Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περιοδεία της νέας ΥΠΕΞ σε Σ. Αραβία και Κατάρ

Διαδοχικές επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ ξεκίνησε χτες η Βρετανίδα νέα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, πρώην υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, με φόντο την αναζήτηση νέων προσοδοφόρων δρόμων για τα βρετανικά μονοπώλια στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού στην εποχή μετά το Brexit.

Μεταβαίνοντας στο Ριάντ η Τρας είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό της, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, συζητώντας την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια, τους ανταγωνισμούς στην περιοχή του Περσικού και την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στο Κατάρ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντήσει τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, συζητώντας μαζί του τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τον ρόλο μεσολαβητή που το Κατάρ αναλαμβάνει, μεταξύ Δύσης και Ταλιμπάν. Ακολούθως αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης Στρατηγικού Διαλόγου Βρετανίας - Κατάρ.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν μερικές βδομάδες η Βρετανία έκανε τα πρώτα βήματα για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Κατάρ.

«Ανησυχίες» για τον πληθωρισμό

Το ίδιο 24ωρο στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Επιχειρηματικότητας, Κ. Κουαρτένγκ, εμφανίστηκε ανήσυχος για την εξέλιξη του πληθωρισμού, λέγοντας πως πλέον είναι «πραγματική αιτία κάποιας ανησυχίας», παρότι δήλωσε πεπεισμένος πως οι πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να «περιοριστούν» τους επόμενους μήνες. Οι τελευταίοι δείκτες καταναλωτή στη Βρετανία καταγράφουν οριακή μείωση τον Σεπτέμβρη στο 3,1%, έναντι 3,2% τον Αύγουστο. Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές καυσίμων και τροφίμων, το κόστος μεταφοράς και συγκοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ