Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα μηνύματα για μια «καλοδεχούμενη» Τουρκία

Νέα μηνύματα στην Τουρκία απηύθυνε χτες η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέδριο της «Καθημερινής», αναφέρθηκε και στα σχέδια για την ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται εκεί «πρέπει να βρει τον δρόμο της προς το ευρωπαϊκό δίκτυο. Αυτό το έργο θα προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συμφωνία που κάναμε με την Αίγυπτο όσον αφορά την ΑΟΖ είναι γεωπολιτικά τόσο σημαντική», σημειώνοντας σχετικά - στον απόηχο και των τουρκικών αντιδράσεων - πως «δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν εάν μπορούμε να διασυνδέσουμε το δίκτυό μας με την Αίγυπτο».

Την ίδια ώρα, εντόπιζε σημεία δυνητικής συνεννόησης με την Αγκυρα, π.χ. την «προστασία των ιχθυαποθεμάτων» - η οποία βέβαια ως ζήτημα «ακουμπά» πάνω στον ορισμό των θαλασσίων ζωνών και τα κυριαρχικά δικαιώματα - σημειώνοντας: «Ποιος ξέρει, ίσως σε κάποιο σημείο να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και με την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αντί να χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στα χωρικά μας ύδατα και να εμπλεκόμαστε σε όλες αυτές τις διαμάχες γύρω από την αλιεία. Θα ήταν πιθανώς πιο εποικοδομητικό εάν καθόμασταν να λάβουμε αποφάσεις ως γειτονικές χώρες προσδιορίζοντας τις ζώνες όπου θα απαγορεύεται η αλιευτική δραστηριότητα», έλεγε.

Εξάλλου, από το Ομάν, όπου βρισκόταν χτες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, έλεγε ότι «η Ελλάδα πορεύεται πάντα με σημαία και με κανόνα συμπεριφοράς το Διεθνές Δίκαιο». Παραπέμποντας και στις περιλάλητες Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίες, υπογράμμισε, είναι «απολύτως ωφέλιμες και για το ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας», έλεγε ότι «οι Συμφωνίες και οι κατανοήσεις της Ελλάδας δεν στρέφονται κατά κάποιου άλλου κράτους. Και βεβαίως δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη να αποτελέσει μέρος αυτών των κατανοήσεων, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα αντιληφθεί ότι ο κανόνας είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα παραιτηθεί από το casus belli εναντίον της Ελλάδας και επίσης θα συνυπογράψει τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή της UNCLOS», δείχνοντας τον δρόμο της συνεννόησης για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας της περιοχής μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας πηγαίνει σήμερα στην Τρίπολη της Λιβύης, προσκεκλημένος από την Λίβυα ομόλογό του, προκειμένου να συμμετάσχει σε Υπουργική Σύνοδο με τίτλο «Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης». Παρουσιάζεται ως λιβυκή πρωτοβουλία και έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μεταξύ αυτών και η Τουρκία. Η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: «Ασφάλεια» και «οικονομία/ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ