Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί και συνεχείς παρεμβάσεις από ΕΕ - ΗΠΑ

Διατρανώνουν ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ», την ώρα που εντείνεται η αντιπαράθεση με Ρωσία - Κίνα

Τη σημασία που έχουν τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιπαράθεσή τους με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα επιβεβαιώνουν σταθερά ΗΠΑ και ΕΕ. Σε νέα κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, τονίζουν ότι «αυτή η περιοχή ανήκει στην ΕΕ» και ότι «η στενότερη ενσωμάτωση (στην ΕΕ) θα ενισχύσει τη σταθερότητα».

Σε αυτήν τη βάση επισημαίνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση», ενώ σημειώνουν ότι «ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν ενωμένες και σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», εκφράζοντας ταυτόχρονα «σοβαρές ανησυχίες επειδή ενισχύεται η διχαστική ρητορική». Ακόμα επισημαίνουν τη σημασία του διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου«υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ», ενώ απευθύνουν ειδικό κάλεσμα σε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο για να συνεργαστούν για τη διατήρηση του στρατηγικού προσανατολισμού» προς τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» που οδηγούν σε «ένα μέλλον μέσα στην ΕΕ».

Αντίστοιχες «κατευθύνσεις» για τα Δυτικά Βαλκάνια δίνει και η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες.

Κατά την παρουσίασή της, ο Ζ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, «σερβίροντας» με τις γνωστές «σάλτσες» τους στόχους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, χαρακτήρισε την «πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ μια γεωστρατηγική επένδυση στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής μας ηπείρου».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση τονίζει ότι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία«συνεχίζουν να πληρούν τις συνθήκες για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και ότι «οι καθυστερήσεις στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την αξιοπιστία της ΕΕ». Τονίζεται ότι τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας «πρέπει να λυθούν κατά προτεραιότητα».

Για τη Σερβία - η οποία διατηρεί ισχυρές σχέσεις με ανταγωνιστικές δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα - αναφέρει ότι «πρέπει να βελτιώσει την ευθυγράμμισή της με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ». Για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη διαπιστώνεται «διακριτή υποχώρηση στο ποσοστό ευθυγράμμισής της με την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, ως αρνητικό σημάδι», αλλά και ότι «ο στρατηγικός στόχος της ένταξης στην ΕΕ δεν έχει μετατραπεί σε συγκεκριμένη δράση».

Πρίστινα: Εκκλήσεις για συντονισμό κατά της Σερβίας

Στο μεταξύ, η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου αποτυπώνει τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται στην περιοχή.

«Ο βόρειος γείτονάς μας, Σερβία, έχει σκληρύνει τη στάση του τις τελευταίες βδομάδες και τους τελευταίους μήνες, όχι απλά προς το Κόσοβο αλλά και προς το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία. Πρέπει να ενημερωνόμαστε και να προσέχουμε πολύ για την ενίσχυση της εύθραυστης ειρήνης που υπάρχει στην περιοχή και να μην διαταράσσουμε τη σταθερότητα στη γειτονιά μας». Αυτά δήλωσε η ΥΠΕΞ του Κοσόβου και αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Ντονίκα Γκερβάλα - Σβαρτς, από τα Τίρανα, όπου στις αρχές της βδομάδας συνάντησε την Αλβανίδα ομόλογό της, Ολτα Τζάτσκα, καλώντας σε περιφερειακό συντονισμό κατά του Βελιγραδίου, μεταξύ Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου και Κοσόβου.

ΗΠΑ - Βουλγαρία: Συνομιλίες για παραπέρα αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές βρέθηκε στη Βουλγαρία ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την πολιτική σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, Σπ. Μπόγερ. Σε συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας, Γκ. Παναγιότοφ, συζήτησαν τη «στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών».

Σχετικά ρεπορτάζ μετέδωσαν ότι στάθηκαν στη «γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, τη συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας», ενώ εξετάστηκε η πρόοδος στην αξιοποίηση του «Οδικού χάρτη για την αμυντική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και ΗΠΑ 2020 - 2030».

Ο Μπόγερ σημείωσε πόσο η αμερικανική πλευρά «εκτιμά τις ενέργειες της Βουλγαρίας σε σχέση με την αποτροπή κακόβουλων δραστηριοτήτων ασφαλείας στην περιοχή και τον δίκαιο καταμερισμό των ευθυνών στο ΝΑΤΟ» και υποστήριξε ότι «η Βουλγαρία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», μεταφέροντας την επιθυμία για «αναβάθμιση της εντατικής συνεργασίας στην άμυνα μεταξύ των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ