Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Σήμερα η εκδίκαση, ευθύνη της κυβέρνησης να ανακληθεί τώρα!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από φορείς και απόστρατους

Η Βασιλική Ενωσις Ελλάδος καταθέτει στεφάνι στην εκδήλωση της ΕΑΑΣ στο Βίτσι
Η Βασιλική Ενωσις Ελλάδος καταθέτει στεφάνι στην εκδήλωση της ΕΑΑΣ στο Βίτσι
Με αίτημα να σταματήσει τώρα η δίωξη του Νίκου Μπογιόπουλου από την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), αλλά και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο σε Γράμμο και Βίτσι, με τη συμμετοχή φασιστοειδών, συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων και αποστράτων στην αγωγή που κατέθεσε η ΕΑΑΣ σε βάρος του δημοσιογράφου και η οποία εκδικάζεται σήμερα, Πέμπτη.

Θυμίζουμε ότι με την αγωγή της η ΕΑΑΣ αξιώνει από τον δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Αφορμή ήταν τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι "κομμουνιστοσυμμορίτες", οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 - 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, δηλώνοντας άγνοια για την κατάπτυστη αγωγή, αλλά και την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη.

Απαράδεκτη αγωγή, να αποσυρθεί τώρα!

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη αγωγή και σημειώνει: «Η ΕΑΑΣ είναι μια οργάνωση που "φιλοξενεί" στις εκδηλώσεις της τους απόγονους των φασιστών, με "guest star" τους εκπροσώπους των καταδικασμένων ναζιστών, εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

Η συγκεκριμένη ένωση με τις εκδηλώσεις και τη φρασεολογία της καλλιεργεί τον αντικομμουνισμό και θέλει να "δικαιώσει" τις χιλιάδες διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις αγωνιστών εργατών, συνδικαλιστών, αντιστασιακών που συμμετείχαν στον αγώνα και οργάνωσαν την πάλη ενάντια στον φασισμό.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και φορέα που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και επιβλέπεται άμεσα απ' αυτό, γεννά μεγάλα ερωτήματα για την κάλυψη των κυβερνήσεων προς ομάδες και οργανώσεις με τέτοιο ρόλο και δράση. Ειδικότερα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιτρέπουν να προχωρήσει η αγωγή από έναν φορέα που η ίδια εποπτεύει.

Και όλα αυτά ενώ βλέπουμε την επανεμφάνιση φασιστικών πυρήνων με εγκληματική δράση και σχέδια για αποφυλάκιση των ναζιστών - δολοφόνων. Απαιτούμε τώρα να ανακληθεί η δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου καθώς και να μπει τέλος στις "εκδηλώσεις" μίσους της ΕΑΑΣ».

Προσβάλλει τους απόστρατους η δράση της ΕΑΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ). Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι «η ΕΑΑΣ, αν και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το ΥΠΕΘΑ, ενεργώντας εκτός του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου, το 2020 διοργάνωσε, όπως κάνει κάθε χρόνο, εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν με διάφορους τρόπους όπως ανακοινώθηκαν επίσημα από την ΕΑΑΣ μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι ακροδεξιών, ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων, όπως πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής ή εκπρόσωπος του καταδικασθέντος και έγκλειστου στη φυλακή Κασιδιάρη (...) Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν συμβάλλουν στους σκοπούς των ενώσεων, είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για τους συναδέλφους».

Προσθέτει ότι «η κατάθεση αγωγής της ΕΑΑΣ κατά του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου δεν τιμά κανέναν συνάδελφο» και καλεί την Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού «να δείξει έμπρακτα τον σεβασμό της στις αρχές της δημοκρατίας, στην ελευθεροτυπία, στο συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και ενστερνιζόμενη τη φράση του Βολτέρου "διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες", να ανακαλέσει άμεσα την ανεπίτρεπτη δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου».

Καλεί επίσης τον υπουργό Εθνικής Αμυνας «να αναλάβει άμεσα κάθε δυνατή ενέργεια για να τερματιστεί η διενέργεια και χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων από τις Ενώσεις Αποστράτων οι οποίες είναι ΝΠΔΔ, την ευθύνη των οποίων έχει αυτός και να ανακληθεί η απαράδεκτη αγωγή/δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου».

Κυβέρνηση και υπουργείο Αμυνας να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Τέλος, με αφορμή την εκδίκαση σήμερα της αγωγής, ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος Π.Ν (ε.α.), δήλωσε: «Αφορμή για τη δίωξη, τα όσα είπε και έγραψε για την αντικομμουνιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΑΣ στο Γράμμο και το Βίτσι το 2020. Αιτία, μπορεί, πιθανολογώντας, να διαλέξει κάποιος ανάμεσα στον άκρατο αντικομμουνισμό, στον εθνικισμό, στην αποστροφή κάθε διαφορετικής θέσης/άποψης, στη μισαλλοδοξία, στη μη αποδοχή άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της δημόσιας κριτικής, της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθεροτυπίας κ.λπ.

Η ΕΑΑΣ, αν και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενεργώντας αντίθετα ακόμα και από τους νόμους του αστικού κράτους, κάθε χρόνο διοργανώνει "εορτές" στις οποίες συμμετέχουν με διάφορους τρόπους και βέβαια ανακοινώνονται με κάθε επισημότητα από τη διοργανώτρια ΕΑΑΣ και καταθέτουν στεφάνια, εκπρόσωποι ακροδεξιών, ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων, όπως πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής ή εκπρόσωπος του καταδικασθέντος και έγκλειστου Κασιδιάρη.

Οι ομιλίες, κηρύγματα αντικομμουνισμού και μετεμφυλιακής υστερίας που εκφωνούνται σε αυτές τις "εορτές", επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν ατέρμονες προσπάθειες καλλιέργειας αντικομμουνιστικού μίσους και αυτές οι εκδηλώσεις θερμοκήπιο αναμόχλευσης και γιατί όχι και προθάλαμος για ολισθηρούς σκοτεινούς δρόμους.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις που διοργανώνονται από Ενώσεις Αποστράτων ΝΠΔΔ και πληρώνονται από τα χρήματα των αποστράτων οι οποίοι είναι μέλη των Ενώσεων υποχρεωτικά (και όχι πάντα με τη θέλησή τους), γιατί αυτό προβλέπεται από τους ιδρυτικούς νόμους αυτών των Ενώσεων, πιστεύω ότι είναι απαράδεκτες και προσβλητικές για τους αποστράτους.

Δεν τιμά κανέναν απόστρατο η κατάθεση αγωγής της ΕΑΑΣ κατά του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου και τα όσα αξιώνει, αφού στην ουσία είναι δίωξη κατά της ελευθεροτυπίας και προσπάθεια εκφοβισμού σε όποιον σκεφτεί να εκφέρει δημόσιο λόγο και κριτική σε πράξεις του ΔΣ της ΕΑΑΣ.

Η ΕΑΑΣ, σεβόμενη τις αρχές της δημοκρατίας, την ελευθεροτυπία και το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, να ανακαλέσει άμεσα την ανεπίτρεπτη δίωξη, η οποία πέραν των άλλων παραπέμπει σε πρακτικές περασμένων και σκοτεινών για τη δημοκρατία δεκαετιών. Ο αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός Εθνικής Αμυνας οφείλει να αναλάβει άμεσα κάθε δυνατή ενέργεια για να τερματιστεί η διοργάνωση και η χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων από τα ΝΠΔΔ ενώσεις αποστράτων και να ανακληθεί η απαράδεκτη αγωγή/δίωξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ