Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣ ΕΕ
Ζητάει «δίκαιη στάση» για το «κοινό συμφέρον»

Για «προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών» και «άδικες κριτικές» επικρίνει η Τουρκία την ΕΕ, αντιδρώντας στη νέα έκθεση της Κομισιόν για τις προς ένταξη χώρες, η οποία περιέχει το γνωστό ευχολόγιο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, συνδυασμένο και με το παζάρι σε μια σειρά θεμάτων.

Στη σχετική του ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ ξεχωρίζει το διμερές παζάρι στο Μεταναστευτικό, κατηγορώντας την ΕΕ ότι δεν έχει ανταποκριθεί στις «εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» (του 2016 για το Μεταναστευτικό) και ότι προσπερνώντας τις δικές της υποχρεώσεις θέλει να «διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα», αν και «επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία».

Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, η Αγκυρα αναφέρει ότι «αν και έχουμε κάνει όσα είναι αναγκαία εκ μέρους μας για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ επιμένει να μην αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» κατηγορώντας την ΕΕ για «μεροληπτική και άδικη στάση» που «δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων» ενώ «αποδυναμώνει τον ισχυρισμό της Ενωσης ότι είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη».

Μεταξύ άλλων η Αγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι αφού «καθυστέρησε τη διαδικασία ενημέρωσης της Τελωνειακής Ενωσης με την πολιτική της, δεν έχει το δικαίωμα να υπενθυμίσει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της».

Πάντως, καταλήγει ότι «η Τουρκία διατηρεί τη στρατηγική της προτίμηση προς την ένταξη στην ΕΕ με τον πιο δυνατό τρόπο» και προσθέτει ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων εάν η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό μας συμφέρον, έβλεπε την Τουρκία ως υποψήφια χώρα διαπραγμάτευσης και όχι ως εταίρο με τον οποίο θα συνάπτει καθημερινές σχέσεις πάρε - δώσε».

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα επανέρχονται στα σχέδια της Αγκυρας για την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στη ΝΑ Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με δημιουργία μόνιμων δομών στα Κατεχόμενα, με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες «Κιπρίς Ποστάσι» και «Αβρούπα» να αναφέρονται σε σχέδια για ναυτική βάση στην κατεχόμενη Καρπασία.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε ότι «η συμμαχία έχει διασπαστεί» και έκρινε «ανεπαρκή» την κριτική του γγ του ΝΑΤΟ για τη Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Υποστήριξε ότι «σκάβεται ο λάκκος της Τουρκίας. Η Τουρκία εκφοβίζεται, η Τουρκία απειλείται».

Στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες χτες έφτασε στη Μόσχα ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου σήμερα θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά από ρωσική πρόσκληση, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τις προκλήσεις και προοπτικές στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, αλλά και άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα «κοινού ενδιαφέροντος». Οπως ανακοινώθηκε, σε ειδική τελετή θα υπογραφεί και το Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας - Ρωσικής Ομοσπονδίας για την περίοδο 2022 - 2024, καθώς και Συμφωνία για Συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε περίπτωση καταστάσεων διαχείρισης κρίσεων.

Ολα αυτά ενώ προχτές το βράδυ εκδόθηκε NAVTEX, με την οποία το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo» θα επιδιώξει πάλι να διεξαγάγει έρευνες, από σήμερα 21 Οκτώβρη μέχρι και μεθαύριο 23 του μήνα, στα νοτιοανατολικά της Λεμεσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ