, για να αποφανθούν για την ένταση των καιρικών φαινομένων και να δείξουν την αγωνία τους χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, κρύβοντας πως είναι συνειδητή επιλογή τους να υπηρετούν το κεφάλαιο και τα κέρδη του, που δεν συμβιβάζονται με τις ανάγκες των εργαζομένων, του φτωχού λαού.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, είτε πρόκειται για εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης είτε για τα κόμματά τους».

ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλη η ανησυχία για νέα πλημμύρα

Στο Ληλάντιο Πεδίο και τα χωριά του Μαντουδίου περιόδευσε χτες ο Γιώργος Μαρίνος

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπιστώνει τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπιστώνει τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα
Την πλήρη έλλειψη σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, διαπίστωσε για άλλη μια φορά κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή που περιόδευσε χτες στο Ληλάντιο Πεδίο και στα πυρόπληκτα χωριά του Μαντουδίου και της Λίμνης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Γιώργος Μαρίνος και τα στελέχη του Κόμματος διαπίστωσαν ότι τόσο στις περιοχές που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα τα προηγούμενα χρόνια όσο και στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στο Ληλάντιο Πεδίο που πέρσι τον Αύγουστο χάθηκαν ζωές, δεν έχουν προχωρήσει ούτε τα έργα αποκατάστασης και ουσιαστικά παραμένουν όλα τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταστροφικές πλημμύρες.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου το έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής συνεχίζεται. Το κλιμάκιο βρέθηκε στα χωριά του Μαντουδίου, όπως το Μετόχι, τη Φαράκλα, τη Ζωοδόχο Πηγή και τη Λίμνη, όπου οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους και με κάθε μέσο να προστατευθούν από την πλημμύρα. Τοποθετώντας σάκους με άμμο και άλλες πρόχειρες αυτοσχέδιες κατασκευές στις πόρτες των σπιτιών και τους δρόμους προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο του νερού.

Ο κίνδυνος για νέα πλημμύρα στα χωριά του Μαντουδίου και της Λίμνης, όπως και σε ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια, έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερος μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και συγκεκριμένου σχεδιασμού πρόληψης και προστασίας των κατοίκων της περιοχής.

Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής για την προστασία του λαού είναι η εκκένωση χωριών. Ωστόσο ακόμη και αυτό χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, καθώς όπως αναφέρουν κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πού θα φιλοξενηθούν.

Σοβαρά προβλήματα από τη χτεσινή βροχόπτωση σημειώθηκαν στην Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στα Νέα Στύρα και την περιοχή του Λιμνιώνα, όπου πλημμύρισαν σπίτια και υπέστη ζημιές το οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα στα Νέα Στύρα πλημμύρισαν σπίτια και οι παραλιακοί δρόμοι, ενώ ο επαρχιακός δρόμος στο παραλιακό μέτωπο προς την παραλία Λιμνιώνα, κυριολεκτικά «κόπηκε στα δύο» από τα ορμητικά νερά.

Επίσης, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν στον οικισμό Μεσοχωριών, με τους κατοίκους να απομακρύνονται και να μεταφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Οι Επιτροπές Αγώνα στην πρώτη γραμμή

Στη Βόρεια Εύβοια, ωστόσο, είναι εμφανής η θέληση του λαού να αγωνιστεί για να παραμείνει στον τόπο του. Ακόμη και τη χτεσινή μέρα σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας, όπως το Αχλάδι που δοκιμάζεται από τον κίνδυνο πλημμύρας, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις Επιτροπών Αγώνα, όπου εκτός από τη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί και τον κίνδυνο πλημμύρας, τέθηκαν ζητήματα για την οργάνωση της καθόδου στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη.

Η πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, για συντονισμό και κοινό αγώνα με πληγέντες από φυσικές καταστροφές από άλλες περιοχές της χώρας, έχει αγκαλιαστεί από ολόκληρο τον λαό της Βόρειας Εύβοιας που ετοιμάζεται για έναν ακόμη μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνει για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που υπέστη από την πυρκαγιά αλλά και τις πρόσφατες πλημμύρες και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και για άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.

ΘΡΑΚΗ
Προς επιδείνωση του καιρού

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι του Εβρου, μπροστά στην έλευση της κακοκαιρίας, ιδιαίτερα όσοι κατοικούν κοντά στην κοίτη του Ερυθροπόταμου. Μετά τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού, και περίπου 25 σημεία με αναχώματα παραμένουν ανοιχτά, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους σε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Στην Κομοτηνή, τα εργαστηριακά μαθήματα στο 1ο ΕΠΑΛ της πόλης διακόπηκαν προσωρινά τη Δευτέρα, καθώς τα νερά της βροχής πλημμύρισαν διαδρόμους και αίθουσες σε σημείο που η λειτουργία έγινε αδύνατη. Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο τοπικός Τύπος, το γεγονός αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς το έργο στεγανοποίησης της στέγης του κτιρίου είχε ολοκληρωθεί πριν από λίγες βδομάδες.

Κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία

Η κακοκαιρία πλήττει και την Κεντρική Μακεδονία, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, στις περιοχές των δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.

Παράλληλα με τις έντονες βροχοπτώσεις, στα ορεινά ήδη άρχισαν οι χιονοπτώσεις, οπότε συνιστάται σε όσους μετακινούνται ειδικά τις νυχτερινές ώρες και κυρίως στις περιοχές των χιονοδρομικών κέντρων να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Στη Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με πολύ μικρές ταχύτητες.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν και δρόμοι στη Χαλκιδική με εντοπισμένα προβλήματα στη Νέα Ηράκλεια, στην παραλιακή οδό Καλλικράτειας - Ηράκλειας, στην επαρχιακή οδό Καλλικράτειας - Αγίου Παύλου, αλλά και στον δρόμο Ολυμπιάδας - Σταυρού.

Τα σχολεία σήμερα, Παρασκευή 15/10, θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους της Χαλκιδικής, εν αναμονή της έντασης των φαινομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ