ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗΣ - ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
Μαχητική διαμαρτυρία για μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Μενίδι
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Μενίδι
Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αχαρνών πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, με αφορμή τη σύσκεψη της δημοτικής αρχής με βουλευτές Ανατολικής Αττικής και θέμα συζήτησης την ενημέρωση για τα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η Επιτροπή μαζί με φορείς της πόλης - ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αχαρνών συμμετείχε με απόφαση του ΔΣ - διατράνωσαν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων, αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντος. Ταυτόχρονα, συντονίζουν τον αγώνα τους μαζί με επιτροπές πληγέντων φυσικών καταστροφών από όλη τη χώρα.

Στην ίδια τη σύσκεψη, έγινε φανερό ότι δεν γίνεται κανένα αντιπλημμυρικό έργο αλλά ακόμα είναι στη φάση των μελετών, ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κοκορομάχησαν και προσπάθησαν να κρυφτούν ο ένας πίσω από τις πομπές του άλλου, τη στιγμή που και οι δύο υπηρετούν την ίδια εγκληματική πολιτική, που αφήνει απροστάτευτη τη ζωή και την περιουσία του λαού από φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των πληγέντων

Μετά από πρόταση του Γιάννη Γκιόκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, και την επιμονή των συγκεντρωμένων, εκπρόσωποι της Επιτροπής μπήκαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν η σύσκεψη και ανέπτυξαν τα αιτήματά τους. Μετά τη συνάντηση στο δημαρχείο Αχαρνών ο Γ. Γκιόκας σημείωσε:

«Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των πυρόπληκτων της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Επιτροπή τους και τις δίκαιες διεκδικήσεις.

Ταυτόχρονα, είμαστε στο πλευρό όλου του λαού και των εργαζομένων του δήμου Αχαρνών που επί πολλά χρόνια βιώνουν το άγχος και την αγωνία για τη ζωή τους και το βιος τους από βροχή, φωτιά και σεισμό.

Δυστυχώς πριν από λίγες μέρες, γίναμε, για άλλη μια φορά, στο ίδιο έργο θεατές με την πρώτη φθινοπωρινή μπόρα. Ξαναζήσαμε τις απαράδεκτες εικόνες των πλημμυρισμένων δρόμων του Μενιδίου, είδαμε ξανά τους επαγγελματίες της πόλης να προσπαθούν με σακιά με άμμο και άλλους αυτοσχέδιους τρόπους να προστατεύσουν τις μικρές επιχειρήσεις τους και το εμπόρευμά τους.

Το ΚΚΕ από τις 14 Σεπτέμβρη έχει καταθέσει κοινοβουλευτική Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της Επιτροπής Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων και την άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Αχαρνών.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την ανάγκη η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής να ενταχτεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού κι όχι να κουκουλωθεί με έργα - "μπαλώματα", που αντί να λύνουν, οξύνουν ή μεταφέρουν το πρόβλημα.

Στην κοινοβουλευτική Ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε μόνο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου συνεχίζει το γνωστό "μπαλάκι" των ευθυνών, ενώ οι υπουργοί Υποδομών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών ακόμα δεν έχουν φιλοτιμηθεί ούτε καν να απαντήσουν.

Εκτός από τα ρέματα, που ξεχειλίζουν σε κάθε βροχή εξαιτίας των διαχρονικά εγκληματικών ευθυνών κυβερνήσεων - περιφερειακών και δημοτικών Αρχών, ξεχειλίζει και η οργή των εργαζομένων και του λαού.

Η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο και πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μια τέτοια αρχή γίνεται με το μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα που καλούν συντονιστικές επιτροπές, επιτροπές κατοίκων, σωματεία και φορείς από περιοχές που τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκαν από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ομολογία της εγκληματικής πολιτικής τους

Τη διαχρονική ανυπαρξία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και υποδομών, αλλά και το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή για τον λαό της Αττικής και όλης της χώρας, παραδέχτηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαιώνιση της ανυπαρξίας αυτής και για το γεγονός ότι το μοναδικό μέτρο πρόληψης, απέναντι σε μια κακοκαιρία που είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες, ήταν το κλείσιμο της Εθνικής όταν η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 χτες το πρωί, υπεραμύνθηκε της απόφασης να απαγορευτεί η κυκλοφορία στον Κηφισό και να κλείσουν τα σχολεία, λέγοντας πως με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 14/10, υπήρχε ο κίνδυνος να «σπάσει» ο Κηφισός ποταμός και να έχουμε 300 νεκρούς.

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, γι' αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για "ψύλλου πήδημα", αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμα κι αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», είπε ο Χρ. Στυλιανίδης. Με αυτόν τον τρόπο ομολόγησε ότι δεν υπάρχει κανένα ολοκληρωμένο δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων που να μπορεί να προστατεύσει τον λαό. Και, στην πραγματικότητα, ζήτησε και τα ρέστα για τη μεγάλη ταλαιπωρία που αντιμετώπισε ο λαός της Αττικής από ένα καιρικό φαινόμενο που είναι συνηθισμένο γι' αυτήν την εποχή, και το οποίο γίνεται «ακραίο» επειδή ακριβώς λείπουν οι απαραίτητες υποδομές.

Εσπευσε δε να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που αφήνει αθωράκιστο τον λαό απέναντι στα καιρικά φαινόμενα, μόνο και μόνο για να διαφημίσει τον μηχανισμό που θα στηθεί μέσω του υπουργείου, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, για την Πολιτική Προστασία.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Τρέχουν» οι ανταγωνισμοί σε βάρος υποδομών και εργαζομένων

Συνεχίζουν να «τρέχουν» οι ανταγωνισμοί και η παρέλαση των επίδοξων «σωτήρων» για τις ναυπηγικές υποδομές της χώρας, με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ΟΝΕΧ να εμφανίζεται τώρα να συνάπτει συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο «Fincantieri Group», προκειμένου το νέο σχήμα να ολοκληρώσει την εξαγορά και να αναλάβει τη λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Οσον αφορά την ιταλική εταιρεία, όπως γράφεται στον οικονομικό Τύπο, «έχει ισχυρή συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς η θυγατρική της έχει αναλάβει την κατασκευή πλοίων για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό», ενώ «είναι δραστήρια και στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων».

Το ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου επισημοποιήθηκε χτες σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή Ναυπηγήσεων του ομίλου «Fincantieri», G. Giordo, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ONEX Πάνου Ξενοκώστα, του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του υπουργού Αμυνας (μέσω τηλεδιάσκεψης) Ν. Παναγιωτόπουλου. Παράλληλα συζητήθηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου, αλλά και οι διασφαλίσεις που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση, περιχαρής ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους Ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος "Fincantieri", εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΟNEX. H Ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει αυτή την πρόταση και χαιρετίζει αυτό το εγχείρημα».

Αυτό όμως που δεν είπε, είναι πως το ...«σχέδιο εξυγίανσης», που έχει προτείνει η ONEX, είναι στα πρότυπα εκείνου που εφαρμόστηκε για την εξαγορά των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Δηλαδή κούρεμα περίπου στο 50% των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί και στην προκειμένη περίπτωση ανέρχονται σε 430 εκατ. ευρώ, μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής των υπόλοιπων οφειλών κ.ά. Οσο για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων της Σύρου, πέρα από το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να υπογράψουν «μεταχρονολογημένη απόλυση» προκειμένου ο «σωτήρας» ΟΝΕΧ να γλιτώσει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις ενός έτους, είναι όλοι εργολαβικοί, πληρώνονται με την ώρα και πάει λέγοντας...

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση πάνω στο Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στον «Θόλο» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος.

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση από τους ναζί

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από την Κατερίνη, κάτω από την πίεση και τα συνεχή χτυπήματα του ΕΛΑΣ και τις διαδηλώσεις του ΕΑΜ στην πόλη, και τα σύγχρονα διδάγματα από την πάλη του λαού, διοργανώνουν την Τρίτη 26 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει την ίδια ώρα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ»).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες, μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, απαγγελία ποιημάτων, καθώς και κατάθεση στεφάνων. Από το πρωί της Τρίτης, στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Για τα 77 χρόνια από το ηρωικό Μπλόκο του Βύρωνα

Το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι ΟΒ Βύρωνα της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 77 χρόνια από το ηρωικό Μπλόκο του Βύρωνα, την Κυριακή 24 Οκτώβρη και ώρα 10.30 π.μ.

Θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στις 10.30 στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Κύπρου και μετά πορεία προς το σημείο του Μπλόκου. Θα ακολουθήσουν ομιλία από τον Γιώργο Καλύβα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Βαγγέλη Τάτσιο, και κατάθεση στεφάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ