Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Νέες επιχειρήσεις της συριακής αεροπορίας στην Ιντλίμπ

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό της Συρίας, η χειρότερη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, σημειώθηκε χτες λίγο πριν τις 7 το πρωί, σε σταθμό λεωφορείων του στρατού, προκαλώντας τον θάνατο 14 στρατιωτικών και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Εξερράγησαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού εξουδετέρωσε έναν τρίτο μηχανισμό που έπεσε από το λεωφορείο μετά την έκρηξη.

Η συριακή κυβέρνηση δήλωσε αποφασισμένη να βρει και να τιμωρήσει τους δράστες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μ. αλ Ραχμούν διεμήνυσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα πολεμήσουν την τρομοκρατία μέχρις ότου απελευθερωθεί και η τελευταία ίντσα εδάφους.

Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Δαμασκό, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε βομβαρδισμούς στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχει συγκεντρωθεί ο κυριότερος όγκος των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 νεκρούς από τους βομβαρδισμούς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε χτες έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην κεντρική πόλη Χάμα, η οποία αποδόθηκε σε «ατύχημα», με αποτέλεσμα το θάνατο έξι φιλοκυβερνητικών ενόπλων.

Δανία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες ενάντια στις απελάσεις Σύρων προσφύγων

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση που εξακολουθεί να βιώνει ο λαός της Συρίας, στη Δαμασκό και την υπόλοιπη χώρα, ως αποτέλεσμα του 10ετούς πολέμου και των συνεχιζόμενων ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας προωθεί την απέλαση Σύρων προσφύγων σε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό.

Απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση συνεχίζονται πολύμορφες διαμαρτυρίες. Μαζικές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο σε πολλές πόλεις της Δανίας, ενώ μια πρωτοβουλία που ζητά από τις αρχές να μην στερήσουν από τους Σύρους τις άδειες διαμονής, ξεπέρασε χτες τις 52.000 υπογραφές και θα εξεταστεί από το κοινοβούλιο.

Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση, που έχει θέσει στόχο να μην υπάρχει στη Δανία «κανένας αιτών άσυλο», αποφάσισε να επανεξετάσει τους φακέλους των Σύρων που κατάγονται από τη Δαμασκό και τα περίχωρα, με τη δικαιολογία ότι «η τρέχουσα κατάσταση στη Δαμασκό δεν δικαιολογεί πλέον την παροχή άδειας διαμονής ή την παράτασή της».

Τουλάχιστον 250 άτομα, που αρχικά είχαν λάβει προσωρινή άδεια διαμονής, την έχασαν, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης τον Μάη.

Αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οι πρόσφυγες που χάνουν την άδεια διαμονής τους στη Δανία έχουν περιθώριο τριών μηνών για να φύγουν εθελοντικά από τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης μέχρι να απελαθούν.

Περίπου 35.000 Σύροι ζουν στη Δανία, οι περισσότεροι από τους οποίους έφτασαν στη χώρα το 2015, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Στην Αυστρία, στο μεταξύ, δύο μετανάστες από τη Συρία βρέθηκαν νεκροί χτες μέσα σε ένα μικρό φορτηγό που σταμάτησε η αστυνομία στα σύνορα με την Ουγγαρία, ενώ ο οδηγός τράπηκε σε φυγή πεζός και αναζητείται, ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αστυνομικοί βρήκαν σχεδόν τριάντα ανθρώπους στριμωγμένους σε έναν πολύ μικρό χώρο, δύο από αυτούς νεκρούς. Οι αρχές προσέφεραν νερό στους 26 ζωντανούς μετανάστες, όλοι άνδρες από τη Συρία, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας. Η Αυστρία έχει εντείνει τους ελέγχους στα ανατολικά και νότια σύνορά της για να καταστείλει μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον περασμένο Ιούλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν συλληφθεί 250 παράνομοι διακινητές από την αρχή του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ