Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παλεύουμε για την επιστήμη - Κατακτάμε τη γνώση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θοδωρή Κωτσαντή

Στην εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μέσα στα αμφιθέατρα επιδιώκουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση με χιλιάδες φοιτητές για την αιτία που γεννά όλα όσα βιώνουμε και βλέπουμε γύρω μας. (...) Θέτουμε στο επίκεντρο του προβληματισμού το πανεπιστήμιο που είναι πραγματικά σύγχρονο, νέο, καινοτόμο και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και των νέων που σπουδάζουν.

Αυτή η συζήτηση θέλουμε να απλωθεί σε όλα τα αμφιθέατρα, να γίνουν εκδηλώσεις, η έκδοση να διακινηθεί πλατιά. Η προβολή της θέσης μας για το Πανεπιστήμιο και η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης σε αυτή την κατεύθυνση να γίνει στοιχείο της ταυτότητας κάθε μέλους της ΚΝΕ στη σχολή του. Να ακούσουμε τη γνώμη χιλιάδων φοιτητών, να δώσουμε απαντήσεις σε υπαρκτούς προβληματισμούς και καθημερινές ανησυχίες.

Να δώσουμε ώθηση στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, φωτίζοντας το κύριο: Ποιοι και γιατί στερούν τα δικαιώματα της νεολαίας, πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει.

Στο στόχαστρο του αστικού πανεπιστημίου είναι ο νους και η συνείδηση της νέας γενιάς

Ας ρίξουμε μια ματιά στη σημερινή πραγματικότητα, που δεν είναι εντελώς πρωτόγνωρη. Ερχεται από μακριά, με κάθε κυβέρνηση να προσθέτει το λιθαράκι της στο αντιεκπαιδευτικό οικοδόμημα, που είναι θεμελιωμένο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου. (...)

Σε αυτό το πανεπιστήμιο δεν χωράνε οι συλλογικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών, που αντιμετωπίζονται τόσο με το μαστίγιο της καταστολής όσο και με το καρότο της χειραγώγησης και των ανέξοδων υποσχέσεων. Το μόνο που αλλάζει είναι η αναλογία.

Θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους απέναντι σε ένα φοιτητικό κίνημα που οργανώνεται, ξεπερνά αδυναμίες, μαζικοποιείται και θέτει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των νεανικών αναγκών σε μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα.

Για την ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος είναι αναντικατάστατο όπλο η πρόταση του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο.

Γιατί αποκαλύπτει τις αιτίες των αντιδραστικών αλλαγών στην Εκπαίδευση και επιτρέπει στο κίνημα να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο και να μην παγιδεύεται σε αδιέξοδες δήθεν "λύσεις"!

Γιατί με άξονα τις δυνατότητες της εποχής μας, μπορούμε να σπείρουμε τον σπόρο της αμφισβήτησης για το τι είναι πραγματικά σύγχρονο και ρεαλιστικό και να απορρίψουμε τον βούρκο της μοιρολατρίας και των μειωμένων απαιτήσεων.

Γιατί φωτίζει τη δυνατότητα να κερδίσουμε ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο και με αυτόν τον τρόπο δίνει ελπίδα και προοπτική στον καθημερινό αγώνα, αντοχή σε όσους αγωνίζονται.

Γιατί μας δίνει νέα εφόδια, ώστε να αναμετρηθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά με την ιδεολογική επίθεση της αστικής τάξης που διαπερνά το ίδιο το πανεπιστήμιο στον καπιταλισμό.

Στο στόχαστρο είναι ο νους και η συνείδηση της νέας γενιάς. Το αστικό πανεπιστήμιο προσπαθεί να στηρίξει και να εδραιώσει την κυρίαρχη άποψη: Οτι ο καπιταλισμός είναι δεδομένος και αιώνιος. Ενισχύει αξίες και ιδανικά που υπερασπίζονται το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. (...)

Ιδιαίτερη στόχευση αποτελεί ο αντικομμουνισμός. Η Ιστορία κυριολεκτικά ξαναγράφεται, ο κομμουνισμός εξισώνεται με τον φασισμό, η επαναστατική βία ταυτίζεται με την τρομοκρατία. Πυροβολούν το παρελθόν για να σκοτώσουν το μέλλον, για να σκλαβώσουν τη σκέψη και τη δράση των νέων στη φυλακή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων. Σε αυτή την υπόθεση αξιοποιούν και τον οπορτουνισμό, την αναθεώρηση του μαρξισμού από διάφορους πανεπιστημιακούς καθηγητές. (...)

Ο νέος σήμερα έχει συμφέρον να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής

Θέτουμε ως Κόμμα το καθήκον να χτίσουμε πιο αποφασιστικά στα μέλη της ΚΝΕ την υπεροχή στηριγμένη στη μαρξιστική μόρφωση, στην ικανότητα παρακολούθησης του αντικειμένου σπουδών και ανάπτυξης κριτικής ματιάς, ώστε να μπορούμε να μπολιάσουμε με τις επαναστατικές ιδέες τις νεανικές ανησυχίες. Να γίνουμε ικανότεροι στην επαναστατική δράση που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επαναστατική θεωρία.

Η ΚΝΕ με τη δράση και τη στάση των μελών μας, με την παρέμβασή μας στους φοιτητικούς συλλόγους στοχεύουμε στην οργάνωση των αγώνων και πολύμορφης δραστηριότητας, που θα αντιπαρατίθεται με τις σάπιες αξίες που προβάλλει το σύστημα.

Στο επίκεντρο της δράσης μας έχουμε το σύνολο της ζωής των φοιτητών (...) Ολα όσα βοηθάνε να δραστηριοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις, να κατανοείται η ανάγκη για συλλογικότητα, αφού σήμερα έχει χτυπηθεί η ίδια η έννοια της συλλογικής δράσης.

Επιδιώκουμε να γινόμαστε καλύτεροι στην ιδεολογική - πολιτική διαπάλη μέσα στις γραμμές του κινήματος, για το βάθεμα της πολιτικοποίησης της πάλης παίρνοντας υπόψη το επίπεδο του κινήματος σε κάθε φάση, για την οργάνωση και κινητοποίηση των φοιτητών γύρω από στόχους πάλης και αιτήματα που συσπειρώνουν κατά σχολή, κατά ίδρυμα, σε πανελλαδικό επίπεδο, με την επεξεργασία των αιτημάτων σε κάθε φάση που ενώνουν αγωνιστικά την πλειοψηφία των φοιτητών.

Με εμπιστοσύνη στη συλλογική πάλη και ακλόνητη πεποίθηση πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.

Αυτόν τον δρόμο έχει συμφέρον να τον βαδίσει ο νέος σήμερα, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. (...)

Παλεύουμε για την επιστήμη, κατακτάμε τη γνώση, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ