ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ταμένος στο «μονοπάτι» των «πράσινων» μπίζνες, ενώ ο λαός βιώνει ενεργειακό εφιάλτη

Eurokinissi

Την προσήλωση στα σχέδια για τις «πράσινες» μπίζνες στην Ενέργεια, την ώρα που ο λαός τσακίζεται από την ακρίβεια στο ρεύμα και την ενεργειακή φτώχεια, επανέλαβε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας σε συνέδριο της «Καθημερινής», σημειώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και ξεκαθαρίζοντας ότι «σκοπεύουμε να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επί του παρόντος βιώνουμε σημαντική αναστάτωση στην αγορά φυσικού αερίου».

Αναγνωρίζοντας τις συνεχείς θυσίες που απαιτούν από τους λαούς οι στόχοι των «πράσινων» μπίζνες και τη δυσαρέσκεια που φουντώνει μαζί με την ενεργειακή φτώχεια, σημείωσε ότι «οι τρέχουσες ανατιμήσεις στην αγορά του φυσικού αερίου δεν θα διευκολύνουν τη συζήτηση, καθότι πρόκειται για μία μεγάλη και πραγματική ανησυχία. Εάν οι πολίτες, ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά, βλέπουν ότι θα πρέπει να επωμιστούν σημαντικό κόστος βραχυπρόθεσμα για την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου, τότε η κατάσταση δεν θα είναι πολιτικά βιώσιμη». Και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τα εφάπαξ μέτρα - ψίχουλα σαν αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προτείνει η Κομισιόν, τα οποία βέβαια ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτουν τις τεράστιες αυξήσεις, αφού, όπως είπε, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δραματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που παρατηρούμε αυτή την περίοδο δεν θα μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης. Διαφορετικά, ενδέχεται να δούμε ένα υπερενισχυμένο κίνημα "κίτρινων γιλέκων" σε όλη την Ευρώπη».

Ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει μια ενιαία εξήγηση για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου» - συγκαταλέγοντας πάντως στους λόγους και τη στάση της Ρωσίας - σημείωσε πως «αυτό που δεν είναι σαφές είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Και ενόψει και της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα, επανέλαβε τις «ιδέες» που έχουν καταθέσει από κοινού με χώρες όπως η Ιταλία, όπως «να εξετάσουμε την ιδέα αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να συγκροτήσουμε έτσι ένα είδος μονοψωνίου που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου» ή «να βρούμε διαφορετικές πηγές για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο», «ιδέες» που σκοντάφτουν βέβαια και στις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Εμπλέκοντας στην υπόθεση τις κόντρες στην Ανατ. Μεσόγειο, είπε ότι η ΕΕ «πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών - μελών, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία», καθώς «η Ανατολική Μεσόγειος - αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο - θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Παρέπεμψε στο «έργο» που «επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» (EMGF) και όπως είπε «προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση ότι έχουμε εναλλακτική πηγή, σχετικά φθηνού φυσικού αερίου».

Στο εσωτερικό, και για να εξωραΐσει την απολιγνιτοποίηση, είπε ότι για τη Δυτ. Μακεδονία «κινητοποιούμε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για να εξηγήσουμε ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην εποχή μετά τον λιγνίτη θα είναι καλύτερα αμειβόμενες και πιο βιώσιμες από αυτές που έχουν σήμερα». Μια πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας, καθώς η μερίδα του λέοντος από το ποσό αυτό προορίζεται για τη στήριξη μεγάλων επενδύσεων, όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, όπου οι θέσεις εργασίας είναι ασύγκριτα λιγότερες απ' αυτές που χάνονται, κακοπληρωμένες και με ημερομηνία λήξης.

Τη γαλαντομία του απέναντι στο κεφάλαιο την έδειξε και στους εφοπλιστές, στους οποίους ζήτησε «να χρηματοδοτήσουν τις νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στη σταδιακή απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές Ενέργειας με βάση τον άνθρακα», με «ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου ή ενδεχομένως και ενός ταμείου που θα επενδύει σε καινοτόμες ιδέες γύρω από την απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές με βάση τον άνθρακα». Στέλνοντας, ωστόσο, σήμα ότι δεν θα τους αφήσει ξεκρέμαστους, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και «να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί», «να καινοτομήσουμε σε τεχνολογικό επίπεδο, να συνεργαστούμε με τους μεγάλους παίκτες, τους μεγάλους κατασκευαστές κινητήρων, τα μεγάλα ναυπηγεία». Ενώ στο φόντο και των μεγάλων αντιπαραθέσεων και των ενστάσεων των εφοπλιστών τους διαβεβαίωσε ότι «αυτό που εγώ δεν θα δεχτώ, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι να μην συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το αποτύπωμα της ναυτιλίας μας είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τη συμβολή μας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ».

Παραπέρα, εστίασε και στα «πολύ σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που θα πρέπει να επιλυθούν». Ξεχώρισε την ιχθυοκαλλιέργεια, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, όπου, όπως είπε, είναι έτοιμοι να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση σχετικό νόμο με στόχο να έχουν τουλάχιστον 2 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2029 - 2030.

ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει τον λαό και τις αγωνίες του σκαλοπάτι για την κυβερνητική εναλλαγή

Με σαφή προσανατολισμό να δείξει ότι είναι έτοιμος να πάρει εκ νέου το χρίσμα της αντιλαϊκής αστικής διακυβέρνησης, «πατώντας» πάνω στα λαϊκά προβλήματα, εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής, καθώς στη βάση της πρόβλεψης ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, κατά τον οποίο «οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση», προανήγγειλε καμπάνιες για την ακρίβεια (η οποία φουντώνει από την «επεκτατική πολιτική», που ο ίδιος προβάλλει ως πανάκεια και που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ), πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής η οποία ...θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «μέχρι και το τελευταίο ευρώ»!

Παρουσίασε δηλαδή ως διέξοδο δήθεν για τον λαό την κυβερνητική εναλλαγή που θα υπηρετήσει την ίδια πολιτική, με «ευαγγέλιο» και τα όσα προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, το «υπερμνημόνιο» δηλαδή, που φέρνει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, επιβεβαιώνοντας ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση το «κυβερνητικό πρόγραμμα» θα είναι το ίδιο.

Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου, αναφερόμενος στην τιμή του ρεύματος, επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «εκχωρεί το 17% της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την απώλεια του δημόσιου ελέγχου της επιχείρησης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία» και πρόταξε τον ισχυρισμό ότι «κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης η ΔΕΗ διαδραμάτιζε εξισορροπητικό ρόλο στην αγορά μέσα από την τιμολογιακή της πολιτική». Προσπέρασε έτσι την απροκάλυπτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ - την οποία συνεχίζει - στη στρατηγική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ο λαός και με την ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Ενόψει του συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας εισηγήθηκε τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών τους θέσεων για κάθε Περιφέρεια, και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο, 23/10, η οποία θα αποφασίσει για οργανωτικά θέματα.

Δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής

Συσκέψεις με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Αύριο, Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στη Βούλα, στο cafe «dio - mio», με ομιλήτρια την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Το Σάββατο 23 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στου Ρέντη, στο θέατρο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» (πρώην δημαρχείο Ρέντη - Μπιχάκη 8), με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Μπραχάμι, στο cafe «yassou» (Αγ. Βασίλης), με ομιλήτρια την Γιώτα Δήμου, μέλος του ΤΓ Νότιου Τομέα και δημοτική σύμβουλο Αγ. Δημητρίου.

-- Τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στη Γλυφάδα, στον πεζόδρομο του Αγ. Τρύφωνα, με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς με το Κάλεσμα της ΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτώβρη:

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9 π.μ., ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί την ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο λεωφορείων στην Ανθούσα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο λεωφορείων στον Βοτανικό για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση για το λιμάνι και την Πειραϊκή

Την Κυριακή 24 Οκτώβρη στις 5.30 θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Λιμάνι για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των ομίλων. Να σταματήσει τώρα το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή», στο Σταυρό στην Πειραϊκή. Ομιλητής θα είναι ο Αλ. Κοτέας, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συγκέντρωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση πάνω στο Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 6 το απόγευμα, στον «Θόλο» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

ΚΙΝΑΛ
Υποψήφιος και ο Γιώργος Παπανδρέου

Την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε χτες ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ανέφερε πως «αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης».

Οι υποψηφιότητες για την προεδρία στις εκλογές που θα γίνουν τον Δεκέμβρη φτάνουν πλέον τις 7, με τις διεργασίες εντός του ΚΙΝΑΛ και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα να «δίνουν και να παίρνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ