ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προετοιμασίες για όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, με γεμάτη ατζέντα, αντίστοιχη της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων όπου Γης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η υπουργική Σύνοδος θα ετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον ερχόμενο Ιούνη.

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να προσαρμόζεται σε έναν πιο πολύπλοκο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Πρέπει να διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα. Οι μελλοντικές συγκρούσεις δεν θα διεξαχθούν μόνο με σφαίρες και βόμβες, αλλά και με bytes και big data», σημείωσε, για να αναγγείλει τα εγκαίνια, αύριο Παρασκευή, του Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ («NATO Innovation Fund»), με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο «να υποστηρίξει την ανάπτυξη αναδυόμενων και παρενοχλητικών τεχνολογιών διπλής χρήσης, σε βασικούς τομείς για την ασφάλεια των Συμμάχων».

Θύμισε άλλωστε ότι η φετινή Σύνοδος Κορυφής, τον περασμένο Ιούνη, αποφάσισε τη σύσταση ενός «Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας για τον Βόρειο Ατλαντικό» («Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic» - DIANA), που όπως είπε «θα έχει κεντρικά γραφεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική, με ένα δίκτυο δοκιμαστικών κέντρων και χώρων επιτάχυνσης για να αξιοποιήσει την πολιτική καινοτομία για την ασφάλειά μας», σε άλλη μια πτυχή όπου πολιτικές υποδομές κάθε είδους επιστρατεύονται στους στόχους πολεμικής προπαρασκευής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η DIANA στήνεται πάνω στα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας «US Defense Advanced Research Projects Agency» (DARPA), με στόχο να ξεκινήσει την επιχειρησιακή λειτουργία της το 2023. Στο μεταξύ «πολλοί Σύμμαχοι έχουν κάνει προσφορές για να φιλοξενήσουν αυτές τις εγκαταστάσεις», είπε χτες ο Στόλτενμπεργκ, με ερώτημα αν τέτοια πρόταση έχει γίνει και από ελληνικής πλευράς, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναλάβει όλο και περισσότερα ΝΑΤΟικά κέντρα και υποδομές, στον καταμερισμό της λυκοσυμμαχίας.

Στην υπουργική Σύνοδο προγραμματίζεται εξάλλου να οριστικοποιήσουν τη λεγόμενη Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Για να την ενσωματώσουμε σε τομείς όπως η ανάλυση δεδομένων, οι εικόνες και η άμυνα στον κυβερνοχώρο. Και να καθορίσει τις αρχές της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γγ της λυκοσυμμαχίας αναφέρθηκε φυσικά και στη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι τα τελευταία 3 χρόνια αύξησε περαιτέρω το οπλοστάσιό της με πυραύλους και υπερηχητικά συστήματα, μια «πραγματική απειλή για την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο», παρουσιάζοντας τα ΝΑΤΟικά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας ως «άμυνα», μεταξύ άλλων με μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων στα σύνορά της, πολλές εκ των οποίων διεκπεραιώνονται μέσω Ελλάδας, ειδικά μέσω Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται πως άλλη μια γιγαντιαία τέτοια διεκπεραίωση προγραμματίζεται για τον Νοέμβρη. Ηδη από προχτές, άλλωστε, στον ακριτικό λιμένα έδεσε το υπερσύγχρονο μεταγωγικό των Αμερικανών «USNS Yuma», το οποίο θα μείνει στην πόλη μέχρι τη Δευτέρα, ως προοίμιο αυτής της ανάπτυξης.

Στο ίδιο φόντο, οι υπουργοί θα συνέλθουν σε ξεχωριστή συνεδρία στο «φορμάτ» της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού, με τον Στόλτενμπεργκ να λέει χαρακτηριστικά ότι «ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες όπως η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα, αλλά το ΝΑΤΟ δεν το κάνει, απλά δεν είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος».

Συζήτηση προγραμματίζεται και για το «πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως ασφαλές καταφύγιο», αναδεικνύοντας ότι η αποχώρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεών τους, δεν σημαίνει και λήξη της επέμβασής τους, με τους υπουργούς να σκοπεύουν «να ασχοληθούν με τα διδάγματα που αντλήθηκαν» από την 20ετία της ανάπτυξης δυνάμεών τους στη χώρα.

Προαναγγέλλοντας δε τις επόμενες επεμβάσεις με τα ίδια προσχήματα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «κοιτάζοντας μπροστά πρέπει να συνεχίσουμε να συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Εξ ου και στο περιθώριο αυτής της υπουργικής Συνόδου θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τη Νίκη κατά του Ντάες».

«Πυξίδα» επεμβάσεων και από την ΕΕ

Τέλος, αύριο Παρασκευή θα γίνει ξεχωριστή συνεδρία με τους «εταίρους» από Φινλανδία, Σουηδία και ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να υπογραμμίζει χτες ότι η συνεργασία των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα έχει ήδη αναβαθμιστεί «σε πρωτοφανή επίπεδα (...) Θα συζητήσουμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε μαζί σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού», την ώρα που στο εσωτερικό της ΕΕ, με πρωταγωνιστές κυβερνήσεις όπως η ελληνική, αναπτύσσεται η συζήτηση για περισσότερη «στρατηγική αυτοτέλεια» της ΕΕ.

Διόλου τυχαία γίνεται στις Βρυξέλλες ειδικό «εργαστήριο» της ΕΕ με αντικείμενο τη «Στρατηγική Πυξίδα» πριν το κείμενο μπει για συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Νοέμβρη. Το εν λόγω κείμενο - δόγμα έρχεται, σε αντιστοίχιση με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, να καθορίσει κατευθύνσεις και στόχους κεντρικά της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας από την επόμενη 5ετία μέχρι και το 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο λέγεται ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την «ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε κρίσεις», την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τις «δυνατότητες» της ΕΕ (βλ. οπλικά συστήματα) και τη «συνεργασία» μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Νέα μηνύματα για μια «καλοδεχούμενη» Τουρκία

Νέα μηνύματα στην Τουρκία απηύθυνε χτες η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέδριο της «Καθημερινής», αναφέρθηκε και στα σχέδια για την ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται εκεί «πρέπει να βρει τον δρόμο της προς το ευρωπαϊκό δίκτυο. Αυτό το έργο θα προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο όσον αφορά την ΑΟΖ είναι γεωπολιτικά τόσο σημαντική», σημειώνοντας σχετικά - στον απόηχο και των τουρκικών αντιδράσεων - πως «δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν εάν μπορούμε να διασυνδέσουμε το δίκτυό μας με την Αίγυπτο».

Την ίδια ώρα, εντόπιζε σημεία δυνητικής συνεννόησης με την Αγκυρα, π.χ. την «προστασία των ιχθυαποθεμάτων» - η οποία βέβαια ως ζήτημα «ακουμπά» πάνω στον ορισμό των θαλασσίων ζωνών και τα κυριαρχικά δικαιώματα - σημειώνοντας: «Ποιος ξέρει, ίσως σε κάποιο σημείο να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αντί να χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στα χωρικά μας ύδατα και να εμπλεκόμαστε σε όλες αυτές τις διαμάχες γύρω από την αλιεία. Θα ήταν πιθανώς πιο εποικοδομητικό εάν καθόμασταν να λάβουμε αποφάσεις ως γειτονικές χώρες προσδιορίζοντας τις ζώνες όπου θα απαγορεύεται η αλιευτική δραστηριότητα», έλεγε.

Εξάλλου, από το Ομάν, όπου βρισκόταν χτες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, έλεγε ότι «η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο». Παραπέμποντας και στις περιλάλητες Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίες, υπογράμμισε, είναι «απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», έλεγε ότι «οι Συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους. Και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS», δείχνοντας τον δρόμο της συνεννόησης για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας της περιοχής μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας πηγαίνει σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης, προσκεκλημένος από την Λίβυα ομόλογό του, προκειμένου να συμμετάσχει σε Υπουργική Σύνοδο με τίτλο «Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης». Παρουσιάζεται ως λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μεταξύ αυτών και η Τουρκία. Η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: «Ασφάλεια» και «οικονομία/ανάπτυξη».

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Επίτευγμα» παραπέρα εμπλοκής το οποίο ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ

«Eνα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις», που «χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε χτες την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία «ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5, και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον», επαναλαμβάνοντας τον γνωστό μύθο που έχει επανειλημμένα καταρρεύσει και αφορά τις «δεσμεύσεις» για την υπεράσπιση ενός ΝΑΤΟικού συμμάχου... από έναν άλλο ΝΑΤΟικό σύμμαχο. Αλλωστε ο πρέσβης κατέστησε σαφές ότι για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά των ανταγωνιστών τους, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παρουσία μας εδώ στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», ενώ αρνήθηκε επί της ουσίας να σχολιάσει οτιδήποτε για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Ρωτήθηκε και για τη Σκύρο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν το συγκεκριμένο νησί καθώς «σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον», κάνοντας αναφορά στην πρόβλεψη της Συμφωνίας για ενδεχόμενη εγκατάσταση και νέων βάσεων σε ελληνικά νησιά.

Η «αναγέννηση» των στρατιωτικών σχέσεων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτικός ήταν όμως ο Πάιατ και για τον βρώμικο ρόλο και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις αντιρρήσεις που εκφράζει απέναντι στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, είπε επί λέξει: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της Αμυντικής Συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018, και άλλους στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη Συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη Συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ