Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Μεγάλη η ανησυχία για νέα πλημμύρα

Στο Ληλάντιο Πεδίο και τα χωριά του Μαντουδίου περιόδευσε χτες ο Γιώργος Μαρίνος

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπιστώνει τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπιστώνει τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα
Την πλήρη έλλειψη σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, διαπίστωσε για άλλη μια φορά κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή που περιόδευσε χτες στο Ληλάντιο Πεδίο και στα πυρόπληκτα χωριά του Μαντουδίου και της Λίμνης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο Γιώργος Μαρίνος και τα στελέχη του Κόμματος διαπίστωσαν ότι τόσο στις περιοχές που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα τα προηγούμενα χρόνια όσο και στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια δεν έχει υλοποιηθεί κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στο Ληλάντιο Πεδίο που πέρσι τον Αύγουστο χάθηκαν ζωές, δεν έχουν προχωρήσει ούτε τα έργα αποκατάστασης και ουσιαστικά παραμένουν όλα τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταστροφικές πλημμύρες.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου το έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής συνεχίζεται. Το κλιμάκιο βρέθηκε στα χωριά του Μαντουδίου, όπως το Μετόχι, τη Φαράκλα, τη Ζωοδόχο Πηγή και τη Λίμνη, όπου οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους και με κάθε μέσο να προστατευθούν από την πλημμύρα. Τοποθετώντας σάκους με άμμο και άλλες πρόχειρες αυτοσχέδιες κατασκευές στις πόρτες των σπιτιών και τους δρόμους προσπαθούν να αποτρέψουν την είσοδο του νερού.

Ο κίνδυνος για νέα πλημμύρα στα χωριά του Μαντουδίου και της Λίμνης, όπως και σε ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια, έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερος μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και συγκεκριμένου σχεδιασμού πρόληψης και προστασίας των κατοίκων της περιοχής.

Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων της περιοχής για την προστασία του λαού είναι η εκκένωση χωριών. Ωστόσο ακόμη και αυτό χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, καθώς όπως αναφέρουν κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πού θα φιλοξενηθούν.

Σοβαρά προβλήματα από τη χτεσινή βροχόπτωση σημειώθηκαν στην Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα στα Νέα Στύρα και την περιοχή του Λιμνιώνα, όπου πλημμύρισαν σπίτια και υπέστη ζημιές το οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα στα Νέα Στύρα πλημμύρισαν σπίτια και οι παραλιακοί δρόμοι, ενώ ο επαρχιακός δρόμος στο παραλιακό μέτωπο προς την παραλία Λιμνιώνα, κυριολεκτικά «κόπηκε στα δύο» από τα ορμητικά νερά.

Επίσης, αρκετά σπίτια πλημμύρισαν στον οικισμό Μεσοχωριών, με τους κατοίκους να απομακρύνονται και να μεταφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Οι Επιτροπές Αγώνα στην πρώτη γραμμή

Στη Βόρεια Εύβοια, ωστόσο, είναι εμφανής η θέληση του λαού να αγωνιστεί για να παραμείνει στον τόπο του. Ακόμη και τη χτεσινή μέρα σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας, όπως το Αχλάδι που δοκιμάζεται από τον κίνδυνο πλημμύρας, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις Επιτροπών Αγώνα, όπου εκτός από τη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί και τον κίνδυνο πλημμύρας, τέθηκαν ζητήματα για την οργάνωση της καθόδου στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη.

Η πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, για συντονισμό και κοινό αγώνα με πληγέντες από φυσικές καταστροφές από άλλες περιοχές της χώρας, έχει αγκαλιαστεί από ολόκληρο τον λαό της Βόρειας Εύβοιας που ετοιμάζεται για έναν ακόμη μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνει για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που υπέστη από την πυρκαγιά αλλά και τις πρόσφατες πλημμύρες και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και για άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ