Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Μέτρα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας

Σε σειρά αποφάσεων που επεκτείνουν και ενισχύουν την «ενσωμάτωση» του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας και στον τομέα της Αμυνας - Ασφάλειας, απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατέληξε χτες στη Μόσχα το κοινό συμβούλιο των υπουργείων Αμυνας των δύο κρατών.

Στο φόντο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, κυρίως με ΝΑΤΟ και ΕΕ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, δήλωσε ότι Ρωσία και Λευκορωσία παίρνουν μέτρα για την «ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης των υπουργείων Αμυνας» και την «ενίσχυση της στρατιωτικής ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους». Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν απάντηση στις στρατιωτικές απειλές, σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική πίεση από τις δυτικές χώρες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το νέο Στρατιωτικό Δόγμα του Ενωσιακού Κράτους, το οποίο «προετοιμάζεται και σχεδιάζεται να υιοθετηθεί σύντομα στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του Ενωσιακού Κράτους».

Οι αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα Ρωσίας - Λευκορωσίας και τα στοιχεία υβριδικού πολέμου από δυτικές χώρες κατά του Μινσκ επιδεινώνουν σταθερά την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, επισήμανε ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας, Β. Κρένιν.

«Υπ' αυτές τις συνθήκες, το διεθνές σύστημα ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών διαλύεται, αυξάνονται η δυσπιστία και η ένταση στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας πως η Λευκορωσία εκτιμά ιδιαίτερα το στρατηγικό επίπεδο της αλληλεπίδρασής της με τη Ρωσία, «πρώτα απ' όλα στην παροχή της στρατιωτικής ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους».

Οι αποφάσεις αφορούν σε μια σειρά από στρατιωτικές δράσεις και συνεργασίες έως το 2024. Ενδεικτικά, εγκρίθηκε ένα σχέδιο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για το 2022 με 139 μέτρα και δράσεις σε διάφορους τομείς της κοινής αμυντικής δραστηριότητας. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τόνισε την επιχειρησιακή και πολεμική εκπαίδευση ως κύριο τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι κοινές ασκήσεις «Union Shield» θα αποτελέσουν βασικό γεγονός του 2023, είπε ο Σόιγκου.

Επίσης, οι δύο υπουργοί Αμυνας υπέγραψαν συμφωνίες για παράταση της παρουσίας δύο ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λευκορωσία, ενός κέντρου προειδοποίησης πυραυλικών επιθέσεων στο Μπαρανόβιτσι και ενός κέντρου ραδιοεπικοινωνίας του Πολεμικού Ναυτικού στη Βιλέικα.

...ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ περιόδευσε σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας

Την ίδια ώρα, καθώς εντείνονται αντίστοιχες παρεμβάσεις από τις ΗΠΑ στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, ολοκλήρωσε το τριήμερο ταξίδι του σε κράτη της Μαύρης Θάλασσας, με συνομιλίες στη Ρουμανία. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις σε Γεωργία και Ουκρανία.

«Η ασφάλεια και σταθερότητα της Μαύρης Θάλασσας είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και κρίσιμη για την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», είπε ο Οστιν, ισχυριζόμενος ότι η περιοχή είναι ευάλωτη στη ρωσική επιθετικότητα και «είδαμε αποδείξεις γι' αυτό, από συνεχιζόμενες ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία έως τις καταλήψεις τμημάτων της Γεωργίας» (Νότια Οσετία, Αμπχαζία).

Στη Ρουμανία σταθμεύουν σχεδόν 1.000 στρατιώτες, με τον Οστιν να υποστηρίζει ότι είναι «καλή αποτροπή ενάντια σε πιθανή ρωσική επίθεση».

Παράλληλα, συχνά είναι τα «επεισόδια» στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία ανέπτυξε χτες δύο μαχητικά αεροσκάφη «Sukhoi Su-30» για να «συνοδεύσουν» δύο βομβαρδιστικά B-1B των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι αυτά να απομακρυνθούν από τα ρωσικά σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ