Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Επίτευγμα» παραπέρα εμπλοκής το οποίο ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ

«Eνα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις», που «χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε χτες την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία «ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5, και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον», επαναλαμβάνοντας τον γνωστό μύθο που έχει επανειλημμένα καταρρεύσει και αφορά τις «δεσμεύσεις» για την υπεράσπιση ενός ΝΑΤΟικού συμμάχου... από έναν άλλο ΝΑΤΟικό σύμμαχο. Αλλωστε ο πρέσβης κατέστησε σαφές ότι για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά των ανταγωνιστών τους, λέγοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παρουσία μας εδώ στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», ενώ αρνήθηκε επί της ουσίας να σχολιάσει οτιδήποτε για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Ρωτήθηκε και για τη Σκύρο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επέλεξαν το συγκεκριμένο νησί καθώς «σε αυτήν τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον», κάνοντας αναφορά στην πρόβλεψη της Συμφωνίας για ενδεχόμενη εγκατάσταση και νέων βάσεων σε ελληνικά νησιά.

Η «αναγέννηση» των στρατιωτικών σχέσεων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτικός ήταν όμως ο Πάιατ και για τον βρώμικο ρόλο και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις αντιρρήσεις που εκφράζει απέναντι στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, είπε επί λέξει: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της Αμυντικής Συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018, και άλλους στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη Συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη Συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ