Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει την έκδοση και τον βασανισμό διπλωμάτη της

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την έκδοση στις ΗΠΑ του Κολομβιανο-λιβανέζου επιχειρηματία Αλεξ Ναΐν Σάαμπ Μοράν που είχε το καθεστώς Βενεζουελάνου διπλωμάτη, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ν. Μαδούρο.

Ο Σάαμπ είχε συλληφθεί τον Ιούνη του 2020, στο Πράσινο Ακρωτήρι, με ένταλμα της Ιντερπόλ με την κατηγορία «ξεπλύματος χρήματος», όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε με προορισμό το Ιράν έκανε στάση για ανεφοδιασμό. Εως το περασμένο Σάββατο κρατούνταν από τις αρχές της αφρικανικής χώρας, η οποία τον εξέδωσε τελικά στις ΗΠΑ.

Οι βενεζουελανές αρχές καταγγέλλουν παράνομη κράτηση του Σάαμπ, χρήση μεθόδων βασανισμού από τις αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου και των ΗΠΑ, παραβίαση όλων των δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις Συμβάσεις της Βιέννης, της Γενεύης και του ΟΗΕ σε έχοντες διπλωματική ιδιότητα. Επίσης δηλώνεται ότι ο εν λόγω απεσταλμένος ήταν «καθοριστικός παράγοντας για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων από διάφορες χώρες στη Βενεζουέλα, για να ξεπερνιέται ο παράνομος οικονομικός, χρηματοοικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός των ΗΠΑ».

Καθώς ο Σάαμπ ήταν και μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται με την αστική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τον νέο γύρο διαλόγου στο Μεξικό που είχε προγραμματιστεί γι' αυτήν τη βδομάδα. Παράλληλα δηλώνει ότι θα απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή φόρα για την απελευθέρωση του διπλωμάτη της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ