ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
«Πράσινες» μπίζνες μαζί με... υπερδιπλασιασμό της παραγωγής υδρογονανθράκων

Ενιαίο κριτήριο η κερδοφορία των μονοπωλίων και οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί

Η μεγάλη υποκρισία των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη, που «ντύνουν» τους στόχους τους και τους ανταγωνισμούς τους για τις κερδοφόρες «πράσινες» μπίζνες με «ενδιαφέρον» δήθεν για την «προστασία του περιβάλλοντος», αποτυπώνεται στα στοιχεία που περιλαμβάνει έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή που παρουσίασε χτες το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, UNEP, όπως και έκθεση από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ετσι, την ίδια ώρα που οι ισχυρότερες και «πλουσιότερες» χώρες (οι περισσότερες μέλη του G20) ανακοινώνουν «μεγαλεπήβολους» στόχους για την «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», σχεδιάζουν υπερδιπλασιασμό της παραγωγής Ενέργειας από υδρογονάνθρακες (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Κοινός παρονομαστής, βέβαια, και στο «πράσινο new deal» και στην αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων είναι η υπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και το τι εξυπηρετεί κάθε πλευρά καλύτερα στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ που έως το 2030 έχουν σχεδιάσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τουλάχιστον 17% και της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Κατά τη γνωστή λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» (οπότε συνεχίζει να ρυπαίνει και... ο λογαριασμός τελικά πηγαίνει στον λαό), η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια, ανακοινώνοντας πως μελετά την πιθανή επιβολή ενός φόρου για τον άνθρακα, ως έναν ακόμη τρόπο για την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»...

Οι ειδικοί του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ ανέφεραν πως με αυτούς τους ρυθμούς δεν είναι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί για περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, ούτε καν στους 2 βαθμούς.

Οι χώρες που εξετάστηκαν στη σχετική έκθεση είναι οι εξής: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ.

Απουσίες στην επικείμενη σύνοδο της Γλασκόβης

Η παραπάνω έκθεση δημοσιοποιήθηκε μιάμιση βδομάδα πριν από την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γλασκόβη για το Κλίμα που ξεκινά στις 31 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται στις 12 Νοέμβρη.

Στη Διάσκεψη στη Σκοτία, που είναι γνωστή και ως COP26, αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περίπου 190 χώρες, ωστόσο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φαίνεται πως επιδρούν και στο επίπεδο της εκπροσώπησης ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Ετσι, ενώ αναμένεται η «φυσική» παρουσία όλων των βασικών ηγετών του ευρωατλαντικού μπλοκ, καταγράφονται ήδη μια σειρά από «ηχηρές» απουσίες.

Ηδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανακοίνωσε χτες πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δεν θα μεταβεί στη Γλασκόβη - επικαλούμενος την πανδημία - ενώ πρόσθεσε πως αναζητείται τρόπος παρέμβασής του στις εργασίες της συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Πεσκόφ ανέφερε κατά τ' άλλα πως η ατζέντα της συνόδου «είναι μία από τις προτεραιότητες» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Πολύ πιθανή είναι και η απουσία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του.

Να σημειωθεί ότι ο Βλ. Πούτιν δεν θα συμμετάσχει με «φυσική» παρουσία ούτε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G20 στη Ρώμη (30 - 31 Οκτώβρη), από την οποία αναμένεται να απουσιάσει επίσης και ο Κινέζος Πρόεδρος.

ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Νέες επιχειρήσεις της συριακής αεροπορίας στην Ιντλίμπ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό της Συρίας, η χειρότερη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, σημειώθηκε χτες λίγο πριν τις 7 το πρωί, σε σταθμό λεωφορείων του στρατού, προκαλώντας τον θάνατο 14 στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Εξερράγησαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού εξουδετέρωσε έναν τρίτο μηχανισμό που έπεσε από το λεωφορείο μετά την έκρηξη.

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε αποφασισμένη να βρει και να τιμωρήσει τους δράστες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μ. αλ Ραχμούν διεμήνυσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα πολεμήσουν την τρομοκρατία μέχρις ότου απελευθερωθεί και η τελευταία ίντσα εδάφους.

Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Δαμασκό, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχει συγκεντρωθεί ο κυριότερος όγκος των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην κεντρική πόλη Χάμα, η οποία αποδόθηκε σε «ατύχημα», με αποτέλεσμα το θάνατο έξι φιλοκυβερνητικών ενόπλων.

Δανία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στις απελάσεις Σύρων προσφύγων

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση που εξακολουθεί να βιώνει ο λαός της Συρίας, στη Δαμασκό και την υπόλοιπη χώρα, ως αποτέλεσμα του 10ετούς πολέμου και των συνεχιζόμενων ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας προωθεί την απέλαση Σύρων προσφύγων σε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό.

Απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση συνεχίζονται πολύμορφες διαμαρτυρίες. Μαζικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο σε πολλές πόλεις της Δανίας, ενώ μια πρωτοβουλία που ζητά από τις αρχές να μην στερήσουν από τους Σύρους τις άδειες διαμονής, ξεπέρασε χτες τις 52.000 υπογραφές και θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο.

Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση, που έχει θέσει στόχο να μην υπάρχει στη Δανία «κανένας αιτών άσυλο», αποφάσισε να επανεξετάσει τους φακέλους των Σύρων που κατάγονται από τη Δαμασκό και τα περίχωρα, με τη δικαιολογία ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη Δαμασκό δεν δικαιολογεί πλέον την παροχή άδειας διαμονής ή την παράτασή της».

Τουλάχιστον 250 άτομα, που αρχικά είχαν λάβει προσωρινή άδεια διαμονής, την έχασαν, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης τον Μάη.

Αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οι πρόσφυγες που χάνουν την άδεια διαμονής τους στη Δανία έχουν περιθώριο τριών μηνών για να φύγουν εθελοντικά από τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης μέχρι να απελαθούν.

Περίπου 35.000 Σύροι ζουν στη Δανία, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν στη χώρα το 2015, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Στην Αυστρία, στο μεταξύ, δύο μετανάστες από τη Συρία βρέθηκαν νεκροί χτες μέσα σε ένα μικρό φορτηγό που σταμάτησε η αστυνομία στα σύνορα με την Ουγγαρία, ενώ ο οδηγός τράπηκε σε φυγή πεζός και αναζητείται, ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αστυνομικοί βρήκαν σχεδόν τριάντα ανθρώπους στριμωγμένους σε έναν πολύ μικρό χώρο, δύο από αυτούς νεκρούς. Οι αρχές προσέφεραν νερό στους 26 ζωντανούς μετανάστες, όλοι άνδρες από τη Συρία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας. Η Αυστρία έχει εντείνει τους ελέγχους στα ανατολικά και νότια σύνορά της για να καταστείλει μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον περασμένο Ιούλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συλληφθεί 250 παράνομοι διακινητές από την αρχή του έτους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ινδίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ πραγματοποίησαν χτες την πρώτη τηλεδιάσκεψη με αυτή τη σύνθεση χωρών, αποκαλούμενη και ως «Quad της Δυτικής Ασίας». Συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή, με το βλέμμα στην όξυνση του ανταγωνισμού με την Κίνα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ντ. Τσιόλος δεν συγκέντρωσε χτες τις απαιτούμενες 234 ψήφους που χρειάζεται για να πάρει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου και να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν ακολουθήσουν δύο ακόμα αποτυχημένες απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης, αναμένεται να οριστούν νέες εκλογές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ κατηγόρησε τον διάδοχό του Εμ. Μακρόν για «έλλειψη συνέπειας» και «στροφή 180 μοιρών» σε βασικά θέματα. Σε συνέντευξή του με φόντο και διεργασίες που εντείνονται μπροστά στις προεδρικές εκλογές της επόμενης άνοιξης, ο Ολάντ χαρακτήρισε τον Μακρόν «ταξιδιώτη χωρίς πυξίδα» που «εκλεγμένος κάτω από εξαιρετικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει εργαστεί για να συμφιλιώσει τους Γάλλους», αλλά «αντί να δουλέψει πάνω σε αυτό, έχει συγκεντρώσει την εξουσία, έχει παραμελήσει το κοινοβούλιο και τους κοινωνικούς εταίρους».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φ. Μπιν Φαρχάν, και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, συναντήθηκαν χτες στο Ριάντ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Σαουδικής Αραβίας, συζήτησαν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κοινή δράση για να σταματήσουν «τη στήριξη του Ιράν σε τρομοκρατικές οργανώσεις (...) στη Μέση Ανατολή και όλο τον κόσμο».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Νέες επιδρομές πραγματοποίησαν χτες αιθιοπικά πολεμικά αεροσκάφη στην πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Τιγκράι της Αιθιοπίας, προκαλώντας νέα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του αντιπολιτευόμενου «Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού Τιγκράι» (TPLF).

ΤΥΝΙΔΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Κ. Σαΐντ είχε την Τρίτη ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ζητώντας τον καθορισμό ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για την επαναφορά της «συνταγματικής ομαλότητας» στη χώρα, μετά την απόφαση του Σαΐντ να διαλύσει τη βουλή και να αποπέμψει την προηγούμενη κυβέρνηση ισλαμιστών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην συμβούλου του Ντ. Τραμπ, Στιβ Μπάνον, για «περιφρόνηση» του Κογκρέσου και «παρακώλυση του έργου» του, ζήτησε χτες ομόφωνα ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αφορά την έρευνα για τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Τραμπ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί αστυνομικοί επιτέθηκαν χτες με δακρυγόνα εναντίον συγκέντρωσης διαδηλωτών στο Λάγκος για τον ένα χρόνο από τις κινητοποιήσεις που έκαναν πέρσι κατά της αστυνομικής βίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την έκδοση και τον βασανισμό διπλωμάτη της

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την έκδοση στις ΗΠΑ του Κολομβιανο-λιβανέζου επιχειρηματία Αλεξ Ναΐν Σάαμπ Μοράν που είχε το καθεστώς Βενεζουελάνου διπλωμάτη, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ν. Μαδούρο.

Ο Σάαμπ είχε συλληφθεί τον Ιούνη του 2020, στο Πράσινο Ακρωτήρι, με ένταλμα της Ιντερπόλ με την κατηγορία «ξεπλύματος χρήματος», όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε με προορισμό το Ιράν έκανε στάση για ανεφοδιασμό. Εως το περασμένο Σάββατο κρατούνταν από τις αρχές της αφρικανικής χώρας, η οποία τον εξέδωσε τελικά στις ΗΠΑ.

Οι βενεζουελανές αρχές καταγγέλλουν παράνομη κράτηση του Σάαμπ, χρήση μεθόδων βασανισμού από τις αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου και των ΗΠΑ, παραβίαση όλων των δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις Συμβάσεις της Βιέννης, της Γενεύης και του ΟΗΕ σε έχοντες διπλωματική ιδιότητα. Επίσης δηλώνεται ότι ο εν λόγω απεσταλμένος ήταν «καθοριστικός παράγοντας για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων από διάφορες χώρες στη Βενεζουέλα, για να ξεπερνιέται ο παράνομος οικονομικός, χρηματοοικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός των ΗΠΑ».

Καθώς ο Σάαμπ ήταν και μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται με την αστική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τον νέο γύρο διαλόγου στο Μεξικό που είχε προγραμματιστεί γι' αυτήν τη βδομάδα. Παράλληλα δηλώνει ότι θα απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή φόρα για την απελευθέρωση του διπλωμάτη της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ