Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνάντηση του «σχήματος της Μόσχας»

«Βασική στιγμή στη συνάντηση ήταν η έκκληση όσων συμμετείχαν στο "σχήμα της Μόσχας" προς τον ΟΗΕ για να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη χορηγών για την προσφορά κοινωνικοοικονομικής βοήθειας για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για το Αφγανιστάν, μετά τη χτεσινή σχετική συνάντηση στη ρωσική πρωτεύουσα.

Θυμίζουμε ότι το «σχήμα της Μόσχας» ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία της Ρωσίας και με τη συμμετοχή Κίνας, Ινδίας, Ιράν, Πακιστάν και του ίδιου του Αφγανιστάν, το οποίο εκπροσώπησε χτες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο Καμπούλοφ είπε ότι θα υπάρξει «τελικό ντοκουμέντο» της συνάντησης, το οποίο «θα υιοθετηθεί από όλους ή από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων», ωστόσο μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή κάποια συμφωνία.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, που δήλωσε πως «όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατόν». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ θετική» και υποστήριξε πως «όλοι επιβεβαίωσαν ότι το Αφγανιστάν πρέπει να είναι μια σταθερή και ασφαλής χώρα».

Στο μεταξύ, την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν ουσιαστικά επιβεβαίωσε διαβουλεύσεις για επικείμενη συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. «Η Κίνα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες πλευρές του Αφγανιστάν», είπε, απαντώντας σε ερώτημα για σχετική δήλωση που είχε κάνει εκπρόσωπος του αφγανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «δεν έχω άλλες πληροφορίες για ανακοίνωση τώρα».

Τέλος, χτες το πρωί έγινε νέα βομβιστική επίθεση εναντίον οχήματος της αστυνομίας των Ταλιμπάν σε δυτικό προάστιο της Καμπούλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ