Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ
Πλούσια εμπειρία από τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε

Στην παρέμβασή του ο Βασίλης Ζουμπουρλής, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του, μετέφερε την προσωπική του εμπειρία από το πανεπιστήμιο του σοσιαλισμού, όντας απόφοιτος του Πανεπιστημίου Φυσικών Επιστημών «Γιαν Ευαγγελίστα Πουρκύνιε» στο Μπουρνό Τσεχοσλοβακίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «είχα την τύχη να τελειώσω Μοριακή Βιολογία και Γενετική», προσθέτοντας ότι «η σχολή αυτή δεν υπήρχε εκείνη την εποχή ούτε στην Αμερική».

Στην ενδιαφέρουσα παρέμβασή του μίλησε για τα πρωτοπόρα επιστημονικά αντικείμενα, τα συγγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των φοιτητών. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όλοι μας παίρναμε υποτροφία λόγω καλής απόδοσης. Δεν δούλευαν οι φοιτητές, όπως συμβαίνει εδώ που ένα τεράστιο ποσοστό εγκαταλείπει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσχερειών. Και όλοι όσοι ήταν από επαρχία είχαν εξασφαλισμένη τη φοιτητική εστία. Τα βιβλία μας τα μοιράζανε από την πρώτη μέρα, και όχι όπως μου περιγράφει ο γιος μου, που είναι φοιτητής στα Γιάννενα, ότι αρχίζουν οι εξετάσεις και τα βιβλία ακόμη δεν τα 'χουν στα χέρια τους».

«Η βιωματική μου αυτή πορεία μού δίνει τη δυνατότητα να καταλαβαίνω πολύ καλά τις συνθήκες που βιώνουν οι νέοι επιστήμονες, οι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, που χειροτερεύουν τις συνθήκες εργασίας τους», σημείωσε μεταξύ άλλων, κλείνοντας με προτάσεις για τη δράση του Κόμματος στα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Η κοινωνία που οραματιζόμαστε να χτίσουμε θα απαιτήσει πολλούς και καλούς κομμουνιστές επιστήμονες. Εξάλλου, όλοι κατανοούμε ότι η επιστήμη πλέον είναι κυρίαρχη παραγωγική δύναμη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ έκλεισε την παρέμβασή του καλώντας το Κόμμα να ανοιχτεί στην ερευνητική κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ